178 MILLIÓ FORINTNYI KÉSZPÉNZ A TUJAFÁK ALATT

Egy különleges mozdony érkezett vasárnap Vásárosnamény állomására, a híres NOHAB M62-es, amely több mint 55 éve áll a MÁV szolgálatában. Beszerzésekor összesen 20 darab szolgálta a magyar vasutakat, információnk szerint ez a típus még soha nem járt a Bereg szívében.

Hogyan is kerültek egy akkor kommunista tömbhöz tartozó országa a svéd ipar ezen remek terméke?

Az ötvenes évek végére a gőzvontatás Magyarországon is hanyatlani kezdett és a világ számos vasútjához hasonlóan a MÁV is tervbe vette a dízelesítést és a villamosítást. Mivel ebben az időben a vonalak elenyésző hányada volt csak villamosítva, a vontatás korszerűsítése elsősorban dízel-vontatójárművek beszerzését jelentette.

A MÁV 20 darab mozdonyt rendelt meg a NOHAB-tól, melyet a gyár 1963–64-ben szállított le. Később a NOHAB felajánlotta nagyobb teljesítményű gépek szállítását is, melyekbe már turbófeltöltős 645-ös motor került volna, de az „osztályellenséggel” anyagi, politikai és személyes okokból már nem jöhetett létre megállapodás a dániai MZ-khez hasonló gépek szállítására.

A dízelesítés ehelyett inkább a szovjet ipar termékével, a kifejezetten európai vasutaknak tervezett Szergejként ismert M62 sorozattal folytatódott. 

további információ a mozdonyról: https://www.nohab-gm.hu/hu/hu05_2.html

Vissza