Szerda éjfélig adhatók le a személyijövedelemadó-bevallások

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már évek óta online készíti a dokumentumot, sokaknak így nincs is sok teendőjük a bevallással. Szerdáig lehet rendelkezni az 1 + 1 százalékról is. Negyvenmilliárd forint a tét, ami hatalmas segítség a civil és egyházi szervezeteknek – hangzott el az M1 Híradójában.

Az 1997-ben alakult miskolci Spider Speciális Mentőcsoport kutyák segítségével deríti fel az eltűnt embereket, akár a víz alól is. Számos nemzetközi elismerésben részesültek, amikor földrengések során sikeresen kutattak túlélők után. Több ezren köszönhetik nekik az életüket.

Idén is várják a személyi jövedelemadóból adható egyszázalékos felajánlásokat.

„Ebből az egy százalékból tudjuk mi is fenntartani magunkat, ebből végezzük el az éves száz–százúsz riasztásunk finanszírozását, és még mellette fenn kell tartani a kiképző pályát, a gyakorlásokat, a képzéseket, illetve a rezsiköltségeket” – részletezte Lehoczky László, a mentőcsoport elnöke.

A koraszülöttmentőket is segíthetjük

Egy éve járja az utakat a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány Békés megyében, ahol évente több mint 260 gyermek születik hamarabb a tervezettnél. Az ő megsegítésüket szolgálja a mentőautó, amiben stabilizálják a koraszülött csecsemők állapotát, és kórházba szállítják őket.

„Napi rendszerességgel van feladatunk, hála istennek, azért mondom ezt, mert ezek mind sikeres esetek, és közel 180, pontosan 184 esetünk volt” – mondta az alapítvány elnöke, Abdulrahman Abdulrab Mohamed.

A vírus miatt munkájukat elvesztő, rászoruló családoknak osztott élelmiszercsomagot és ruhát a Nyíregyházi Egyházmegye Görögkatolikus Karitász.

Az egyházi szervezet harminc éve működik és felekezettől függetlenül segíti a rászorulókat.

 

A legfontosabb az, hogy a rászorulokon segítsünk, és a valóban rászorulókon, az egyházmegyénkben harminc karitaszcsoport működik – ismertette Orosz Zoltán, a karitász igazagtója.

A civil és az egyházi szervezetek olyan tevékenységet végeznek, amelynek társadalmi haszna igen jelentős.

A jelenlegi helyzetben ez különösen fontos – fogalmazott Tállai András parlamenti államtitkár.

„Most különösen fontos világjárvány, gazdasági nehézség, válság idején, hiszen a civil szervezeteknek, egyházaknak, karitatív szervezeteknek még nehezebb forráshoz jutniuk, ezért is szeretnénk, ha minél több magánszemély ajánlaná fel május 20. éjfélig az egy százalékot” – tette hozzá az államtitkár.

Negyvenmilliárd sorsáról dönthetünk

A Pénzügyminisztérium számításai szerint: mintegy 40 milliárd forint sorsáról dönthet idén mintegy 4,5 millió magánszemély.

Az egyszázalékos felajánlásnak a személyijövedelemadó-bevallás részeként szerda éjfél a határideje.

Aki nem módosít a bevallástervezetén, annak, az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket, és az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókat kivéve a kiajánlott tervezet lesz az érvényes bevallása május 20-án.

„Nagyjából hárommillióan voltak már azok, akik beléptek már a NAV e-szja felületére. Hétszázezren meg is nézték, és mindenféle hozzányúlás nélkül elfogadták azt. Kétszáznyolcvanhatezren voltak május elején, akik némi módosítással, ingatlan-bérbeadással, ingatlaneladás miatt kiegészítették, és úgy nyújtották be hozzánk a bevallást” – ismertette Kis Péter András, a NAV szóvivője.

Akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében vagy az 1 + 1 százalék felajánlásában, azok hívhatják a NAV infóvonalát a 1819-es telefonszámon, vagy felkereshetik a NAV weboldalát, és tájékozódhatnak a hivatal segítő videóiból.

Vissza