Déli krónika 2019.02.19

Sikeres pályázat eredményeként 55 db split klímát szereltek fel a Nyíregyházi Törvényszék Bocskai és Toldi utcai épületébe, valamint a Mátészalkai, Vásárosnaményi, Nyírbátori és Fehérgyarmati Járásbíróságra. A munkakörnyezet javítása érdekében véghez vitt beruházás az Országos Bírósági Hivatal Jablonszky Ferenc Program 7. ütemében elnyert, mintegy 34 millió forintos támogatásból valósult meg. Ezen összegből a törvényszék épületében, valamint a Fehérgyarmati Járásbíróságon több vizesblokk felújítása is megtörtént, illetve a járásbíróságon Dupla Twin fűtési keringtető szivattyú biztosítja a dolgozók ideális munkakörülményeit.

A Vásárosnamény Város Önkormányzata a TOP keretében 413,60 millió Forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert energetikai korszerűsítésre. A fejlesztés keretében a 6 db 100%-ban saját tulajdonú, közcélú épületeinek energetikai korszerűsítése történt meg. Az említett épületek közül 5 helyen sorra került napelem telepítése. Ezen felül a Polgármesteri hivatal, a Művelődés Ház és az óvoda épületének talajszondás hőszivattyús fűtése megvalósításra került. A projekt hozzájárul a Közszolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférés javításához illetve a környezetet károsító üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkenéséhez. A megvalósítás 2018. december 31-én fejeződött be.

A záhonyi vasúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre 2019. február 17-én 9 óra 54 perckor egy 39 éves ukrán állampolgár. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a külföldi nő ellen az orosz hatóságok elfogatóparancsot adtak ki. Az egyenruhások a nőt a Záhonyi Rendőrkapitányságra előállították és őrizetbe vették.

Továbbképzést tartottak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon a tűzoltás vezetésre jogosultak részére. A szakmai napon közel ötvenen vettek részt a hivatásos, az önkormányzati és beavatkozó önkéntes tűzoltók beavatkozó állományából. Többek között szó volt a tűzoltás vezetését végzők jogairól és kötelezettségeiről is, valamint a Tűzoltási és Műszaki Mentési Adatlapok kitöltésének a változását is megismerhették a jelenlévők.

A hetedikes lányok után várhatóan hamarosan a fiúk is ingyen megkaphatják a HPV vírus elleni védőoltást - erősítette meg az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó az InfoRádiónak elmondta, vizsgálják, hogy ez mit jelentene szakmai és költséghatékonysági szempontból. Az államtitkár hangsúlyozta: a szakértői javaslatok egyértelműen azt mondják, hogy az oltásnak van védő hatása a daganatos megbetegedések kialakulásával szemben fiúkban is.

A korábban jelzettnél többen vehetik majd igénybe a házasok gyermekvállalási támogatását - közölte a családügyi államtitkár. Novák Katalin elmondta: a kölcsönt a férfiak, illetve az özvegyek is igényelhetik, és nem számít az sem ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük. A 18 és 40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik. Az államtitkár megerősítette, hogy ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsönt piaci kamatozással a kamattámogatással együtt kell visszafizetni.

Tavaszra készülhet el a kormány gazdasági növekedést ösztönző programja - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a lakosság számára vonzó új állampapírokat hoznak forgalomba még az idén, és legkésőbb június végéig piacra kerül a nyugdíj-előtakarékossági papír is. A pénzügyminiszter tájékoztatott, hogy a miniszterelnök által ismertetett családvédelmi akcióterv idén várhatóan 40 milliárdos többletkiadást jelent költségvetésnek, jövőre pedig 150-250 milliárdot, attól függően, hogy hányan veszik igénybe a juttatásokat.

Idén is pályázatot írt ki praxisjogvásárlásra és letelepedésre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Az év első két hónapjában már több mint harminc háziorvosi és nyolc fogorvosi praxis üresedett meg, februárban 422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet regisztráltak, az üres fogorvosi szolgálatok száma 255 volt. A nemrég megjelent tender szerint összesen 1,25 milliárd forintra pályázhatnak az orvosok, a háziorvosi praxisjog vásárlásához maximum négymillió forint támogatás nyerhető el. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására viszont az elnyerhető legmagasabb összeg 20 millió forint, amelyet a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetén fizetnek ki. Annál nagyobb támogatást nyújt az egészségbiztosító, minél régebben áll betöltetlenül a háziorvosi szolgálat.

A GDPR, az uniós adatvédelmi rend miatt változik a munkahelyi számítógépek használatának szabályozása: egy friss törvényjavaslat alapján a munka törvénykönyve módosul majd, és tilos lesz a munkáltatótól a munkavégzésre adott számítógép magáncélú használata – írja a blokkk.com. Az Országgyűléshez nemrégiben benyújtott törvénymódosítás úgy szól, hogy "a magánélet ellenőrzésének kizárása helyett a hangsúly arra kerül, hogy a munkavállaló a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközt kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja, mivel az Alaptörvényből és a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényből is levezethető a munkáltató azon kötelezettsége, hogy a magánélet nem ellenőrizhető. Tehát a munkáltató az átadott számítástechnikai eszközön tárolt adatba az ellenőrzés során addig tekinthet be, ameddig el nem tudja dönteni, hogy az adat magáncélú adat-e". A munka törvénykönyve jelenleg csak a távmunka esetében szabályozza a céges számítógép használatát, mégpedig úgy, hogy a munkavállaló kizárólag a munkavégzéséhez használhatja a gépet. Ezt a korlátozást pedig akár ellenőrizheti is a munkáltató.

A kátyúk által a gépjárművekben okozott károkat az illetékes útkezelők csak a panaszok mintegy felében térítik meg, az évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. A kátyúbiztosítások már évi 2-3 ezer forintért megköthetőek, és jellemzően a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás vagy casco mellé kötik kiegészítő biztosításként, de egyes biztosítóknál önállóan is elérhetők. Megkötésük casco biztosítás birtokában is indokolt, mivel a casco csak jelentősebb károsodásnál fizet kártérítést, a kátyúkárok átlagos költsége pedig 30-35 ezer forint, vagyis a legtöbbször a casco minimális önrészének mértékén belül marad. A kátyúbiztosítások további előnye, hogy az autós az útkezelő helyett a biztosítója felé jelenti a kárt, egyes módozatok a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokon keletkezett károkra is kiterjednek, a térítést nem terheli önrész, és összességében a sikeres kárrendezések aránya jóval kedvezőbb az útkezelőkkel folytatott ügyintézésnél – ismertetik a közleményben.

Vissza