Déli krónika 2019.02.18.

Halálra gázolt egy kerékpárost egy személyautó a 41-es főúton Nyírmadánál vasárnap este - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. A tájékoztatás szerint a baleset a 37-es kilométernél történt, a kerékpárral közlekedő 31 éves vajai férfi a helyszínen életét vesztette. A rendőrségi vizsgálat idejére az út érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.

Kigyulladt egy körülbelül harminc négyzetméter alapterületű garázs szombat délután Jánkmajtison, a Kossuth Lajos utcában. A melléképület és a benne tárolt gépjármű égett. A helyszínre a fehérgyarmati hivatásos és a csengeri önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották azt.

Negyvennégy fehérgyarmati diák és négy pedagógus vett részt a négynapos felvidéki tanulmányi kiránduláson. A Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola hetedikes diákjai a Határtalanul programnak köszönhetően juthattak el Szlovákiába. A „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” elnevezésű programban a negyvennégy fiatal és a négy kísérő pedagógus a kiránduláson számos történelmi állomásponttal ismerkedhetett meg Holló Gyula pedagógus kalauzolásában. A fehérgyarmatiak ellátogattak Kassára, Lőcsére, Betlérre, Késmárkra, Krasznahorkára, Rimaszombatra, Iglóra, valamint műsorral kedveskedtek a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola növendékeinek.

Kidöntött és tíz méteren keresztül magával húzott egy villanyoszlopot Ököritófülpösön egy részeg férfi, majd utasát hátrahagyva elmenekült. A környéken több mint ötven családnál nem volt áram és fűtés.

Az Örökségvédelem és örökségturizmus a Felső-Tisza-vidéken címmel rendeztek konferenciát Szabolcs községben, ahol szó esett többek között az egyházi örökség művészettörténeti jelentőségéről, a turisztikai fejlesztésekről, a restaurátori és régészeti kutatások eredményeiről és a fenntartható műemlékvédelemről is. Az elmúlt évtizedekben ezeknek a középkori eredetű, többségében református gyülekezetek használatában álló templomoknak kutatása és műemléki helyreállítása tervezetten, ütemesen haladt előre. Az elkövetkező években is számos kiemelt jelentőségű örökséghelyszínt állítanak majd helyre, ezeknek előzetes régészeti, restaurátori kutatásait már elvégezték – mondta el Szatmári István, a Középkori Templomok Útja Egyesület elnöke a KMnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elfogadta az önkormányzat idei évi költségvetését, több mint egy milliárdból gazdálkodik az önkormányzat. Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke megjegyezte, hogy a költségvetés „jó karban van, nincsenek likviditási gondok az önkormányzatnál.” Hozzátette, hogy pályázatok is hozzájárulnak működésükhöz, gazdálkodásukhoz.

Több településen tovább nőtt a szálló por koncentrációja miatti légszennyezettség - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Miskolcon veszélyes, Nyíregyházán, Putnokon és Vácon egészségtelen, további 14 településen pedig - köztük Budapesten - kifogásolt a levegő minősége. A csapadék és szélmentes időjárás miatt a levegőminőség lényeges javulása nem várható - tették hozzá. A gyermekek egészségének megóvásáért az NNK azt kéri, kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását. Megjegyezték: a Nemzeti Népegészségügyi Központ által rendszeren végzett felmérések alapján a krónikus légúti hurutban szenvedő kisiskolások aránya magasabb azokban a térségekben, ahol gyakoribb a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása.

A gyermekeink kincsek, ők adják az ország jövőjét - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. Soltész Miklós a kormány 400 millió forintos támogatása segítségével felépült Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda tornacsarnokának átadásán arról beszélt, hogy az egyházak a fontos szakrális és hitélet mellett nagy hangsúlyt helyeznek a gyermekek mozgására és egészségére, egy-egy ilyen tornaterem átadása pedig a sporton keresztül a közösségteremtést, az egészségvédelmet és a lelki életet is erősíti. A gyermekek nem nehézséget vagy terhet jelentenek a társadalomnak, hanem sokkal inkább örömöt; a gyerekek befektetést jelentenek a jövőbe, amire óriási szüksége van a nemzetnek, a magyarságnak és a kereszténységnek is - mondta az államtitkár.

Országos allergia rizikótérképre lenne szükség, mert annak segítségével hatékonyabban lehetne szervezni az ellátást és a pollencsökkentést - közölte Nékám Kristóf allergológus szombaton az M1 aktuális csatornán. A szakember kiemelte, ez társadalmi szinten is nagy előrelépés lenne. Az allergiásoknak azt javasolta, még a pollenszezon előtt kezdjék el szedni a gyógyszereket, mert úgy 90 százalékban tünetmentesek lesznek vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek. Kitért arra is, az allergiavizsgálatot pollenszezonon kívül kell elvégezni, mert közben nem valósan is mutathat pozitív eredményt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december 31-én bevonja a forgalomból a régi tízezer forintos bankjegyeket, ezzel az év végén befejeződik a forint bankjegyek öt évvel ezelőtt elkezdett megújítása. (MTI) A jegybank pénteki közleményében emlékeztet: a tízezer forintos címlet megújított változatával 2014 decembere óta lehet fizetni. Az elmúlt években az új tízezer forintos bankjegyek dinamikusan terjedtek a készpénzforgalomban, így a forgalomban levő tízezer forintosok 86 százalékát már a megújítottak teszik ki. A régi címletváltozat bevonása után, 2020. január 1-től már csak a megújított tízezer forintos bankjegyek lesznek használhatók. A bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek a bankokban és postafiókokban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Évente átlagosan hat-hétezer lakástűz okozta kár történik, amelynek leggyakoribb okai a konyhai tűzesetek, az elektromos berendezések meghibásodása, valamint a dohányzás - közölte a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője. Lambert Gábor azt mondta, 2012 kiugró év volt, a 2010 és 2017 között kifizetett 40 milliárd forintból kilencmilliárdot ebben az évben fizettek ki. Lakásonként átlagosan nyolcszázezer forintot fizet a biztosító, 8-10-szer többet, mint viharkárok esetén - ismertette. Hozzáfűzte, a téli hónapokban általában több tűzkár keletkezik. Kitért arra is, az alapbiztosítások tartalmazzák az alapvető katasztrófakárokat - például tűz, vihar, jégeső, földrengés -, az ingatlan mellé pedig érdemes bevonni a fedezetbe az ingóságokat is.  Ha valaki régen kötötte a biztosítását, és azóta több értéke lett, érdemes aktualizálnia a szerződést - tette hozzá.

A migráció miatt egyre veszélyesebb lehet az oltásellenesség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss tanulmánya szerint. Európában mindezeknek köszönhetően olyan betegségek is megjelenhetnek, amik korábban már eltűntek. Szlávik János infektológus főorvos az M1 csatornán elmondta: az orvosok nagyon nehezen ismerik fel a nálunk már elfeledett betegségeket. A fejlődő országokban még mindig olyan betegségekkel küzdenek, amelyek Európában már nincsenek jelen vagy csak ritkán fordulnak elő, ilyen például tuberkulózis. Nyugat-Európában és Magyarországon is csökken a tbc-s esetek száma, de egyes migrációs kibocsátó országokban még mindig elterjedt ez a betegség. Az oltásellenséget elsősorban az interneten olvasható tévhitek okozzák, ezeket helyretéve kellene meggyőzni a szülőket a védőoltások fontosságáról.

Vissza