Déli krónika 2019.02.22.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi ház a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyürén péntek hajnalban, a tűzben egy ember meghalt, egy pedig megsérült - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Dudás Szilvia tájékoztatása szerint a lángok egy Árpád utcai, körülbelül nyolcvan négyzetméter alapterületű házban csaptak fel. A helyszínre riasztott kisvárdai hivatásos és a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók négy vízsugárral oltották el a tüzet, a lakásból egy gázpalackot is kihoztak. A házban tartózkodó két ember közül egy nő a saját lábán ki tudott menekülni, egy idős asszony azonban a helyszínen életét vesztette. A sérültet a mentők kórházba vitték - tette hozzá a szóvivő.

Illegálisan léptek be Magyarország területére a Fehérgyarmati vasútállomáson elfogott afgán férfiak – közölte a rendőrség. Még szerdán este fogták el a két férfit az egyenruhások, akik afgán állampolgároknak vallották magukat, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében a Csengeri Határrendészeti Kirendeltségre előállították. A tiltott határsértőket, aki az eljárás adatai szerint illegálisan léptek be Magyarország területére, kiutasították, majd 2019. február 21-én átadták a román határőrizeti szerv képviselőinek.

Várhatóan 2019. augusztus 31-re készül el az a projekt, amelynek keretében 332 millió forintból rendezik a csapadékvíz elvezetését Tunyogmatolcson. A Megyei Önkormányzat a megvalósításra még 2017 decemberében nyert támogatást a TOP keretében. A meglévő csapadékvíz csatornarendszer részben elavult, részben a kiépítettség nem megfelelő, amely miatt a jelenleg meglévő csatornák az extrém csapadékosabb időszakban nem tudják a nagyobb mennyiségű csapadékvizet időben elvezetni. A fejlesztés révén javul a lakosság életminősége és csökken a belvízkár-veszélyeztetettség. A tervezett csatornafejlesztéssel érintett területen összesen 76 db ingatlan található, melyek közül 63 lakóház, 12 üzlethelyiség, valamint a területen található a Tunyogi Református Egyházközösség temploma.

A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai is illegális migránsokat fogtak, Tiszaszentmárton és Zsurk között hat külföldit tartóztattak fel péntek hajnalban. A magukat afgán állampolgároknak valló külföldiek, köztük három férfi, egy nő és két fiatal fiú a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében előállították a határrendészeti kirendeltségre.

Nyaralóhajókkal lehetne jobban kihasználni a Felső-Tisza vidékének páratlan természeti adottságait, és meghosszabbítani azt az időt, amit a turisták ebben a térségben töltenek. a programot a Tiszán és a Bodrogon indítja el az állam. A hajókat bérlő családoknak vagy baráti társaságoknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük: így például a hajóskapitány nem fogyaszthat alkoholt, de az is kikötés, hogy a hajón legalább két felnőttnek mindig tartózkodnia kell. A rendszerben lévő járművek tartózkodási helyét és mozgását folyamatosan figyelik majd a program szakemberei. A Mahart Zrt. húsz francia gyártású nyaralóhajót vásárolt, az első tíz hajó 2019-ben meg is érkezik Magyarországra. Ezek között vannak négyszemélyes, hatszemélyes és nyolc férőhelyesek is. Mindegyiken kétágyas kabinokat alakítanak ki, a fedélzeten van berendezett konyha és fürdőszoba is. A hajók sebességét maximálják, a kialakításuk gyerekes családoknak és mozgássérülteknek is ideális. Minden hajón lesznek kerékpárok is. A fejlesztéshez kikötőépítés is tartozik: az első báziskikötő Kiskörén, a második pedig Tokajban épülhet meg, ezeken kívül még tíz kisebb kikötőt is kialakítanak, a tervek szerint mások mellett Vásárosnaményban is, ahol jelentős kajak-kenu fejlesztés is megvalósult.

Országszerte erős szélre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint 2 megye kivételével az egész országban, Szabolcs-Szatmár-Bergben is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Előbb északkeleten, majd a Dunántúlon egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a szél. Helyenként 80 kilométer/óránál erősebb széllökések is előfordulhatnak. A szél tartós gyengülése a késő esti óráktól várható. Szombaton veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Új üzemcsarnokkal és műhelyekkel bővíti telephelyét az egyedi gyógyszeripari gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Quick 2000 Kft., a közel 166 millió forint értékű fejlesztés alapkövét csütörtökön tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban. Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, a beruházás harmadát vissza nem térítendő forrásból, a fennmaradó részt pedig kedvezményes hitelből biztosítják a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül. Az új, nyolcszáz négyzetméter alapterületű csarnokban két nagyméretű műhelyt alakítanak ki, valamint gépeket - darukat, targoncát és hegesztőgépeket - is vásárolnak. A jelenleg 125 dolgozót foglalkoztató, 1991-ben alakult családi vállalkozás elsősorban gyógyszeripari cégek számára gyárt egyedi berendezéseket, laborjukban pedig a gyógyszeripar számára gépeket egyaránt fejlesztenek.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete(NYESZE) üdvözli a nyelvtudás fejlesztésének előtérbe kerülését, utalva a kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulási lehetőség bevezetésére. A kormány 2020-tól tervezett nyelvtanfolyamának hatékonysága leginkább attól függ, hogy milyen idegen nyelvi tudással érkeznek a diákok az új környezetbe. Egy külföldi nyelvtanfolyam leginkább arra alkalmas, hogy a már megtanult, esetleg passzív nyelvtudást gyakorolják – a hatékonyság érdekében a nyelvtanfolyamokat úgy kellene szervezni a szakemberek szerint, hogy azok biztosítsák a folyamatosan idegen nyelven folyó kommunikációt.

Több mint 2000 települést érint a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs közölte: az intézkedés célja, hogy növeljék a legkisebb települések lakosságmegtartó képességét.  Ezek a falvak a rendszerváltás óta nem kapták meg azt a támogatást és segítséget, amelyre szükségük van. A kormány ezen kíván változtatni a Magyar Falu programmal is, amelynek része a falusi csok - tette hozzá. A kormány ennek révén nem csak az új lakások építését támogatja, hanem a már meglévő ingatlanok felújítását, korszerűsítését is - mondta. A tervek szerint a falusi csokra 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre, de a kormány az igényektől függően kész bővíteni a forrást - közölte az államtitkár.

A tavalyi statisztikák alapján kijelenthető, hogy töretlen az új lakások építésének üteme, s ez idén is folytatódni fog - mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán. Tavaly 17 681 új lakás épült, 3292-vel, 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Balogh László erre reagálva elmondta, a növekedés három okra vezethető vissza: a kormány otthonteremtési és beruházásösztönző intézkedéseinek, valamint a bérmegállapodásnak, ami megnövelte az embereknél maradó jövedelmet. A helyettes államtitkár - idézve a KSH-jelentést - rámutatott, az új lakások legnagyobb arányban Budapesten épültek, itt 40 százalékos volt a növekedés, de a kisebb településeken is nagyjából 30 százalékkal több új ingatlan épült.

Vissza