Déli krónika 2019.02.21.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, valamint a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság munkatársai ifjúságvédelmi ellenőrizést tartottak Fehérgyarmaton. Az ellenőrzés során a belvárosban oktatási időben két fiatalkorú személyt találtak, akik az intézkedés alatt felmutatták, hogy hivatalos orvosi igazolás birtokában maradtak távol az iskolai foglalkozásoktól. A rendőrség rendszeresen tart ifjúságvédelmi ellenőrzéseket. A program célja kettős: a fiatalok felelősségérzetének fokozása, valamint védelmük, hogy az iskolakerülés, vagy a szökés ideje alatt nem váljanak bűncselekmény áldozatává, elkövetőjévé.

Kiállítás nyílik Tony Curtis kétszeres Golden Globe-díjas magyar származású hollywoodi színészlegenda személyes tárgyaiból augusztusban a sztár édesapjának szülővárosában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán. A mintegy húsz relikviából álló gyűjteményt a színész özvegye, Jill-Curtis Weber 2017-ben adományozta a városnak, miután felkereste őt a Magyar Hollywood Tanács és az önkormányzat közös delegációja. A relikviák a város turisztikai projektje keretében megújuló Kossuth utca egyik épületében kapnak majd helyet. A többek között festményekből és használati tárgyakból álló gyűjtemény leleplezése és első kiállítása idén augusztusban a mátészalkai Fényes Napok rendezvénysorozat keretében várható.

A nehéz tehergépkocsik és az autóbuszok fokozott közúti ellenőrzését végzi a rendőrség a TISPOL Műveleti Csoport éves ellenőrzési terve alapján február 24-ig Magyarország egész területén. Elsősorban a vezetési- és pihenőidővel összefüggő szabályok megtartását vizsgálják. A Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai szerdán az M3-as autópálya Kálmánházi pihenőhelyénél vettek részt az akcióban. Elsősorban a vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályok betartását ellenőrzik. Dr. Vajtó Levente a Közlekedésrendészeti Osztály helyettes vezetője elmondta: Ez azért fontos, mert a sofőröknek csak meghatározott időt szabad vezetniük, és kötelező pihenőt kell tartaniuk. Ha ezt nem tartják be, elfáradnak és veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát. A katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai is részt vesznek az akcióban, ők a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását vizsgálják.

Több mint 13 millió euróból kezdődnek egészségügyi fejlesztések egy román-magyar uniós program segítségével a romániai Szatmár megye, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három kórházában. A beruházás legnagyobb, több mint 11 millió eurós részét a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház használhatja fel, a fejlesztés keretében megépül egy hatemeletes, 13 200 négyzetméteres új épületszárny, melynek a tetején helikopter-leszállót is kialakítanak. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban csaknem 1,5 millió eurós támogatási összegből kardiológiai és érsebészeti eszközöket vásárolnak, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban pedig egymillió eurót fordítanak a központi laboratórium teljes korszerűsítésére.

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma - február 11-17. között az előző héthez viszonyítva 23%-kal kevesebb beteg, 52 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A fővárosban és 16 megyében, köztük Szabolcs-Szatmár-Beregben is csökkent, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében nőtt az orvoshoz fordulók száma. A kormegoszlásban nincs lényeges változás, a beteg többsége továbbra is gyermek és 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A laboratóriumi vizsgálatok szerint többségében az influenza A vírus okozta a megbetegedéseket. A járvány miatt a kórházak és az ápolási intézetek továbbra is fenntartják a látogatási tilalmakat, így a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház több osztályán is tilos a látogatás.

Fülpösdarócról eltűnt személy felkutatására kaptak utasítást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály munkatársai. A rendőrök egy egészségügyi intézményből engedély nélkül távozott, orvosi kezelés alatt álló férfit kerestek 2019. február 18-án éjszaka.  A rendőrség Tevékenység-irányítási Központjába érkezett bejelentéstől számított 20 percen belül a rendőrök a szomszéd Géberjén település belterületén megtalálták a láthatóan segítségre szoruló, a hidegtől egész testében remegő férfit. A rendőrök haladéktalanul mentőt kértek a helyszínre, akik a 46 éves férfit kórházba vitték.

Több településen javult a levegő minősége, de egy helyen továbbra is veszélyes, kettőn pedig egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel azt közölte: veszélyes a levegő minősége Nyíregyházán, míg Debrecen és Miskolc levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett 7 helyen kifogásolt a levegő.  Az érintett településen nem javasolt huzamosabb ideig a szabadban tartózkodni

Már most jóval drágább a kenyér, mint egy éve, és nincs vége az áremelkedésnek. A magyar boltokban most 5-10 százalékkal többe kerülnek a sütőipari termékek, mint tavaly ilyenkor. A GKI Gazdaságkutató pedig további, átlagosan 5 százalékos drágulással számol – tudta meg az RTL Híradója. A drágulás fő oka az, hogy gabonához nem lehet olcsón hozzájutni. A KSH friss jelentése alapján 23 százalékkal drágább a búza, mint egy évvel ezelőtt. A nyugat-európai aszály felhajtotta a gabonaárakat a világpiacon.

Növekszik a melanomás megbetegedések száma, ezért érdemes minden évben szakemberrel is ellenőriztetni az anyajegyeket - közlte a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyász szakorvosa csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Kuroli Enikő azt mondta, a növekedés hátterében egyrészt a káros UV-sugárzás és a mértéktelen szolárium használat áll. Másrészt pedig az, hogy az emberek jobban odafigyelnek, és egyre többen mennek az elváltozásokkal orvoshoz. Az évenkénti ellenőrzés mellett nagyon fontos az önvizsgálat is. Ha egy anyajegy asszimetrikus lesz, elmosódik a határa, növekszik vagy megváltozik a színe, meg kell mutatni egy bőrgyógyásznak - hangsúlyozta, hozzátéve: kis változás nem feltétlenül jelent komoly gondot, de mindenképp érdemes olyankor is szakemberhez fordulni.

Húsra, sörre és sajtra költöttek a legtöbbet a magyarok – derül ki a Nielsen piackutató adataiból. Az eredmények szerint összesen 1835 milliárd forintot költött tavaly a lakosság élelmiszerre, háztartási vegyi árura és szépségápolási termékekre pedig 448 milliárdot, az előbbi 7, az utóbbi 8 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ha az élelmiszereket nézzük, 292 milliárd forintot feldolgozott húsra költöttünk, a sonka, a szalámi és a virsli iránti növekvő kereslet révén 6 százalékkal nőtt a húskészítmények forgalma. A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is sörforradalom zajlik, ami magával hozza a prémium- és szuper prémium, illetve az ízesített és az alkoholmentes termékek robbanásszerű növekedését. Mindez azt eredményezte, hogy a kiskereskedelmi sörértékesítés 150 milliárd forint fölé ugrott. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a sajtokat találjuk, amelyek forgalma 5 százalékkal 102 milliárd forintra nőtt. A negyedik és az ötödik helyen erőteljes növekedéssel a szénsavas üdítőital és az ásványvíz áll – írja a Világgazdaság.

Nem történt áttörés Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerda esti brüsszeli találkozóján, azonban abban megállapodtak, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválása érdekében. A két fél tárgyalódelegációi "pozitív szellemben" folytatják a munkát a megakadt folyamat előmozdítása céljából - írták a konstruktívnak minősített megbeszélést követően kiadott közös közleményben. A tájékoztatás szerint Theresa May és Jean-Claude Juncker még a hónap vége előtt ismét találkozni fog.

Vissza