Déli krónika 2018.12.11.

Több évtizedes hagyomány, hogy a Cantemus kórus leánykara adventi koncertet ad Beregdarócon a község görögkatolikus templomában. Idén a második adventi gyertya meggyújtása után a templomban Szikora Ede parókus köszöntöttem a megjelenteket, majd Szabó Dénes karnagy vezényletével ismert karácsonyi és adventi énekekből álló koncertet adott a leánykar. Az előadás végén Pálinkás György polgármester és Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke köszönte meg a csodálatos előadást

Az év végi ünnepekhez kapcsolódóan a Nyírbátori Rendőrkapitányság és a Nyírbátori Határrendészeti Kirendeltség munkatársai a román rendőrökkel közös szolgálatot láttak el Nyírbátorban a hétvégén. A „Tükör akció” elsősorban a lakosság és a turisták kényelmét szolgálja - a nyelvi nehézségek leküzdésével például gyorsabban túleshetnek egy esetleges rendőri intézkedésen – írja a police.hu. A közös szolgálat alatt a bevásárlóközpontokat, a turisztikailag frekventált városrészeket, a városi piac területét, valamint a Románia irányába vezető főbb közlekedési útvonalakat ellenőrizték. A közös szolgálatellátás alkalmas volt a két ország rendőrei közötti tapasztalat- és információcserére is. Az ünnepek kapcsán megnövekvő határforgalom és a belföldi közlekedés kezelése, a közúti balesetek megelőzése a rendőrség számára kiemelt feladat. Emellett fokozottan figyelnek az illegális migráció és a hozzá kapcsolódó bűncselekmények kiszűrésére, a zseblopások, autófeltörések, garázdaságok és más bűncselekmények megelőzésére, megszakítására is.

A vidéki egyetemeknek óriási szerepük van abban, hogy az értelmiség helyben tudjon maradni, ami azért fontos, mert nemzetközi felmérések is igazolják, hogy ahol nincs értelmiség, ott hosszú távú fejlődés nem lehetséges - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára Kisvárdán, a Vidéki felsőoktatás szerepe az értelmiség utánpótlásában című konferencián. Horváth Zita úgy fogalmazott: a helyben képzett értelmiség sokkal elkötelezettebben tud dolgozni a városért, a térségért vagy a megyéért, hamarabb érzékeli a problémákat és könnyebben tud azokra megoldást találni. A cél az, hogy egyórányi utazással bárhonnan elérhető legyen valamilyen felsőoktatási képzés. Ehhez nyújtanak nagy segítséget például a Kisvárdán működő felsőoktatási képzési centrumok. Közölte: az idén negyven százalékkal nőttek a szociális támogatások, a jövő esztendőtől pedig ugyanilyen mértékben emelkednek a tanulmányi ösztöndíjak is. Ezek, valamint a kiválósági ösztöndíjak nyújtanak megfelelő alapot ahhoz, hogy egy tehetséges fiatal számára az anyagi helyzet ne legyen gát a diploma megszerzésében. Horváth Zita a duális képzések nyújtotta lehetőségeket is a diákok figyelmébe ajánlotta, ami - mint hangsúlyozta - nemcsak versenyképes képzettséghez, de gyakran konkrét munkahelyhez is hozzásegíti a fiatalokat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 38 éves nyíregyházi lakos ellen. A nyomozás adatai szerint a férfi hétfőn este szülei Kemecse külterületén lévő házánál tartózkodott. Egy korábbi anyagi vita miatt az udvarra érkezett egy 45 éves taktakenézi és egy 40 éves tiszavasvári férfi, akik pénzt követeltek tőle, ezért a gyanúsított fegyvert fogott rájuk, és felszólította őket arra, hogy hagyják el a területet. A férfiak ennek nem tettek eleget, ezért a gyanúsított a nála lévő és engedéllyel tartott sörétes vadászfegyverével lövéseket adott le az irányukba. A lövések következtében a 45 éves és a 40 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőrök a bejelentést követően a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit a helyszínen elfogták és előállítását követően gyanúsítottként kihallgatták. Az ingatlan udvarán az elkövetéshez használt fegyvert megtalálták és lefoglalták. A nyomozók a gyanúsítottat őrizetbe vették és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására az illetékes ügyészségnél.

A tiszalöki börtön fogvatartottjai jóvátételi tevékenységként végeztek felújítási munkálatokat a Tiszavasvári Rendőrkapitányságon – írja a KM. Egy hónap alatt nem csak az intézmény kultúrtermét festették ki, hanem elvégezték a teraszok burkolását. Lecsiszolták és lefestették a korlátokat, eltakarították a törmeléket. A négy elítélt összesen több mint ötszáz munkaórát töltött a rendőrségen. Munkájukat önkéntesen, szabadidejük terhére végezték, hiszen fogvatartásuk ideje alatt valamennyien az intézeten belül dolgoznak – tájékoztatta a megyei napilapot Pappné Baranyi Edina bv. főhadnagy, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartási főelőadója.

A várandós nők, csecsemők és gyermekek egészsége állt a középpontban a Mindent A Nőkért Alapítvány kisvárdai konferenciáján. Az alapítvány olyan szülészet és nőgyógyászat tárgykörébe tartozó, nők érdekeit képviselő és aktuális lehetőségeikről felvilágosító szervezet, amelynek tagjai egészségügyi szakemberek és többéves releváns tapasztalattal rendelkeznek. A fővárosi Nemzetközi Szülészeti Konferenciát követően a Szabolcs megyei Kisvárdán is kiemelkedő szakmai rendezvényt szerveztek.

Nyíregyháza, Cimbalom utcában egy üzem telephelyén egy kb. 500 m2-es szendvicspanel raktárépületben, egy 100 m2-es alapterületű, kétszintes irodaépület felső szintje égett, teljes terjedelmében még vasárnap – közölte a térségi katasztrófavédelem. A tűz részben átterjedt a tetőszerkezetre és a földszinti irodákra. Az esethez vonult II-es kiemelt riasztási fokozatnál, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 3 tűzoltó fecskendője, valamint Vízszállító és Létra szere. Az esetnél segítséget nyújtottak még az Ibrányi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság tűzoltói. Az egységek a tetőhéjazatot megbontották és a tüzet eloltották, így a tűz nem terjedt át a raktárhelyiség többi részére, csak füsttel telítődött, amit túlnyomásos ventilátor segítségével távolítottak el. A tűz keletkezési oka vélelmezhetően elektromos zárlat.

Karácsony előtt különösen célszerű tájékozódni arról, hogy az ajándékba vett terméket milyen feltételekkel vihetik vissza a vásárlók az üzletbe. Noha a kereskedőket erre semmilyen jogszabály nem kötelezi, a gyakorlatban igen eltérő feltételekkel, de minden megvizsgált üzletlánc lehetőséget kínál a hibátlan termékek visszavételére. A leggyakoribb a harminc nap, de három naptól két évig minden verzió előfordul. A hűségkártyák tovább bonyolítják az összképet, mivel azok birtokában a cserére vagy a levásárlásra kétszer vagy akár tízszer annyi idő is a rendelkezésére állhat. Újdonságnak számít, hogy karácsony alkalmából az üzletek 41 százaléka ajánl fel valamilyen időszakos könnyítést a hibátlan termékek visszavételére. Sokan az eleve rövidebb visszavételi határidejüket kitolják január első-második hetéig, másutt ezt a lehetőséget az üzletvezető jogkörévé teszik. Ha csere vagy „levásárlás” lehetősége nem szimpatikus, a vásárlók a vizsgált üzletláncok 71 százalékában élhetnek a pénzvisszatérítés lehetőségével is. Ez az arány határozott növekedést jelent a tavaly mért hatvan százalékhoz képest.

Szakmai egyeztetéseket javasol a szakképzési centrumokban bevezetni tervezett kancellári rendszerről a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a törvényjavaslatban szereplő tervezet csak megnehezítené az iskolák működését. A szervezet aggódik amiatt is, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szervezné ki a szaktárca.

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását a tagországok. António Guterres, a világszervezet főtitkára a marrákesi tanácskozást megnyitó beszédében a migrációs csomagot a szenvedés és a káosz megelőzését szolgáló útitervnek nevezte. A megállapodást, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megismételte: a magyar kormány New Yorkban nemmel fog szavazni a csomagra.

Vissza