EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IRODA NYÍLIK A VÁSÁROSNAMÉNYI JÁRÁSBAN

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) pályázatot nyújtott be  ”Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése”  címmel, az EFOP-1.8.19-17-2017-00027 kódszámú projekt megvalósítására, melynek köszönhetően a Vásárosnaményi Járásban Egészségfejlesztési Iroda (EFI) felállítására és működésének megkezdésére került sor 2018. március 1-től a Vásárosnaményi Kórházban.

BeFunky collage 10

Az EFI célkitűzése az egészségügyi ellátórendszer – elsősorban primer prevenciós funkcióinak, a lakosság egészségtudatosságának növelése és az egészségfejlesztés. Ezen célok elérését az önkormányzatok, az alapellátást biztosító szolgáltatók (egészségügyi és szociális szféra), a járásban található egészségügyi intézmények és nevelési-, oktatási intézmények, a civil szervezetek, az egyházak együttműködésével tervezi megvalósítani.

Az Iroda és a működtetett programsorozat alapvető célja a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, az egészséget meghatározó életmód, illetve az egészségmagatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása és a járási lakosság egészségtudatosságának növelése.

Átfogó célja pedig az érintett járásokban élők életminőségének javítása, a népegészségügyi eredménymutatók, mint például a születéskor várható átlagos életévek számának, valamint a mortalitási és morbiditási mutatók alakulásának pozitív irányba történő előmozdítása.

A két éves támogatási időszakban megvalósítani kívánt egészségfejlesztési színtérprogramok palettája széleskörű, az érintett járás szinte minden települését bevonva:

  • mozgásprogramok (nordic walking, gerinctorna, kerékpártúra, mozgásterápiás tanácsadás),
  • táplálkozási tanácsadás valamint egészségi állapotot felmérő alkalmak, életmódváltást ösztönző klubfoglalkozások (cukorbetegek, szív-érrendszeri elváltozással küzdők klubja, szülők klubja, idősek klubja),
  • mentális egészségfejlesztési alkalmak (mentális segítő beszélgetések, egyéni és csoportos tanácsadások, lelkisegély szolgálat) biztosítanak mindazoknak lehetőséget, akiknek szilárd elhatározásuk van az életmódjukon változtatni.

Megerősítéssel, valamint további lehetőséggel szolgál mindazoknak, akik ezt a pozitív életvitelt már a program előtt is megkezdték. A szerteágazó programsorozatán kívül, az Iroda működésének eredményessége és hatékonysága abban rejlik, hogy helyben, a lakossághoz közel biztosítja a szakembereket.

 
 
 
HHH

Vissza