Novák Katalin: a családalapítás előtt állók számíthatnak az állam segítségére

Nyíregyházán látják el a régió kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos állapotú koronavírus-fertőzött, felnőtt betegeket, miután szeptember A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam, és azon keresztül a többi magyar ember segítségére - hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban.
Novák Katalin a kinevezése kapcsán elmondta: a cél a családok képviseletének a további erősítése volt, amire talán most még nagyobb szükség van, mint korábban, és példa nélkülinek nevezte Magyarország történetében, hogy a családoknak önálló miniszteri képviselete legyen a kormányban.
A koronavírus-járványra is utalva azt hangsúlyozta, hogy a családalapítás alapvetően bizalmi kérdés, ezért ha gyermekeknek életet adó párok nem mernek bízni a jövőben, akkor sokkal nehezebben hozzák meg ezt a döntést felelős módon. Éppen ezért - folytatta - ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ezt a bizalmat segítsünk megőrizni.

Novák Katalin azt mondta, "a 2010 előtti politika miatt a jövőbe, illetve az államba vetett állampolgári bizalom megrendült", és azóta is dolgozunk annak helyreállításán. Egyúttal fontosnak nevezte, hogy a most családalapítás előtt álló fiatalok tudják,  számíthatnak az állam, s azon keresztül a többi magyar ember segítségére.    Kérdésre, hogy elégedett-e a családtámogatási rendszer eredményeivel, az otthonteremtéssel, a házasságkötések számának alakulásával, a gyermekvállalással, a demográfiai adatokkal, Novák Katalin úgy válaszolt: folyton azt látja, hogy mennyi feladat áll még előttük, mit lehetne, kellene még jobban csinálni.
    Hangsúlyozta azonban, azt bátran ki meri jelenteni, hogy az elmúlt tíz év családközpontú kormányzásának az eredményei látszanak. A házasságkötések száma idén több mint 70 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt. Ez év első hét hónapjában - annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt rengetegen halasztották el a lakodalmat - több házasságot kötöttek, mint tavaly ugyanebben az időszakban - mondta a leendő miniszter.    Idén mintegy 2500-zal több gyerek született július végéig, mint az előző évben ilyenkor - emelte ki Novák Katalin, aki ezt óriási eredménynek nevezte, "mert 40 éve folyamatosan fogy a népesség, egyre kevesebb a fiatal".     "Van egy fordulat tehát, amiben akár egy megtorpanást is jelenthetne a járványhelyzet, de mi ezt igyekszünk elkerülni" - összegzett, majd kérdésre válaszolva rögzítette: az állam csak akkor nem tudja folytatni a családtámogatási rendszer további, tervezett elemeit, "ha nem polgári kormánya lesz az országnak".    Arra a felvetésre, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt javasolta, hogy 0 százalékos kamatozású hitellel segítsék az új, "zöld otthonok" építését és vásárlását, Novák Katalin úgy reagált, hogy ez a javaslat a családtámogatási tervekhez is kapcsolódik. "Ahogy eddig, a jövőben is jól kiegészíthetik egymást a jegybank és a kormány programjai" - mondta.    Beszámolt arról is, hogy terveik között a régi családtámogatási konstrukciók átdolgozásai és teljesen új elemek is szerepelnek majd. Alapelvnek nevezte továbbá, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult, mert - mint mondta - sokan most sem tudják, milyen lehetőségeik vannak.   Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy ma egy fiatal házaspár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, részben célzottan otthonteremtésre: 10 millió forintos babaváró támogatás, 10 millió forintos CSOK, illetve 5 millió forint, amelyet a második és harmadik gyermek vállalása esetén a hiteltörlesztésből levonnak. Ehhez jön még a fennmaradó 10 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsön is, amelyet hosszú távon részletekben kell visszafizetni - tette hozzá.

 

-MTI-

Vissza