Déli krónika 2020.09.16.

Átadták az új piacot Tuzséron

Növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

Nyolc új haláleset köthető a koronavírushoz

Olvasson tovább...

Déli krónika 2020.09.15.

Állásbörzét rendeznek Fehérgyarmaton

FÓRUMON TÁJÉKOZTATTÁK A CIVIL SZERVEZETEKET A PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEKRŐL VÁSÁROSNAMÉNYBAN

Több mint 700 új fertőzöttet regisztráltak

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.02.13.

Férőhely kiváltásra nyert támogatást a megyei Kikelet Egyesített Szociális Intézmény

Melléképület égett Mátészalkán

Éves közgyűlést szervezett a Hierotheosz Egyesület

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.02.12.

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt Jánkmajtis Zrínyi Ilona utcán kedden a reggeli órákban. Az elsődleges adatok szerint egy személygépkocsival közlekedő férfi haladása során egy útkanyarulatban átcsúszott a szemközti sávba, ahol összeütközött egy kerékpárossal. A baleset következtében a kerékpárral közlekedő 63 éves jánkmajtisi nő a helyszínen életét vesztette. A baleset helyszínelésének idejére az érintett útszakaszt lezárták. A rendőrség még vizsgálja a baleset körülményeit.

Kerítésnek ütközött egy személyautó és kiütött egy gázcsonkot Mérken, a Hunyadi utcában. A baleset helyszínén tartózkodott egy szabadnapos tűzoltó, aki segítséget nyújtott a jármű utasának kiemelésében. A sérültet a mentők kórházba szállítják. Az esethez riasztott mátészalkai hivatásos és nagyecsedi önkéntes tűzoltók megszüntették a gázszivárgást, és a helyszínre kérték a gázszolgáltató munkatársait.

Mintegy másfélmillió ember árvízi biztonsága javul a Tisza folyó és hazai vízgyűjtője, valamint az árapasztó tározórendszer üzemirányításának fejlesztésével – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A projekt az Európai Unió és a Magyar állam támogatásával, konzorcium keretében valósul meg, melynek tagja a FETIVIZIG is. A beruházás várhatóan 2019. április végéig fejeződik be. A Tiszán és mellékfolyóin az év bármely időszakában lehet számítani magas és heves árhullámokra. Az ilyen árhullámok biztonságos levezetésénél jelentős szerepet kapnak a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében, illetve korábban megépült árvízcsúcs-csökkentő tározók (a Tisza mentén a Beregi, a Cigándi, a Nagykunsági, a Hanyi-Tiszasülyi és a Tiszaroffi, a Zagyván a Jásztelki és a Borsóhalmi, a Szamoson a Szamos-Krasznaközi, a Körösök vízrendszerében pedig a Halaspusztai, a Kutasi, a Mérgesi, a Mályvádi és a Kisdelta). Az árvízvédekezés eszköztárának bővülése miatt szükségessé vált az árvízvédekezés gyakorlatának és üzemirányításának a felülvizsgálata. A fejlesztés révén lényegesen több és pontosabb adat áll rendelkezésre, így pontosabb árvízi előrejelzések készülhetnek (például várható tetőzés ideje, magassága, vízhozama) és részletesebb információk alapozzák meg az árvízi tározók üzemeltetését.

Egyetemisták segítik szeptembertől négy megyében a hátrányos helyzetű általános iskolásokat, hogy megvalósíthassák tanulási, elhelyezkedési elképzeléseiket. A programban részt vevő egyetemisták három-négy 7-8. osztályos diákkal kezdik meg a közös munkát. A programot első körben négy megyében - Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar - 50 kiválasztott általános iskolában indítják szeptembertől. A jelentkező mentorok fél éves egyetemi kurzuson készülhetnek fel a "terepmunkára". Középiskolásokat is bevonnak a mentorprogramba. A közös tanulás meghatározó élmény mind a középiskolásoknak, mind a kistelepülésen élő általános iskolásoknak, és a kialakult kapcsolatok a program lezárását követően is fennmaradhatnak. A Nyíregyházi Egyetemmel a múlt héten kötötték meg a keretmegállapodást.

2018-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő bíróságokon nagy egészségügyi intézmény ellen mindösszesen 7 műhibaper indult – közölte a Nyíregyházi Törvényszék a betegek világnapjához kapcsolódva. Orvosi műhibaként emlegeti a közvélemény például a félrekezelést, de gyakori hivatkozás az is, hogy az orvos nem tájékoztatta megfelelően a beteget a műtéti beavatkozást megelőzően a kockázatokról, várható szövődményekről, illetve a műtétet követően olyan negatív következmény állt elő, ami a megfelelő gondossággal elkerülhető lett volna. Amennyiben a beteg pert indít ilyen esetben, leggyakrabban azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze az egészségügyi intézményt sérelemdíj megfizetésére. A műhibaperekben a bíróság azt vizsgálja, hogy az orvos az elvárható gondosság, illetve a szakma szabályai szerint járt-e el. Ha pereskedésre kerül sor, a perköltséget – költségmentesség hiányában - a pervesztes félnek kell megfizetnie.

Péntekig lehet jelentkezni a május-júniusi érettségi vizsgákra - közölte az Oktatási Hivatal. Ebben az időszakban az érettségizők rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, valamint javító vizsgát tehetnek. A tavaszi vizsgaidőszakban a középiskolák és a megyei, fővárosi kormányhivatalok szerveznek érettségiket. 2019-ben a tavaszi érettségi vizsgaidőszak május 3-tól június 28-ig tart. Az írásbeli vizsgákat május 3-24. között rendezik, az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 5., vége június 13. A középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 17-től 28-ig tart. Az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni, egyik jelentkezés sem váltja ki vagy helyettesíti a másikat.

Újra csalók élnek vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével, sms-ben próbálnak személyes ügyféladatokat megszerezni – hívta fel a figyelmet az esetre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hivatalos Facebook-oldalán. Most sms-ben próbálkoznak a csalók, az illetéktelenek sms-üzenete általában egy hivatkozást tartalmaz, melyre kattintva egy oldal töltődik be, ahol az ügyfél személyes adatai mellett bankkártyaadatokat is kérnek. A NAV közölte: soha nem kér sem sms-ben, sem más módon bankszámlára vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. Az internetes cím ellenőrzésével nagy bizonyossággal kiszűrhetőek a hamis – vélhetően csalók által üzemeltetett, adathalász – honlapok.

Óriásit drágulhatnak a lakások a kibővített csok miatt - Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb vidéki városokban is jelentősen megnőhet a kereslet, ahogy az árak is. Az ingatlan.com elemzése szerint „a mostani kilátások szerint országszerte elsősorban az 55-80 négyzetméteres, budapesti, megyeszékhelyen és a nagyobb vidéki városokban lévő lakásoknál okozhat jelentősebb növekedés a keresletben”. Az ingatlan.com elemzése szerint, ha egy család jogosult a támogatásra, valamint a 10 millió forintos kedvezményes hitelre is, akkor Budapesten 15-20 négyzetméterrel, azaz egy tágasabb szobával vagy akár két kisebb szobával nagyobb lakásba költözhetnének. Debrecenben és Győrben pedig 30 négyzetméterrel nagyobb lakásra lehetne esélyük az érintett családoknak – már ha a mostani árak nem változnának nagyot.

Idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Az élelmiszerek ára az elmúlt egy évben 4,2 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a liszté 8,7, a kenyéré 5,8 százalékkal magasabb, a tojásé 25,0, a cukoré 10,3 százalékkal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,9, ezen belül a dohányáruké 9,6 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 12,3, a tűzifa 7,8 százalékkal. A járműüzemanyagokért 3,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.02.11.

Csempészett cigarettát szállítottak a magosligeti férfiak

Fejlesztik a járóbeteg szakellátást

Nyakunkon a felvételi határidő

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.02.08.

Ütközéssel végződött Mátészalkán az autós üldözés

Fejlesztik a megye kormányhivatali épületeit

FINN MÓDSZERREL ELLENŐRIZTEK VÁSÁROSNAMÉNYBAN

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.02.07.

Változás történt a Mátészalkai – és a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség élén

A felmelegedés ellenére nincs árvízveszély

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.02.06.

Jól funkcionál az EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IRODA A VÁSÁROSNAMÉNYI JÁRÁSBAN

ÚJ GÉPJÁRMŰVEL GAZDAGODOTT PUSZTADOBOS

Pénzbírsággal sújtottak a nyírbátori rendőrök egy külföldi szabálysértőt

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.02.05.

Látogatási tilalmat rendeltek el a Felső-Szabolcsi Kórházban

Különleges bibliakiállítás látható Csengerben

 Vaskos bevételük származik az önkormányzatoknak a helyi iparűzési adóból

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.02.04.

Alzheimer Caféra várják az érdeklődőket Fgyon

71 évesen úszta át a téli Tiszát

Családi ház égett Mátészalkán

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.01.24.

Árokba csúszott egy autó Csengerben

Megújult a nyírbátori könyvtár

Intenzíven terjed az influenza

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.01.23.

A NÉMET HATÓSÁGOK KÖRÖZTÉK A BARABÁSON ELFOGOTT MAGYAR FÉRFIT

Folytatódik az értékteremtés Nagyszekeresen

Megérkezett Nyíregyházára a Jégkorszak

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.01.22.

Kisnaményiak hunytak el az M3-ason történt balesetben

Vállalkozói fórumot rendeznek Nyírbátorban

Zajlik a méhnyakrák megelőzési hét

Olvasson tovább...

Déli krónika 2019.01.21.

Halálos baleset történ az M3ason

Átadták a Kölcsey emlékplakettet

Kerítésnek ütközött egy busz Kocsordon

Olvasson tovább...