Déli krónika 2019.02.26.

Szén-monoxid-mérgezés miatt ketten meghaltak hétfő reggel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője az MTI-vel. Dudás Szilvia elmondta, a tiszavasvári tűzoltókat az egyik Petőfi utcai lakóházhoz riasztották. A műszeres mérések magas gázkoncentrációt mutattak ki az épületben. A tűzoltók teljes légzőfelszerelésben mentek be a házba, ahol egy férfi és egy nő holttestére bukkantak - ismertette a szóvivő.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy 25 éves román állampolgárságú férfi az általa vezetett svájci honosságú személygépkocsival 2019. február 23-án 14 óra 30 perckor. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a Maserati típusú gépkocsit a svájci hatóságok Schengeni Információs Rendszerben (SIS) körözik. A rendőrök a külföldi férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a járművet lefoglalták - írja a police.hu. A további eljárás során felvették a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Teljes terjedelemében égett egy téglaépítésű melléképület Tarpán vasárnap, amelyben ágyakat, ágyneműket és asztalokat tároltak. A fehérgyarmati hivatásos és tarpai önkéntes tűzoltók vonultak a tűzesethez, akik három vízsugárral avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt.

Az elmúlt évben több mint 10 milliárd forint összegből 10 500 ember foglalkoztatásához és képzéséhez járult hozzá a megyei kormányhivatal – mondta el Román István kormánymegbízott a KM-nek adott interjújában. Dolgos év lesz az idei – fogalmazott. Az egyik legfontosabb, hogy a foglalkoztatási helyzetet nézve megyénk már nem sereghajtó, a bérek felzárkóztatásában is kedvező folyamatok indultak el. A kormány által delegált feladatokból három terület emelkedik ki: a klasszikus állampolgári ügyintézés a kormányablakok révén, a foglalkoztatás és a vidékfejlesztés – szedte pontokba a teendőket a kormánymegbízott.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét az idén, a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem. A NAV az szja-bevallási tervezetet a tavaly megszerzett jövedelmekről a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állítja össze. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget, az év közben igénybe vett kedvezményeket.  Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. A kedvezményre vonatkozó igazolást, mint például a személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást, nem kell beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig.

Az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkezőknek legkésőbb március elsejéig kell rendezniük az esedékes díjrészletet - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Mivel a március 1-jei határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik, postai csekken szerdától már senki ne fizesse be az összeget. Péntek délelőttig az átutalás, azután zárásig az adott biztosító ügyfélszolgálati irodájában történő személyes befizetés a biztonságos megoldás. Ha egy biztosító a határidő lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a hatályos jogszabály szerint másnap már törölnie kell az adott szerződést. Akinek a díj nemfizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása, és nem köti meg azonnal újra azt a megszűnés napján, a fedezetlenség időtartamára fedezetlenségi díjat kell fizetnie. Ennek összege - a személyautó teljesítményétől függően - naponta 430-1030 forint lehet, teherautóknál meghaladhatja a napi 3400 forintot is. Azért sem érdemes kicsúszni a határidőből, mert a fedezetlenség időszakában egy esetleges károkozást az ügyfélnek kell megfizetnie, személyi sérülés esetén a kártérítés akár több tízmillió forint is lehet.

Százmilliósra teszik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát a világon, hazánkban is százezrek vesztették életüket. Ennél is többen voltak azok, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött arról, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatát követően 2001-ben emlékeztek meg először az áldozatokról az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket február 25-én. A kommunizmus áldozatainak emléknapjára országszerte emlékeznek.

Májusban két hétre lezárják a Keleti pályaudvart karbantartás miatt – közölte a MÁV pénteken Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint a május 13-tól 26-ig tartó munkálatok idején valamennyi, a Keleti pályaudvart érintő elővárosi és távolsági vonat menetrendjében lesznek változások, a vonatokat a Keletiből más állomásokra irányítják át, más állomásokat érintő módosítások is várhatóak. A két hét alatt olyan karbantartásokat végeznek, amelyeket a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehet végrehajtani. „A beavatkozások által javulni fog a szolgáltatási színvonal, valamint a vonatok pontossága” – írták. A forgalomszervezéssel kapcsolatban még tartanak az egyeztetések, a menetrendi változásokról tájékoztatják az utasokat – közölte a MÁV.

Egyedülálló felmérés készül a lakosság egészségi állapotáról. A debreceni egyetem népegészségügyi kara 2016-ban 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert a kutatásra, amelyben a hazai lakosság népbetegségekkel kapcsolatos genetikai és környezeti kockázatának komplex jellemzésére vállalkoztak. A kutatásban külön hangsúlyt kap az északkelet-magyarországi romák egészségi állapotának felmérése, eddig ugyanis a cigányságnak sem az egészségi, sem pedig a halálozási mutatóiról nem voltak megbízható adatok.

A világ élvonalában van Magyarország a szívsebészet területén – mondta az InfoRádiónak Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. Az a nagy előnye a magyar szívgyógyászatnak, hogy a betegeket centralizáltak kezelik, ami megadja azt a lehetőséget, hogy olyan mennyiségű beavatkozást végezzenek, ami kifejezetten gyakorlottá teszi a magyar szakembereket – jelentette ki Gellér László. A szervezet elnökségi tagja kiemelte: mostanában sok új technika és eljárás alakul ki a klinikai gyakorlatban, melyekhez Magyarországon mindenkinek lehetősége van hozzáférni. Gellér László elárulta: a környező országokból jönnek szívsebészek megtanulni ezeket az eljárásokat, de Németországtól, Oroszországból, Egyipotmból és Új-Zélandról is érkeztek hazánkba kollégák – tette hozzá. Az elnökségi tag közölte: úgy szerzünk elismerést a magyar kardiológiának, hogy gyógyító tevékenységünk legnagyobb hasznát a magyar betegek látják.

A pénzügyminiszter szerint ismét kedvező visszajelzést kapott a magyar gazdaság, amely továbbra is jó úton halad. Varga Mihály azután közölte ezt, hogy pénteken a Fitch Ratings is egy fokozattal javította a magyar adósosztályzatot a Standard and Poor’s múlt heti, hasonló döntése után. A tárcavezető úgy vélte: az újabb felminősítés a magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint a kormány által folytatott gazdaságpolitikának köszönhető. Hozzátette: az elmúlt évben a magyar gazdaság 4,8 százalékkal bővült, ami háromszorosa az Európai Unió gazdasága tavalyi átlagos bővülésének.

Fucsovics Márton karriercsúcs-beállítással a 35. a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján. A 27 éves nyíregyházi játékos - aki január elején volt már ugyanebben a pozícióban - a múlt héten nem versenyzett, ezen a héten pedig a dubaji tornán szerepel. Első ellenfele 11 órától a bosnyák Damir Dzumhur.

Vissza