Az utóbbi évek leggyengébb kajszitermése várható az idén

Fotó: SZON.hu

 

Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leg­gyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. A gyümölcs termése évjárattól függően 10 és 40 ezer tonna között váltakozik, idén egészen biztosan ennek a sávnak az alján lesz.

Kivégezte a fagy

Az alacsony termésmennyi­ség oka a tavaszi fagy. A korai fajtákat szinte teljesen „kivégezte” a március 1-jére virradó éjszaka tapasztalt mínusz 20-24 fokos hideg, ugyanis a kajszi rügyei akkor már elkezdtek duzzadni, egyes fajták két hétre voltak a virágzástól.

A terméskiesés egyaránt jelentős a Dunántúlon, Dél-Magyarországon, a Duna–Tisza köze déli részén, egyedül az észak-magyarországi termőtájakon pusztított kevésbé a fagy. A közép- és késői érésűekből ugyan lesz értelmezhető mennyiség, de ott is gyengének nevezhető a hozam. Apáti Ferenc szerint ennek megfelelően magas árak lesznek, a friss kajszi termelői ára az elmúlt években tapasztalt 200–450 forintos intervallum felső harmadában, 350–400 forint között várható.

Az őszibarack is

Ilyenkor még bőségesen van a magyar piacon olasz és spanyol kajszi, 800 forintos áron, július dereka után viszont ezek eltűnnek. Pálinka-alapanyagnak ugyanakkor az importkajszi nem kerül szóba, már csak az ára miatt sem. Apáti Ferenc szerint ezeknek az íze, a cukortartalma és a cukor-sav aránya sem feltétlenül alkalmas jó pálinka készítésére. Az őszibaracknál egy fokkal jobb a helyzet, mint a kajszinál, de ott is gyenge termés lesz. Az utóbbi években jellemző volt a 10 és 60 ezer tonna közötti termés, az idén várhatóan nem haladja meg a 20 ezer tonnát.

-SZON-

Vissza