A tej csak nehezen helyettesíthető

Számos kutatás alátámasztja, hogy a tej olyan komplex ásványianyag- és vitaminforrás a szervezet számára, amelynek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel abban az esetben, ha valaki csökkenteni szeretné a tejtermékek fogyasztását – áll a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács friss közleményében.

Különös odafigyelés

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amelyeket más forrásból nehéz pótolni, pozitív élettani hatásaik miatt nem hiányozhatnak a kiegyensúlyozott étrendből. A tejben és tejtermékekben koncentráltan található meg számos nélkülözhetetlen ásványi anyag és vitamin, amelyek pótlása nehézkes és különös odafigyelést igényel akkor, ha például növényi italokkal szeretnénk kiváltani – mindezt legutóbb ezt a Journal of Food Science and Technology folyóiratban közölt kutatással támasztották alá. A kutatás szerint a tápanyagok egyensúlya és hasznosulása szempontjából továbbra is a tej a legjobb választás. Sokan egészségügyi probléma miatt választják a növényi italokat a tej helyett, ám nem szabad elfelejteni, hogy ma már szinte minden tej és tejtermék laktózmentes változata is megtalálható a polcokon, így a laktózérzékenységben szenvedőknek sem kell lemondaniuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tejtermékekről – olvasható a közleményben.

KM

 

forrás:SZON.HU

 

 

Vissza