Gépbeszerzési támogatásokkal csaló bűnbanda tagjaival szemben emeltek vádat

Vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség öt férfival szemben, aki újként feltüntetett, valójában használt konzervipari gépekre vett fel jogtalanul 671 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és magyar állami költségvetési támogatást - közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

Martossy György megbízott főügyész közleményében azt írta: az egymással szorosan együttműködő, bűnszövetségben tevékenykedő férfiak vezetője tisztában volt a támogatások nyújtásának pontos jogszabályi feltételeivel, tudta, hogy az unió és a magyar állam kizárólag új gépek beszerzését támogatja jelentős összegekkel.
A férfi a saját cégein keresztül felszámolás alá került konzervüzemek gépeit vásárolta fel, a használt gépeket egyik társa segítségével részben felújította. Ez elsősorban újrafestést, átcsiszolást jelentett, illetve hamis táblákat szereltek a gépekre, azt a látszatot keltve, hogy azokat újként vásárolta - ismertette a főügyész.
A gépekről a bűnszövetség egy másik tagjának cége állította ki a valótlan tartalmú és túlárazott számlákat, majd azokat benyújtották a támogatást elbíráló hivatalnak. A vádlottak 2011-ben és 2014-ben három támogatást is elnyertek ezzel a módszerrel, így 671 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a támogatást nyújtóknak. Az elnyert pénz egy részét a vádlottak saját céljaikra fordították.
Az ügyészség valamennyi vádlottal szemben börtönbüntetésre kiszabását indítványozta a bíróságnak.
A büntetőeljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

 

-MTI-

Vissza