A felmelegedés ellenére nincs árvízveszély

Nem csupán hazai területeken, de Kárpátalja egyes részein is jelentősen megemelkedett az átlaghőmérséklet a Felső-Tiszán februárban, s mivel januárban jelentős hó hullott a térségben, okkal merült fel szerkesztőségünkben a gondolat, vajon nem indít-e a hirtelen hóolvadás árhullámokat a folyóinkon.

 

 
 


Tájékoztatást kértünk a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól, és Lucza Zoltán osztályvezetőtől az alábbi választ kaptuk, eloszlatva minden félelmünket.

Kisebb árhullámok jöttek

– Valóban igaz: a Tisza Bodrog-torkolat feletti vízgyűjtőjén a sokéves átlag kétszeresét, illetve kevéssel még a sokévi napi átlagot is meghaladó, mintegy 3,24 milliárd köbméternyi víztartalmú hóréteget mértünk január 25-én, februárban pedig a távmérő állomásaink helyenként 12-13 Celsius-fokot is regisztráltak. Ám az olvadás szerencsére nem volt gyors, és a síkvidéki területen elolvadó hóvízkészlet csak kisebb árhullámokat indított el vizeinken. Annál kedvezőbben hatott a talajvízkészlet alakulására, behozva a több mint 2 méteres lemaradást a sokéves átlagtól a megye nagy részén.

– Ne feledjük: a száraz időjárás következtében területünkön évek óta problémát jelent a talajvízszint süllyedése. A teljes működési területen lényegesen alacsonyabb a talajvízállás, mint a sokéves átlag. Visszatérve a folyóink állapotára el kell mondanunk, hogy a Tisza és a Szamos folyók kismértékben áradnak, és a Krasznán is 1,5-2 méteres vízszintemelkedést mértünk, de a vízállás így sem éri el a készültségi szintet. Egyedül a Túr esetében kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni a romániai szakaszon, a mi oldalunkon 2,5 métert emelkedett a folyó vízszintje. Jelenleg hazai területen Garbolcnál tetőzik a Túr, miközben folytatódik az árhullám levonulása is.

– Az OMSZ előrejelzése szerint szerencsére a következő 6 napban a Felső-Tisza vízgyűjtő területén jelentős csapadék nem várható, és mivel a melegedés is alábbhagyott, a hóolvadás lelassult. Mindez a vízállások újabb csökkenését eredményezi a folyóinkon – adta tudtul a szakember.

Kelet-Magyarország

Vissza