ERDŐTÜZEK OLTÁSÁRA IS ALKALMAS MÁTÉSZALKA ÚJ TŰZOLTÓAUTÓJA

Megkezdte szolgálatát a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltóságon az a nagy vízigényű tüzeknél alkalmazható magyar vízszállító jármű, amely nemcsak a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására alkalmas, szükség esetén önálló beavatkozóként is bevethető.

tűz1

A hazai tűzoltógépjármű-park fejlesztésének folytatásaként, uniós pályázati lehetőségek kihasználásával nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárműveket szerzett be a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 2018 decemberében a mátészalkai tűzoltóság is egy ilyen szimplafülkés – 2 személyes – vízszállító járművet kapott. Átvétele óta elméleti és gyakorlati felkészítést kapott a kezelőszemélyzet, majd a szakszerű kiképzést követően – 2019. január 25-én, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ számonkérésén – 9 fő sikeresen vizsgázott.

tűz2

A vízszállító a gépjárműfecskendők vízutánpótlására szolgáló jármű, ami erdőtüzek oltására is kiválóan használható. A gépjármű 10000 literes beépített víztartállyal, valamint Rosenbauer N25 típusú szivattyúval rendelkezik, ami 2500 liter/perc teljesítményt tud 10 bar üzemi nyomás mellett. A háromtengelyes vízszállító gépjárművet Renault alvázra építették, kiváló akadályleküzdő képességének köszönhetően terepen is jól használható.

A járművet 12 sebességes automatizált tengelykapcsolóval szerelt sebességváltóval látták el, és 6×6-os hajtással rendelkezik. A 10800 cm3-es, 460 lóerős, 2200Nm nyomatékú, 6 hengeres soros elrendezésű dízelüzemű motor megfelel az EURO VI-os előírásoknak.

 gépjármű 5 db 2 m3-es, telepíthető, merevített falú medencével is rendelkezik, így egy nagykiterjedésű szabadtéri tűzesetnél, akár 5 különböző helyszínen dolgozó gépjárműfecskendőt is ki tud szolgálni oltóvízzel. Mindezt a gépjárművezető egyedül, automatizált töltőrendszerrel tudja végrehajtani a vízszállítóról, amely emellett menetközbeni tűzoltásra is képes. A vízszállító tűzoltótechnika részét számítógép által felügyelt érintőképernyős rendszer működteti.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Vissza