Déli krónika 2019.02.27.

A bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett 16 pénzügyőr közül két gyanúsított letartóztatását, míg 13 gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el a Debreceni Járásbíróság - közölte a Debreceni Törvényszék az MTI-vel, hozzátéve: egy ember az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezhet. A járásbíróság nyomozási bírójának álláspontja szerint a letartóztatott két gyanúsított esetében az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekmény súlyára és magas büntetési tétellel fenyegetettségére és egyéb körülményekre tekintettel megalapozottan kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének. A 13 bűnügyi felügyelet alá helyezett gyanúsítottnál fennáll az elérhetetlenné válás veszélye - tette hozzá.  A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdán jelentette be, hogy hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatott ki és vett őrizetbe tizenhat, a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson szolgáló pénzügyőrt. A 16 pénzügyőr között öt tiszt is van.

Egy gyalogosan közlekedő férfit ellenőriztek a pénzügyőrök Tiszabecsnél, aki a vizsgálat alatt feltűnően idegesen viselkedett, így a NAV munkatársai a tételes vámvizsgálat mellett döntöttek. A férfi az ellenőrzés hallatán önként adta át a derékmelegítőjében és a zsebeiben rejtegetett csomagokat. Az öt csomag, összesen 1 250 gramm kábítószergyanús anyagon a helyszínen elvégzett előzetes tesztek kannabisz-származékot mutattak ki. A férfi állítása szerint megbízásból szállította a narkotikumot, amit Tiszabecs határában egy fa tövében kellett volna leraknia. A pénzügyőrök a kábítószergyanús anyagot lefoglalták és további eljárásra átadták a rendőrségnek.

Újabb öt megyére terjesztették ki a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok, így az március elsejétől már összesen 12 megyére érvényes - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel. A tilalmat péntektől Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is kiterjesztik. Változatlanul tilos a tűzgyújtás Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Veszprém megyében. A megjelölt megyékben tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő ingatlanokon. Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Átadták a Kemecsei Tanuszodát. A kormány 2014-ben indította el a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Programot, és tornatermek, illetve tanuszodák létrehozásáról döntött. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta az átadáson: a kormány célja, hogy minden járásban legyen legalább egy uszoda. A programnak nem az a célja, hogy élsportolókat találjon és neveljen - ennél is fontosabb, hogy a sport épüljön be a fiatalok mindennapjaiba, és váljon az életük részévé. A tanuszoda átadásával a város és a környező települések életében is új fejezet kezdődik, amikor egyre többen tapasztalhatják majd meg az uszodai pezsgés semmivel sem összehasonlítható élményét – mondta az államtitkár.

Második „szezonját” kezdi megyénkben a jégeső-elhárító rendszer. Az elmúlt 35 év megfigyelései alapján az összes biztosított mezőgazdasági kárnemen belül húsz százalék volt a jégkár aránya – fogalmazott Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, majd hozzátette: a 2017-es kárenyhítési évben a kárnemek közül a legnagyobb területet, több mint 70 ezer hektárt a jégesőkár tett ki. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara működtetésében induló országos jégkármérséklő rendszer talajgenerátoros módszerre épül. A talajgenerátor ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot párologtat el, ami feláramlással a felhőkbe jut, és ott csökkenti a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. A keleti régió központja Balkányban van. Idén két héttel hamarabb, április 15-én kezdi meg működését megyénkben az 55 darab manuális és a 15 darab automata talajgenerátor.

Egy nyíregyházi férfi együtt italozott az egyik ismerősével, majd egy korábbi ügy miatt összevesztek. A 25 éves Cs. Gábor több mint százszor szúrta meg a 26 éves ismerősét. A 25 éves férfi egy találkozóra hívta el ismerősét tavaly áprilisban. A két férfi együtt italozott egy vasúti sín mellett, majd egy korábbi ügyük miatt összevesztek egymással. Cs. Gábor elővett egy kést, és több mint százszor leszúrta a 26 éves ismerősét, aki a helyszínen meghalt. A rendőrség a bejelentés után egy órán belül elfogta a férfit, aki ellen emberölés miatt indítottak nyomozást. A napokban a nyomozást befejezték, az ügy iratait elküldték az ügyészségnek.

Megújította a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképét az agrártárca megbízásából a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. - ismertette László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium (AM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.  A munkához a kormány 600 millió forintos támogatást nyújtott és további 150 millió forint állt rendelkezésre az önkormányzatok intézkedési terveinek megvalósításához. Az államtitkár az egyik égető környezetvédelmi problémának nevezte a zajterhelést, amelynek vizuális megjelenési formái a zajtérképek. A stratégiai zajtérképek elkészítésére az uniós adatszolgáltatások kötelezettségek teljesítése, valamint a zajcsökkentési tervek, jogszabályok megalapozása érdekében volt szükség, de kutatási célokat is szolgál - tette hozzá. A 2017-es kormányhatározat alapján a kft. Budapest és vonzáskörzete, Szeged, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Győr stratégiai zajtérképét készítette

A két évvel ezelőttihez képest 2018-ban kisebb termőterületen rosszabb dohánytermést takarítottak be a gazdálkodók a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) éves termelési jelentése szerint.  Az átlagtermés hektáronként 1,675 tonna volt, szemben a két évvel ezelőtti 2 tonnához képest.  A Virginia termőterülete 95, míg a Burley-é 36 hektárral csökkent 2017-hez képest, előbbi fajtánál 18, míg az utóbbinál 29 százalékkal volt kevesebb a betakarított termés mennyisége. A Madosz már a tavalyi betakarítási szezont követően jelezte, hogy az aszály miatt a 2017-es évnél kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható, a száraz és forró nyári időjárás elsősorban a nem öntözött területeken jelentett nagy gondot. A Burley-féle dohányfajta esetében nagyon kevés az öntözhető a terület, a Virginia-ültetvényeknek pedig körülbelül 65-70 százalékát tudták öntözni.

22 hete halmozódik az Ötöslottó, történetének nyolcadik legnagyobb nyereménye kelhet el holnap. Ha valaki egyedüli nyertesként találja el mind az öt számot, 2 milliárd 895 millió forint üti a markát. Az ötöslottó fennállása óta az eddigi legnagyobb pénzösszeget 2003-ban nyerte meg egy szerencsés az eddigi leghosszabb halmozódás után – ő több mint 5 milliárd forinttal gazdagodott. A Hatoslottónál jelenleg 1 milliárd 175 millió forintot ér a telitalálatos szelvény, ez a játék történetében a hatodik legnagyobb nyeremény.

Átalakul a csomagfeladás rendje, könnyebb lesz a tájékozódás a Liszt Ferenc repülőtéren. A repülőtér indulási csarnokaiban új, fix kordonrendszerben állhatnak a check-in pultok elé az utasok. A változással nemcsak a terminál képe lett rendezettebb, de az utasok is könnyebben tájékozódhatnak a várakozás közben. A Budapest Airport további helyszíneken is fixen telepített kordonokat helyez el, ahol szükségszerű a sorképzés, egyebek mellett az utasbiztonsági ellenőrzés, valamint az útlevélkezelés előtti területen. A 387 darab, szalaggal összeköthető oszlopot telepítettek a repülőtér termináljain annak érdekében, hogy a korábbinál rendezettebb és átláthatóbb legyen a sorképzés a check-in pultok előtt.

Vissza