NYÍREGYHÁZA KÓRHÁZA KORONAVÍRUS-RÉSZLEGE AZ ELSŐDLEGES ELLÁTÓHELYE A RÉGIÓBAN

Nyíregyházán látják el a régió kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos állapotú koronavírus-fertőzött, felnőtt betegeket, miután szeptember 21-én elsődleges ellátóhellyé nyilvánította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházat Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások (EMMI) minisztere.

Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye is az ellátási területhez tartozik - hangzott el Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírus-részlege előtt tartott sajtótájékoztatón szeptember 23-án, szerdán.Adorján Gusztáv, a kórház főigazgatója elmondta: az új koronavírussal fertőzött betegek ellátására, a szükséges intenzív kapacitások biztosítása érdekében közel egymilliárd forint értékben érkeztek eszközök Nyíregyházára. Az eszközök itt is maradnak, és bízik benne, elegendőek lesznek arra, hogy a betegeket ellássák. Hangsúlyozta: "előregondolkodás van", az egészségügy felkészült a második hullámra.

Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye is az ellátási területhez tartozik - hangzott el Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírus-részlege előtt tartott sajtótájékoztatón szeptember 23-án, szerdán.

Adorján Gusztáva kórház főigazgatója elmondta: az új koronavírussal fertőzött betegek ellátására, a szükséges intenzív kapacitások biztosítása érdekében közel egymilliárd forint értékben érkeztek eszközök Nyíregyházára. Az eszközök itt is maradnak, és bízik benne, elegendőek lesznek arra, hogy a betegeket ellássák. Hangsúlyozta: "előregondolkodás van", az egészségügy felkészült a második hullámra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 31 lélegeztető-, 40 altatógépet, 250 infúziós pumpát, 40 betegőrző és 4 központi monitort bocsátott az intézmény rendelkezésére. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta: éjjel-nappal nyitva tartanak, ha kell, további eszközöket is hoznak a hét bármely napján, senki nem fog a gép hiánya miatt ellátási zavarba kerülni.

Teljesen új feladatok elé állított minket a koronavírus - kezdte tájékoztatóját Szondi Zitaa megyei kórház főigazgató-helyettese, orvosigazgatója. Az első hullám a tanulási időszak volt, a másodikban "már itt vagyunk élesben" - fogalmazott. Az eszközök óriási biztonságot jelentenek, a kórház feladata a személyi állomány biztosítása, amit a 6 telephely között létszám átcsoportosítával tudnak megoldani.Szűcs Attila, a Jósa András Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa megerősítette: rendkívül sok, jó minőségű eszköz érkezett Nyíregyházára, így biztonságosan tudják monitorozni, léleeztetni a betegeket.  Van elég gép, műszer és gyógyszer. Jelenleg 30 intenzív ellátásra alkalmas ágy áll rendelkezésre.

A Szabolcsihír úgy tudja, jelenleg 39 koronavírusos beteget kezelnek Nyíregyházán. A szám valószínűleg eggyel emelkedett, ugyanis épp a sajtótájékoztató végére érkezett egy mentő, mely minden bizonnyal a Covid-részlegre hozott egy újabb beteget.
 
szabolcsihir.hu

Vissza