Déli krónika 2019.02.14.

Varázslatos Szatmár-Bereg címmel nyílik kiállítás február 15-én, pénteken 16:30-kor Fehérgyarmaton, a Városi Galériában, Habarics Béla, a HNP igazgatósága tájegységvezetőjének fotóiból. A kiállítást Kónya József nyugalmazott református lelkész, természetvédő nyitja meg. A tárlat munkanapokon 9-16 óra között tekinthető meg, március 8-ig.

Szakmai konferenciát szervez a Középkori Templomok Útja Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara „Örökségvédelem és örökségturizmus a Felső-Tisza-vidéken” címmel 2019. február 15-én és 16-án. A rendezvény első napján, konferenciát tartanak Szabolcsban, melynek célja a Felső-Tisza-vidéken található egyházi örökség művészettörténeti jelentőségének bemutatása, a kiemelt örökséghelyszíneket érintő örökségvédelmi és turisztikai fejlesztések, restaurátori és régészeti kutatási eredmények ismertetése. Másnap buszos örökségtúrán vehetnek részt az érdeklődők, akik a Dél-Nyírség középkori templomait fedezhetik fel, illetve tájékoztatást kapnak a térségben tervezett helyreállításokról. A konferencián és az örökségtúrán való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Remélhetőleg túl vagyunk a nehezén, a múlt héten tetőzött az influenzajárvány az országban; február 4. és 10. között 12 százalékkal kevesebb, 67 900 beteg fordult panaszával orvoshoz, mint az azt megelőző héten. A fővárosban és 14 megyében, mások mellett Szabolcs-Szatmár-Beregben is csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma az előző héthez viszonyítva. A betegek kormegoszlásában nem történt lényeges változás, továbbra is a gyermekek és a fiatal felnőttek közül került ki a legtöbb beteg. A járvány miatt a kórházak és az ápolási intézetek továbbra is fenntartják a látogatási tilalmakat.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy Nissan Qashqai típusú személygépkocsival közlekedő 30 éves moldáv állampolgárságú férfi szerdán. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a járművet a francia hatóság lopás miatt körözi, valamint, hogy a hatósági jelzését meghamisították. Az egyenruhások a külföldi férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a gépkocsit lefoglalták és felvették a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Csaknem 150 millió forintból újítják fel a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház pulmonológiai osztályának épületét. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyetlen, évente csaknem négyezer beteget ellátó kórházi osztályán négy ütemben végeznek el rekonstrukciós munkálatokat, első lépésben egyes orvosi szobák helyén modern vizesblokkokat és fürdőket alakítottak ki, kicserélték az elavult nővérhívó rendszert. A jelenleg is tartó felújítások során elvégzik az 1960-as években épült kétszintes épület északi szárnyában az illemhelyek és a mosdók korszerűsítését, a többi helyiség tisztasági festését, illetve mindkét épületszinten új padlóburkolatot raknak le. A beruházáshoz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) csaknem 100 millió forintot biztosított vis maior támogatásból, a fennmaradó összeget a gyógyintézmény saját erőből finanszírozza. Egy korábbi vis maior támogatásból - a rekonstrukciós munkálatok részeként - elkezdődik a Sóstói úti épület nyílászáróinak cseréje is, a 46 millió forint értékű fejlesztéshez az ÁEEK 36 millió forintot biztosított.

Kemecsén a Toldi utca mögött ötszáz négyzetméteren, Nagyhalászban a Gyár utcában kétszáz négyzetméteren égett a száraz fű szerdán.  A nyíregyházi hivatásos és az ibrányi önkormányzati tűzoltók vonultak a tűzesetekhez, akik egy vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt.

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője. Vanó Renáta hozzátette: az eredeti, pénteki jelentkezési határidőt üzemzavar miatt tolták ki két nappal, ahogy azt a jogszabály is előírja. Elmondta, a jelentkezéseket csak elektronikus úton lehet benyújtani a www.felvi.hu oldalon. A vasárnapi jelentkezési határidő lejárta után február 22-ig kell hitelesíteni a jelentkezést, ami történhet elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül, vagy a szükséges nyomtatványok postázásával. Egy diák legfeljebb hat felsőoktatási intézménybe jelentkezhet, érdemes minél több lehetőséget megjelölni - hangsúlyozta Vanó Renáta.

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1en.  A kisebb településeken nem hetente, hanem igény szerint mennek majd ki a falugazdászok, akik így ott tudnak segíteni, ahol nagyobb igény mutatkozik munkájukra. Elmondta: a legkisebb gazdálkodók anyagi okok miatt nem tudnak szakértőket alkalmazni, a falugazdászok nekik nyújtanak segítséget az uniós támogatások igénylésében és hatósági adminisztrációs feladatokban. A technológiai robbanás a magyar agráriumot is eléri pár éven belül, erre a magyar gazdákat fel kell készíteni, ebben is segítséget nyújtanak majd a falugazdászok - mondta Darabos Tamás.

Több mint 22 százalékkal bővült 2018 egészében az építőipar – közölte a KSH. Az ÉVOSZ elnöke szerint 3300 milliárd forintos termelési értéket produkált az ágazat. A hétvégén bejelentett családvédelmi intézkedések miatt a szervezet vezetője arra számít, hogy az idei évtől jelentősen megugrik a lakásfelújítások száma. Koji László hozzátette: az ágazat nemzetgazdasági súlya nőtt, ahogy a GDP-hez, foglalkoztathatósághoz való hozzájárulása is; így a kormányzat is nagyobb figyelmet szentel a szakmának. „2019-2021-ben az építőipar biztos, hogy csúcsra lesz járatva” – fogalmazott. A családi otthonteremtési kedvezmény kibővítésétől az ÉVOSZ elnöke azt várja, hogy körülbelül 25-26 ezerrel több új lakás készül majd el 2020-ban, és lényegesen többet tudnak felújítani, mint az elmúlt években.

A kedvezőbb felvásárlási ár miatt emelkedik a magas olajsav tartalmú napraforgó aránya, a hektáronkénti termésátlag pedig meghaladhatja a 4 tonnát Magyarországon a Syngenta szakértői szerint. Vajda Beáta, a vállalat marketingvezetője szerint idén kismértékben csökkenhet a napraforgó vetésterülete, a hektáronkénti termésátlag viszont tovább növelhető. A hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért a becslések szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magas olajsav tartalmú napraforgóhibridek aránya erőteljesen növekedni fog. A szakértők idén kiegyenlítettebb termésátlagokra számítanak, mint a korábbi években, a kedvező időjárás pedig újabb rekordokat eredményezhet a napraforgótermésben. Tavaly a 627 ezer hektárnyi vetésterületen 1,81 millió tonna napraforgó termett. A termésátlag még régiókon belül is változatos képet mutatott, összességében az országos termésátlag meghaladta a hektáronkénti 3 tonnát.

Vissza