Déli krónika 2019.02.20.

 

2013 óta működik a Jonathan Rendezvényház Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Mátészalkán. A rendezvényház jótékonysági bált szervezett a közelmúltban, amelynek bevételéből a mátészalkai Kórház Gyermeksürgősségi Osztálya részére eszközöket vásároltak – az eszközöket kedden adták át az egészségügyi intézménynek.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2019. február 19-én 7 órakor egy lengyel honosságú személygépkocsival közlekedő ukrán állampolgár. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a BMW típusú járművet a német hatóságok körözik. Az egyenruhások a külföldi férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a gépkocsit lefoglalták. A további eljárás során felvették a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Bejelzett egy lakóház szobájában elhelyezett szén-monoxid érzékelő Nyírbátorban hétfőn – közölte a térségi katasztrófavédelem. A nyírbátori hivatásos tűzoltók a helyszínen méréseket végeztek, amelyek minimális szén-monoxid szintet igazoltak. Személyi sérülés nem történt.

Az ápolókat ünnepelték a Megyeházán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház minden évben köszönti azokat az ápolókat és szakdolgozókat, akik hosszú éveken, évtizedeken át kiemelkedő, példamutató munkát végeznek. Nemcsak a kitüntetetteknek, hanem minden kollégánknak jár a köszönet, akik ápolóként naponta ott vannak a betegek mellett, akik vállalták ezt a nehéz, embert próbáló munkát – mondta az ünnepségen dr. Adorján Gusztáv. A főigazgató az elhivatottság, alázat, kitartás, önzetlenség, lelkiismeretesség, türelem, figyelem és szeretet szavakat emelte ki, melyek jellemzik azokat, akik a betegek ápolására, gondozására tették fel az életüket. A megyei kórház 3218 szakdolgozójából kedden 25-en vehettek át elismerést.

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet akár SMS-ben eljuttatni a NAV-hoz március 18-áig. Az adóhatóság idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó. Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-étől az Ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. Aki lecsúszik a március 18-ai határidőről, május 20-áig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain is kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.

A kormányfő által bejelentetett hét ponttal nem zárult le a családok megsegítése – mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerda reggel az M1-en. A politikus közölte, amikor a legutóbbi nemzeti konzultáció alapján megszülettek a javaslatok, a folytatás lehetősége is felmerült. Hozzátette, mivel a társadalom legkisebb természetes közössége a család, ezért nem csupán a gyermekvállalás és -nevelés megkönnyítése fontos számukra, hanem az is, hogy a teljes társadalom profitáljon ebből.

Emelkedett tavaly a nyelvvizsgázók száma. Tavaly 120 ezren nyelvvizsgáztak Magyarországon, négyezerrel többen, mint 2017-ben – derül ki az Oktatási Hivatal statisztikai adataiból. Ez még mindig lényegesen elmarad a 2009-es 175 ezer vizsgázótól. Tavaly csak angol nyelvből 89 ezren jártak eredménnyel, ami az előző évhez képest csaknem hatezres növekedés. Németből és franciából ugyanakkor kevesebben tettek sikeres nyelvvizsgát, mint egy évvel korábban.

Várhatóan két héten belül megjelennek a Modern falu program első pályázatai, és májusig az összeset kiírják – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Ma Magyarországon 2800 olyan település van, amelynek a népessége nem éri el az ötezer főt: ezek egyenként két-három pályázatot nyújthatnak be. A beérkező pályázatok eredményeként négyezer támogatási szerződés készülhet. A program keretösszege az idén 150 milliárd forint, amelyből 50 milliárd utak építését és javítását fedezi, 25 milliárdot a falusi csok-ra különítenek el, és további 75 milliárd forint áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy olyan fejlesztéseket valósíthassanak meg, amelyekre uniós pályázati források nem álltak rendelkezésre.

A 2001-ben bevezetett büntetési rendszer, a pontrendszer célja az volt, hogy erősítse a sofőrök önkéntes szabálykövető magatartását – írja az Infostart.  Ha a járművezető pontszáma eléri a 13-at, értesítést kap, és önkéntes utánképzéssel csökkentheti pontjai számát, ami viszont ha eléri a 18-at, a járművezetői engedélyt visszavonják. Fellebbezni nem lehet, de a pontok törlődnek. A visszavont vezetői engedélyt annak leadásától számított hat hónapot követően vissza kell adni, ha a járművezető részt vett az utánképzésen vagy ez alól a kötelezettsége alól mentesült, illetve ha a vezetési jogosultság külön jogszabályban meghatározott egyéb feltételei fennállnak. Amiért sok pontot lehet kapni, az a segítségnyújtás elmulasztása, cserbenhagyás, közúti veszélyeztetés, ittas vezetés, volán átengedése bódult személynek – ezekért 11 pont jár, 9 pont a közúti baleset okozása. Eltiltás alatti vezetésért, leállósávban haladásért 6 pontot lehet kapni. Sebességtúllépésért 4-8 pontot.

Több visszaélés történt a Nemzeti Közművek (NKM) földgázszolgáltatójára hivatkozva az utóbbi időszakban: a csalók szükségtelen műszaki beavatkozások elvégzésére kötnek szerződést az NKM ügyfeleivel, majd nem teljesítik a megbízást - közölte a társaság. Felhívják a figyelmet, hogy alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. A gázmérőt leolvasó, vagy szerelési munkákat végző dolgozóknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől, és az NKM semmilyen esetben nem végez helyszínen készpénzben fizetendő munkát - közölte a társaság.  Kiemelték azt is, hogy a cég szerelői nem kötnek helyszíni szerződéseket, az ügyfeleket kéretlenül nem keresik meg. A közlemény szerint a Nemzeti Közművek elhatárolódik minden nem hivatalos úton történő megkereséstől, csalási kísérlettől, ezek felderítésében együttműködik a rendőrséggel.

Az idén várhatóan 1200 iskola több százezer diákkal vesz részt a Pénz7 elnevezésű témahéten, amely során igyekeznek megismertetni a fiatalokkal a pénz és a vállalkozás világát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Szepesi Balázs közölte, Magyarországon jelenleg mintegy 500 ezer ember él meg saját vállalkozásából, de az országban széleskörű ódzkodás figyelhető meg a saját vállalkozás indításától. A február 25. és március 1. között megtartandó témahét keretén belül szeretnék arra ösztönözni a fiatalokat, hogy ezt a "szabad és felelősségteljes" életet válasszák - tette hozzá. A diákok többek között részt vehetnek egy háromórás foglalkozáson, ahol először összegyűjtik az életüket jellemző problémákat, majd azokra kidolgoznak egy vállalkozási ötletet. Ezután egy önkéntes vállalkozó elmondja nekik, hogy a tapasztalatai alapján hogyan lehetne megvalósítani az ötleteiket.

Vissza