Lezárta a téli üzemeltetést a közútkezelő

Hókotró takarítja a havat (MTI-fotó: Komka Péter)

Fennállása óta a legnagyobb mennyiségű útszóró sót és kalcium-klorid-oldatot használt fel síkosságmentesítési munkáihoz az elmúlt télen – áll a társaság közleményében.

A dokumentum szerint 2005-ös megalakulásuk óta, a 2017-2018-as téli üzemeltetési időszakban használták fel a legtöbb síkosságmentesítő anyagot. 2017. november 10-től több mint 261 ezer tonna sót és csaknem 17 millió liter kalcium-klorid-oldatot használt fel az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózaton.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2017-2018-as téli üzemeltetési szezonja november 10-től március 26-ig tartott. Az előző téli időszakhoz képest jóval csapadékosabb volt az időjárás, kevesebb havas nap volt, de megnőtt az ónos esős és esős napok száma.

Legutóbb – mint írták – 2013-ban és 2015-ben volt a mostanihoz hasonló mennyiségű csapadék. A fagyási-olvadási ciklusok gyakrabban jelentkeztek, valamint az enyhébb idő mellett éjszakánként, hajnalonként is rendszeresen fagypont alatt volt a hőmérséklet.

A szokásos március 15-ig tartó téli időszakot az elmúlt két hét télies, hófúvásos, ónos esős időjárása miatt meg kellett hosszabbítania a szakembereknek. Mostantól viszont országszerte, 93 mérnökségen keresztül végzik a tavaszi, tartósabb és nagyobb volumenű beavatkozási munkákat.

Járműveiket, eszközeiket a napokban átszerelik a tavaszi beavatkozásokhoz szükséges adapterekkel, így hamarosan, a melegaszfalt-keverő telepek újranyitását követően országosan is nagyobb volumenű és tartósabb lokális burkolatjavítások kezdődhetnek el, a teljes körű útfelújítások indítása mellett – olvasható közleményükben.

Vissza