Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismét felbukkantak az unokázós csalók

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismét felbukkant az unokázós csalásnak elnevezett bűnelkövetés. Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy ilyen típusú csalás elkövetését kísérelték meg ismeretlen tettesek.

Elsősorban időskorú állampolgárokat keresnek meg a csalók telefonon azzal, hogy egyik családtagjukat baleset érte. Az elkövetők meghatározott pénzösszeget kérnek mondván, hogy unokájuknak, vagy más hozzátartozójuknak anyagi segítségre van szüksége.A pénzösszeget korábban egy előre megbeszélt időpontban az elkövetők egyike személyesen vette át az áldozattól. Újabban egy angliai bankszámlaszámot adnak meg, arra kérik az átutalását.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy akihez ilyen tartalmú telefonhívás érkezik, kezelje azt kellő bizalmatlansággal, és a szükséges körültekintéssel járjon el.

Mielőtt bármilyen átutalást, vagy egyéb pénzügyi tranzakciót kezdeményezne, ellenőrizze az esemény valóságtartalmát. Vegye fel a kapcsolatot a hivatkozott családtaggal, vagy ha őt nem éri el, akkor egy olyan rokonnal, akinek tudomása lehet róla, ha valóban történt ilyen.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére alaposan felkészülnek, és a kiszemelt áldozat bizalmának elnyerése, és meggyőzése érdekében, olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, hívják a 112-es segélyhívót!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Vissza