Folytatódnak a sportberuházások és a sportszakmai programok

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár szerint a jövőben is kiemelten fontos lesz a sport és testmozgás népszerűsítése, egészségvédő és betegségmegelőző szerepének hangsúlyozása, ezért a kormány továbbra is fenntartja a sportlétesítmény-fejlesztéseket, a látvány-csapatsportágak támogatási rendszerét, valamint a kiemelt sportágak és kiemelt egyesületek támogatását.

„Biztosak lehetünk abban, hogy ez a folyamat Magyarországot is el fogja érni” – állapította meg.

Szabó Tünde kifejtette, a sportberuházások és a sportszakmai programok folytatására idehaza azért is van szükség, mert a sport működőképességének megtartása munkahelyeket tud megőrizni, és hozzá tud járulni a gazdaság, valamint a sportági eredményesség fenntartásához.

Egyértelmű a cél

Hozzáfűzte: egyértelmű cél az is, hogy minél több sporteseményt és konferenciát tudjanak Magyarországra hozni, mert

a sportturizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások komoly élénkítő hatást generálnak a gazdaságra.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy hamarosan elindítják a Tárt kapus programot, amellyel a fiatalok, a családok és az idősebbek egészségesebb életmódjához igyekeznek hozzájárulni, egyúttal az utánpótlás-nevelést is kívánják segíteni.

„Öröm számunkra, hogy a gazdaságélénkítő program része a sport, így a jövőben még hatékonyabban tudjuk segíteni a sportban élőket” – emelte ki Szabó Tünde, aki szerint abban is biztosak lehetünk, hogy Magyarországon a sport olyan erős és stabil alapokon nyugszik, hogy arra a jövőben is erősen tudunk építeni.

Dénes Ferenc sportközgazdász kifejtette: a magyar sport előnye más országokéval szemben, hogy mivel elsősorban állami támogatásokra épül és a piaci típusú bevételei csekélyebbek, így nem meghatározó a válság miatt kieső jövedelem.

Fontosnak nevezte azt is: úgy tűnik, a magyar kormány a koronavírus miatti leállást követő átmeneti időszakban felvállalja a sport finanszírozását, ez egy komoly esély a magyar sport számára.

A mentális felkészítés szerepe még erősebb lesz

Lénárt Ágota sportpszichológus többek között azt hangoztatta, hogy a sportban a mentális felkészítés szerepe a jövőben még erősebb lesz. Hozzáfűzte: a mostanihoz hasonló bizonytalan helyzetben a rágódás elviszi a pszichés energiát, és az immunrendszert is gyengíti. Véleménye szerint akinek a mentális keménység jobban benne van a személyiségében, az sokkal könnyebben alkalmazkodik a körülményekhez.

Dr. Téglásy György sportorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy

intenzív sporttevékenységnél a vírus akár 15-18 méterre is elkerülhet,

valamint figyelmeztetett, a sokáig nem használt zuhanyzók megnyitásakor a pára beszívása fertőzést okozhat.

A sportáguk jellegéből fakadóan a közeli kontaktust elkerülni képtelen birkózóknak és cselgáncsozóknak azt javasolta, hogy most kevesebb, de állandó edzőpartnerrel végezzék az edzéseiket.

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) főtitkára azt fejtegette, hogy sportágában a hivatásos szinttel összeegyeztethetetlen a nézők nélküli játék, amely hosszabb távon a kosárlabda halálát jelentené.

Hozzátette: két forgatókönyvvel készülnek a következő bajnokságra, az egyik szerint októberben, a másik alapján elcsúsztatva tudják majd elindítani a küzdelmeket.

Bízom benne, hogy a finanszírozás helyreáll, és minden csapat vállalni tudja majd az indulást” – jelentette ki.

A párosban világbajnok teniszező, Babos Tímea elárulta: a járvány miatt hat hétig nem fogott ütőt a kezébe, ugyanakkor sok más sportágat, például a lábteniszt és az ökölvívást is kipróbálta az elmúlt két hónapban. A jövőt illetően közölte, július 31-ig biztosan, de valószínűleg még augusztusban sem rendeznek versenyt a profi teniszezők számára.

 

-hirado.hu-

Vissza