A MEGYE LABDARÚGÁSÁÉRT VÉGZETT TEVÉKENYSÉGÉÉRT NÍVÓS DÍJAT VEHETETT ÁT TARPA POLGÁRMESTERE

Az MLSZ megyei igazgatósága március 10-én tartotta hagyományos gáláját, amelyen az elmúlt esztendő legjobbjait díjazta.

Az idei ünnepség immár az ötödik volt a sorban, amelyen Kvaka Árpád megyei igazgató Baracsi Endre, Borsodi László, Nagy Miklós és Varga Béla társadalmi elnökségi tagok társaságában kilenc kategóriában adott át elismeréseket. A megye labdarúgásáért végzett tevékenységéért a dr. Szabolcsi Józsefről elnevezett díjat Szécsi Szabolcs vehette át.

A díj névadója, a 2019. december 31-én elhunyt dr. Szabolcsi József a Nyíregyházi Járásbíróság nyugalmazott bírája volt, és több évtizeden keresztül dolgozott a megyei labdarúgásért. 1992-től nyolc évig a megyei, majd négy éven át az NB III.-as fegyelmi bizottság elnöke volt. 2006-től négy éven keresztül az MLSZ Fellebbviteli Bizottságának tagjaként, párhuzamosan pedig a megyei igazgatóság ugyanazon bizottságának elnökeként tevékenykedett. 2010-től haláláig az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság Fellebbviteli Bizottságának tagja volt.

– Nem számítottam a díjra, mindenesetre megtisztelő, hogy rám esett a választás – mondta Szécsi Szabolcs polgármester, aki 2010-es megválasztása óta harmadik ciklusát tölti Tarpa élén. A pedagógus végzettségű faluvezetőtől nem áll távol a futball, édesapja és nagyapja is játszott a helyi csapatban, ő pedig egészen az NB II.-ig jutott, így szívügyének tekinti a labdarúgást.

A határ menti településről leginkább Esze Tamás vagy a szilvapálinka ugrik be az embernek, manapság azonban már a faluban működő labdarúgó-akadémiát, amely Sándor István nevét viseli, is megemlítik, ha Tarpáról esik szó.

– Egy merész ötlettől vezérelve 2011-ben különleges és önálló iskolai programot indítottunk.

Az első gondolatok a csökkenő létszámú általános iskola megmentéséről szóltak. Önálló sportprogramunkkal bevontuk a megye hátrányos helyzetű gyerekeit az oktatásba, amely a határon átnyúló kárpátaljai magyar családokra is kiterjedt – beszélt a kezdetekről a polgármester.

– Egy futball tagozatos osztállyal indultunk, amelyben 22 gyerek kezdte meg tanulmányait, manapság a létszám osztályonként stabilan 30–34 diák között mozog. Azóta a vásárosnaményi Beregi Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola tagintézményeként elindítottunk egy szakközépiskolát is, ahol sportedzői képesítést szerezhetnek a fiatalok – tette még hozzá.

–Jelenleg 186 fiatallal foglalkozunk az U7-es korosztálytól egészen az U19-esig, korosztályonként két edzővel, a tanácsadói feladatokat pedig három éve az egykori szövetségi kapitányCsank János látja el.

Az itt focizó gyerekeknek pers­pektívát nyújt, hogy nyolc éve a Tarpa SC a Debreceni Labdarúgó Akadémia alközpontjaként működik.

Ötvenkét volt játékosunk játszik különböző NB-s bajnokságokban, nálunk kezdte többek között Kusnyír Erik, aki most a DVSC alkalmazásában áll, de innen indult a Békéscsabán játszó Bidzilya Anton is - büszkélkedett a polgármester.

– Jelenleg egy füves, egy nagy méretű és egy kis méretű műfüves pályával rendelkezünk, ebben az évben további egy pálya és egy fedett csarnok építését tervezzük – vázolta végül a közeljövőt Szécsi Szabolcs.

-szon.hu-

Vissza