TÉLI AKCIÓBAN A PET-KALÓZOK VÁSÁROSNAMÉNY ÉS TISZASZALKA KÖZÖTT

Kalózok a Tiszán, egész pontosan, Pet-kalózok. A PET Kupa az egy kiváló civil kezdeményezése, mely úgy küzd a Tiszán rendszeressé váló szennyezésáradat ellen, hogy közben a résztvevők életre szóló kaland részesei lehetnek. Nem volt ez ma sem másként azoknak, akik reszt vettek a Vásárosnamény-tiszaszalkai Tisza- szakaszon az akcióban.  

pet 001fotó ©Konyha Miklós

A PET Kupa nem egy szokványos szemétszedés, ugyanis a PET-kalózok saját készítésű hulladékból eszkábált hajóikon indulnak útnak a folyóparti szeméthegyek felé. A kezdeményezés résztvevői az évek alatt már több tonna szemetet szedtek ki a folyóból, melynek legalább fele aztán újrahasznosításra is került.

Hankó Gergely a projekt vezetője elmondta, hogy ebben az évben is – a tavalyi évhez hasonlóan – az ártéri erdőszakaszt tisztítják meg a vízüggyel közösen. A munkákat március elsején kezdték, ami három napig tart.  Hankó Gergely véleménye, hogy a most kitakarításra kerülő szakasz ez az egyik legsúlyosabban szennyezett része a Tiszának, mint fogalmazott egy megközelítőleg egy folyamkilométer bokáig szennyezett palackokkal és egyéb hulladékokkal. 

pet 002fotó ©Konyha Miklós

Az így össze és kiszedett hulladékot a vízügy telepén szétválogatják, bálázzak és ami újrahasznosítható az megfelelő helyre kerül elszállításra. Az összes hulladék mintegy fele újrahasznosítható a fennmaradó része hulladékkezelő központokba kerül - avat be minket Hankó Gergely, aki egyébként budapesti foglakozást tekintve a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének az ügyvezetője. A szervezetnek 230 tagszervezete van, akik jellemzően a környezetvédelem területén tevékenykednek. 

pet 003fotó ©Konyha Miklós

A március elsején kezdődött akcióban közel 50 önkéntes vesz részt. A nyári programokról szólva Hankó Gergely még elárulta, hogy az Idei PET kupa immáron a hetedik a sorban, ebben az évben augusztus 4-én indul és 12-ig tart, amelynek az útvonala a hetekben kerül pontosításra.  Ebben az évben már közel 30 hajó jelentkezett be, de biztonsági okokból csak 20 hajó kap startengedélyt.   

Éppen ezért akik kimaradnak a folyami PET kupából azok számára szervezés alatt van egy tavi PET-kupa ami ez év júniusában a Tisza-tavon kerül megrendezésre.  

pet 004fotó ©Konyha Miklós

Az évről-évre feltűnő, újabb és újabb szeméthegyeket látva persze felmerül a kérdés, mégis miért csinálják, hisz úgy tűnik, a szemétáradatnak egyelőre nem lesz vége. De a szervezők azt mondják, bíznak abban, ahogy a Tiszának sikerült a ciánszennyezés után talpra állnia, most is meg tud küzdeni a műanyag-áradattal. Látva az összefogást, a lelkes önkénteseket hihető, hogy sikerülni fog. 

 

-haromhatarhirei.hu

Vissza