Szigorították a falusi csok kritériumait

Az ország 2 486 hátrányos helyzetű, legfeljebb 5 000 lakosú települése került be a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (falusi csok) rendszerébe. Ezeken a kistelepüléseken használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére és kibővítésére egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 000 forint, kettő gyermek eseten 2 millió 600 ezer, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal párok az idén július elsejétől. Az intézkedés hozzájárulhat ahhoz, hogy emelkedjen a falvakban, községekben a lakosságszám.

– A hivatalos közlöny még nem jelent meg a falusi csokkal kapcsolatban, az interneten már a bejelentéstől kezdve számos forrást találunk, ezek bizonyos feltételeket is említenek. Amit biztosan tudunk: szigorították az igénylés kritériumait, a korábbi 180 nap helyett egy év munkaviszony szükséges a kérelemhez, míg ha valaki a kétszer öt millió forintos támogatást szeretné igénybe venni, akkor két év igazolt munkaviszony szükséges – emelte ki az egyik lényeges változást Sereginé Jánvári Enikő ingatlanszakértő.

Komoly kikötések vannak

– Az eladásra kínált vidéki ingatlanok között azt látjuk, hogy jelen pillanatban igen kevés felel meg az eladási kritériumoknak, ezért úgy gondoljuk, hogy sem a vevői, sem az értékesítői oldalról nem lesz annyi tranzakció, mint a nagyobb városokban kínált, komfortos ingatlanok esetében – hangzott a gyors prognózis. – A lakóingatlanoknál elengedhetetlen, hogy az épületben rendben legyenek a közművek, korszerű fűtésrendszere legyen. A ház szerkezetére, s persze az alapterületre is vonatkoznak előírások, de csak olyan házra lehet majd felvenni a falusi csokot, amibe a vásárlást követő napon már be is lehet költözni – ecsetelte tovább a szakértő.

– Jelenleg is jelentős árkülönbségek vannak a megyeszékhelyen és a kisebb településeken eladásra váró családi házak között. Nyíregyházán és vonzáskörzetében (ami egy 15-20 km-es távolságot jelent) mintegy 30-40 százalékkal drágábbak a lakóingatlanok, mint a kistelepüléseken. A legfontosabb vásárlást befolyásoló tényező a ház elhelyezkedése, így hiába is bír két ingatlan hasonló kondíciókkal, a frekventáltabb területeken: a munkahelyek közelében lévő, centrumokban fekvő ér többet. A családi házakat egyébként is tovább tart értékesíteni, mint a társasházi kis alapterületű lakásokat, de fél év alatt ezek is gazdát cserélnek – tudtuk meg Sereginé Jánvári Enikőtől.

Ófehértón fehéren-feketén látják, hogy a falusi csokban van kitörési lehetőség.

– Most 2 550 fő körül van a község lakosainak száma, amely az elmúlt időszakban csökkenő tendenciát mutatott. Ha nem is ugrásszerű növekedést várunk, de reméljük, hogy az autópálya és Nyíregyháza közelsége egyaránt vonzó lehet az ingatlanpiacon.

Azt tapasztalom, hogy egyelőre még mindenki tájékozódik a feltételekről, és csak később derül ki, hogy konkrétan mekkora lesz a tényleges érdeklődés. Annak viszont már most örülhetünk, hogy bekerültünk az otthon­teremtési kedvezményezettek körébe – fogalmazott Simon József, Ófehértó polgármestere.

Vonzerőt jelenthet

Pehely Zoltán Sényő polgármestereként elégedetten nyugtázhatta, hogy a labdarúgó harmadosztályban a csapatuk Cigándról is elhozta a három pontot. Sikerként könyvelné el azt is, ha a falusi csok révén belátható időn belül gyarapodna a település lakosságszáma.

– A bentlakásos otthonunknak köszönhetően 1 450 körül stagnál a lélekszámunk. Az a célunk, hogy elérjük az 1 500-as határt. Erre akár alkalmas is lehet a támogatás, bízom benne, hogy az eddig el nem kelt használt lakások kelendőek lesznek.

GE, LTL

Településeink, ahol elérhető a csok

Ajak, Anarcs, Apagy, Aranyosapáti, Baktalórántháza, Balsa, Barabás, Bátorliget, Benk, Beregdaróc, Beregsurány, Berkesz, Besenyőd, Beszterec, Botpalád, Bököny, Buj, Cégénydányád, Csaholc, Csaroda, Császló, Csegöld, Csenger, Csengersima, Csengerújfalu, Darnó, Demecser, Dombrád, Encsencs, Eperjeske, Érpatak, Fábiánháza, Fényeslitke, Fülesd, Fülpösdaróc, Gacsály, Garbolc, Gávavencsellő, Géberjén, Gégény, Gelénes, Gemzse, Geszteréd, Gulács, Győröcske, Györtelek, Gyulaháza, Gyügye, Gyüre, Hermánszeg, Hetefejércse, Hodász, Ilk, Jánd, Jánkmajtis, Jármi, Kállósemjén, Kálmánháza, Kántorjánosi, Kék, Kékcse, Kemecse, Kérsemjén, Kisar, Kishódos, Kisléta, Kisnamény, Kispalád, Kisvarsány, Kisszekeres, Kocsord, Komlódtótfalu, Komoró, Kótaj, Kölcse, Kömörő, Laskod, Levelek, Lónya, Lövőpetri, Magosliget, Magy, Mánd, Mándok, Máriapócs, Márokpapi, Mátyus, Méhtelek, Mérk, Milota, Nábrád, Nagyar, Nagycserkesz, Nagydobos, Nagyhódos, Nagyszekeres, Nagyvarsány, Napkor, Nemesborzova, Nyírbéltek, Nyírbogát, Nyírbogdány,Nyírcsaholy, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgelse, Nyírgyulaj, Nyíribrony, Nyírjákó, Nyírkarász, Nyírkáta, Nyírkércs, Nyírlövő, Nyírlugos, Nyírmada, Nyírmeggyes, Nyírmihálydi, Nyírparasznya, Nyírpilis, Nyírtass, Nyírtét, Nyírtura, Nyírvasvári, Ófehértó, Olcsva, Olcsvaapáti, Ópályi, Ököritófülpös, Ömböly, Őr, Panyola, Pap, Papos, Paszab, Pátroha, Pátyod, Penészlek, Penyige, Petneháza, Piricse, Pócspetri, Porcsalma, Pusztadobos, Rakamaz, Ramocsaháza, Rápolt, Rétközberencs, Rohod, Rozsály, Sényő, Sonkád, Szabolcs, Szabolcsbáka, Szabolcsveresmart, Szakoly, Szamosangyalos, Szamosbecs, Szamoskér, Szamossályi, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Szamosszeg, Szatmárcseke, Székely, Tákos, Tarpa, Terem, Tiborszállás, Timár, Tiszaadony, Tiszabecs, Tiszabercel, Tiszabezdéd, Tiszacsécse, Tiszadada, Tiszadob, Tiszaeszlár, Tiszakanyár, Tiszakerecseny, Tiszakóród, Tiszamogyorós, Tiszanagyfalu, Tiszarád, Tiszaszalka, Tiszaszentmárton, Tiszatelek, Tiszavid, Tisztaberek, Tivadar, Tunyogmatolcs, Túristvándi, Túrricse, Tuzsér, Tyukod, Újkenéz, Ura, Uszka, Vaja, Vállaj, Vámosatya, Vámosoroszi, Vasmegyer, Záhony, Zajta, Zsarolyán, Zsurk

Vissza