Déli krónika 2019.03.04.

Megújul a Szent Péter és Pál Plébánia Fehérgyarmaton. A munkálatok már zajlanak, Dr. Tilki Attila, ogyk a napokban a helyszínen tekintette meg a folyamatokat, Bökő Péter Főtisztelendő úrral közösen.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) munkatársai március első hétvégéjén tartották meg a szatmár-beregi térségben szervezett tematikus sorozat első programját, a téltemető túrát. A növények legszebb formájukat hozták a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területen, amint sárga virágszőnyegként pompáztak a napsütéses időben. Akik részt vettek a közel kétórás parkbéli sétán, nemcsak az apró növényről, hanem a kert fásszárú gyűjteményéről és élővilágáról is számos különleges tényt hallhattak. A kinti túrát követően a látogatóknak lehetőségük volt a Kende-kúria megtekintésére is.

A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai Tuzsér külterületén elfogtak három külföldi férfit 2019. március 3-án 13 óra körül. A magukat afgán állampolgároknak valló férfiak érvényes úti okmányokkal nem rendelkeztek és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében előállították a határrendészeti kirendeltségre, majd a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket a röszkei tranzitzónába.

Március 4-étől, hétfőtől feloldották a részleges látogatási tilalmat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nyíregyházi telephelyein. Eszerint a Jósa András Oktatókórház és a Sóstói Úti Kórház valamennyi gyógyító osztálya újra látogatható.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében harmincöt helyszínen avatkoztak be a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói vegetációs tűznél vasárnap. A tűzoltók több vízsugárral, puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével avatkoztak be. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Új felszerelésekkel és eszközökkel gazdagodott több mint egy tucat, a megyében működő önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet. A közel másfél milliárd forint értékű európai uniós támogatás segítségével mások mellett aggregátorokkal és zagyszivattyúkkal bővül idén az eszközparkjuk. A cél, hogy hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.

Több millió forint összegű közigazgatási bírságot szabtak ki a fizetési kötelezettségüket rendszeresen elmulasztó üzembentartókkal szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály e-útdíj ellenőrző járőre Nyíregyházán egy román honosságú tehergépjármű vezetőjével szemben 1 540 000 Ft közigazgatási bírság került kiszabásra, mivel az elmúlt időszakban összesen 35 esetben szegte meg az útdíj fizetési szabályokat. Néhány nappal később a járőrök mélységi komplex, migrációs ellenőrzést tartottak az M3-as autópálya őri felhajtójánál, melynek során intézkedés alá vontak egy szlovén honosságú kamiont. Megállapították, hogy a jármű üzembentartója 73 esetben mulasztotta el az e-útdíj megfizetését, ezért vele szemben 6.205.000 Ft bírságot szabtak ki, melynek megfizetéséig a gépjármű visszatartásra került.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező választók április 5-ig megkapják az értesítést arról, hogy felvették őket az európai parlamenti (EP-) választásra a névjegyzékbe - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Az értesítőket a március 20-i névjegyzéki állapotnak megfelelően készítik el. Március 21-től be lehet nyújtani a választási irodákhoz a választáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket. Ilyenek például az átjelentkezésre, a külképviseleti szavazásra jelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre, valamint az akadálymentes szavazókör igénylésére vonatkozó kérelmek. A választáson indulni szándékozó pártok április 6-tól gyűjthetik az aláírásokat. A választáson csak az a párt indulhat, amelyik április 23-ig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást. Levélszavazásra május 2-ig lehet regisztrálni. Aki az ország 134 külképviseletének egyikén szeretne szavazni, az május 17-ig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét, aki pedig Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, május 22-ig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.

Az első negyedév végén, vagyis még ebben a hónapban soron kívül elindítja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését.  Az ÁEEK szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a legtöbb kórház tart ágyakat a beteg gyermekek közeli hozzátartozói számára is, csupán néhány intézmény nem teljesítette még az elvárásokat. A közleményben a központ mint kórházi fenntartó minden hozzátartozónak megfelelő elhelyezést ígért, hogy ezzel is segítse a kórházba kerülő gyermekek gyógyulását. Szüleik ellátására a kormány évente 660 millió forintot biztosít - tették hozzá.

Három helyett akár 15 igazolható nap az iskolákban - ennyit javasol a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint sok esetben nem ellátásért, hanem csak igazolásért viszik a szülők a gyerekeket a rendelőkbe - ezért tartaná helyesnek, hogy akár 15 nap hiányzást is igazolhasson a szülő, számolt be róla az RTL Klub Híradója. Bár az egyesület évek óta harcol ezért, még mindig csak két település iskoláiban vezették be az új rendszert.

 Egyre többen használnak napenergiát Magyarországon, Szabolcsban is, mivel a rendszerre való csatlakozási költségek csökkenése miatt hosszútávon a villanyszámlájuk lenullázásában bízhatnak a felhasználók. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője, Scherer Zsolt elmondta: nemcsak a háztartási napelemek, hanem a nagyobb, engedélyköteles naperőművek száma is növekszik. Elmondta: a 2017-es adatok szerint az ország teljes fogyasztásának 7,5 százalékát megújuló energiák, döntő részében napelemek termelték. A napelemek telepítése egyre olcsóbb, ezzel párhuzamosan egyre növekszik a háztartások átlagos fogyasztása, így rendszerszinten is megjelenik az igény az olcsóbb energiára - magyarázta.

A hetedikeseken kívül középiskolások is pályázhatnak a Határtalanul! programra - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Az államtitkár elmondta, a program célja, hogy minden magyar diák az iskola befejezése előtt eljusson - szervezett keretek között - egy határon túli régióba, és testvériskolai kapcsolatok alakuljanak ki. A programra az iskolákon keresztül osztályok jelentkezhetnek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján március 1-jétől. A lehetőséget 2010 óta biztosítja a magyar kormány, azóta 300 ezer anyaországi diák látogatott el a határon túlra, de a középiskolások bevonásával ez a szám jelentősen nőhet - fűzte hozzá.

Vissza