Déli krónika 2018.08.16.

Forgalmirend-változás lép életbe Mátészalkán a Fényes Napok rendezvénysorozat kapcsán

CSEMPÉSZETT CIGARETTÁT TALÁLTAK TARPA KÜLTERÜLETÉN

Nincs megállapodás a léalma áráról

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.14.

Korszerűsödik a nővérszálló Fgyon

Csaknem kilencmillió forint értékű cigarettát találtak egy észak-alföldi településen a pénzügyőrök

LAKOSSÁGI FÓRUMOT TARTOTTAK TISZAKERECSENYEN

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.13.

Már a 16. Gyarmati Vigasságokat rendezték meg a hétvégén

Teljes terjedelmében égett egy lakóház Vásárosnaményban

A megszokottnál két héttel korábban befejeződött az aratás hazánkban

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.10.

Mobil kormányablak is működik majd a Vigasságokon

Költségvetési csalás miatt körözték a tiszacsécsei férfit

Zajik a PET Kupa megyénkben

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.09.

Szünetel a határforgalom Lónyánál

Kiadhatják Magyarországnak a nyíregyházi gyilkost

Több szabadtéri tűzesethez is riasztották a tűzoltókat a megyében.

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.08.

Több száz bála égett Érpatakon

Partvédelmi, munkálatok folynak a Felső-Tisza két partján

Péntekig marad érvényben a hőségriasztás

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.07.

Halálra gázolt egy személyautó egy kerékpárost Téglás és Bököny között hétfő este - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. A police.hu-ra feltett közlemény szerint a kerékpáros férfi a helyszínen meghalt, az autó vezetője nem sérült meg. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.  

A barabási határátkelőhelyen jelentkezett belépésre augusztus 5-én egy ukrán állampolgár. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a férfi ellen az orosz hatóságok csalás gyanúja miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A rendőrök a férfit előállították és őrizetbe vették.

Összeállt az idei Fényes napok programja, a hagyományos kulturális kavalkád középpontjában ebben az esztendőben is az a bizonyos 130 évvel ezelőtti esemény áll, amikor az országban először Mátészalkán, a Kossuth utca 16. szám előtt fény gyúlt egy köztéri lámpában. Erről a pillanatról is megemlékeznek augusztus 23–25. között. A csütörtöki nyitónapon a zsinagógában kezdődnek a programok. A három nap alatt fellép majd mások mellett a Children of Distance, a Budapest Bár, a Kelet Brass Band, Keresztes Ildikó és a Blahalouisiana is. Jelen lesz a rendezvényen a Hórihorgas Hujákolók és a Garagulya Gólyalábas Kompánia, a Szatmár Táncegyüttes, előadást tart Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművész, lesz kiállítás, tűzijáték, varázslatos tűztáncbemutató idén is életre kel a Mécsestartó fiú szobra, és megtartják az elmaradhatatlan Fényes felvonulást is. A rendezvény teljes egészében ingyenes.

Árokba csapódott és egy beton pillérnek ütközött egy személygépkocsi hétfőn Sonkádon, a Bocskai utcában. A műszaki mentéshez a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók vonultak, akik a járművet áramtalanították. A balesetben egy ember sérült meg – tudatta a katasztrófavédelem.

A szokásosnál 20 százalékkal több, összesen hatezer riasztásuk volt a mentőknek a kánikulai hétvégén - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI megkeresésére. A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. Azt ajánlják, hogy aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse. A hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani - írták, kiemelve: gondoskodni kell a gyermekek, idősek, betegek folyadékpótlásáról is.

Mióta meghirdették a felsőoktatási ponthatárokat másfél hete, 28 százalékot bővült a kiadó lakások kínálata, amely fékezheti az árak növekedését – mondta a köztévében az ingatlan.com vezető szakértője. Balogh László elmondta: 2014-et követően ismét növekedni kezdett a lakáspiac és ezzel együtt az albérleti piac. Az áremelkedés üteme azonban lassult a korábbi évekhez képest. Amíg 2015 óta 25 százalékkal emelkedtek az átlagos albérleti díjak, az elmúlt egy évben ez 10 százalékra csökkent. Jelenleg többen keresnek kiadó lakásokat az egyetemi nagyvárosokban és Budapesten, mint amennyi lakás van, ez okozza az áremelkedést. Mivel általában egyéves szerződések jellemzőek a piacon, ebben az időszakban nemcsak a most felvettek, hanem a felsőoktatásban tanulók is „olcsóbb, szebb” lakást keresnek. Július és augusztus időszakban tavaly a kiadó lakások bérleti díja 10 ezer forinttal nőtt, idén ez már csak ezer forint volt. Az áremelkedés lassulását a lakáskínálat növekedése okozta – mondta Balogh László. A kínálat tovább növekszik a most átadott újépítési lakásokkal, amelyet befektetési szándékkal vásároltak és az az albérletpiac minőségét is frissíti.

Már elkészült a laktációs, vagyis szoptatási tanácsadó képzés vázlata. A védőnők új továbbtanulási lehetőségét pénteken jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnő tagozatának elnöke az InfoRádiónak elmondta: céljuk, hogy a program minél hamarabb elinduljon. Bábiné Szottfried Gabriella szerint lényeges, hogy a védőnők is minél nagyobb szaktudással és friss információkkal rendelkezzenek. A laktációs ismereteket egyrészt – a működési engedély öt évente történő megújításához szükséges – ingyenes továbbképzésen, másrészt – magasabb szinten – egy négy szemeszteres posztgraduális képzésben szeretnék átadni. A terv már az illetékes államtitkár asztalán van – tájékoztatott Babiné Szottfried Gabriella.

Megkapta az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) tervezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleménye szerint a munka ezzel nem ért véget, a minisztériumi véleményezést követően széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés indul az új NAT-tervezetről. Ennek lezárulta után kerül a kormány elé az anyag. A projekt szakmai vezetője Csépe Valéria akadémikus volt, aki idén márciusig miniszteri biztosként látta el a feladatot.

A Magyar Idők arról ír, hogy megtartaná a kedvezményes lakásáfát az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, amely csupán fokozatosan megvalósuló adóteher növekedést tart szükségesnek. A szervezet elnöke a lapnak azt mondta: eladói illeték bevezetését javasolják, valamint az illetékszabályok rugalmasabbá tételét. A szakértő szerint a jelenlegi helyzet bizonytalanságot okoz, mert a bankok is a bruttó vételárat finanszírozzák.

Átdolgozott, új szabvány erősíti az élelmiszerek biztonságát a Magyar Hírlap cikke szerint.  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján közöltek szerint az új szabvány az élelmiszerbiztonsági veszélyek állandó ellenőrzését ajánlja, kiadását az Agrárminisztérium finanszírozza. Mint a cikkben írják, az új szabályok alkalmazása biztosítja az élelmiszer eredetű kockázatok megelőzését, megszüntetését és ellenőrzését a termelés helyétől a fogyasztóig.

SPORT:

Dajka László veszi át a labdarúgó OTP Bank Ligában újonc Kisvárda szakmai munkájának irányítását a szombaton megrendezendő, Ferencváros elleni bajnoki összecsapást követően. Révész Attila sportigazgató a klub honlapjának elárulta: szóbeli megállapodást kötöttek a szakemberrel, aki a helyszínen tekintette meg vasárnap az együttes újpesti bajnoki fellépését, a héten pedig megismerkedik a klub felépítésével. A Kisvárda Kondás Elemér vezetésével jutott fel a másodosztályból, de a címvédő MOL Vidi FC-től és a Budapest Honvédtól elszenvedett egyaránt 4-0-s vereség után múlt hétfőn távozott. Az együttest ideiglenesen a korábbi tréner segítői, Erős Gábor és Kocsis János irányítják, vasárnap aztán a harmadik vereségét is elszenvedte a Kisvárda, amely az Újpest vendégeként kapott ki 1-0-ra, és a mezőny egyetlen pont nélküli csapataként sereghajtó az NB I-ben.

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.06.

Forgalomelterelésre kell készülni Fgyon

OKTÓBERIG ÚJÍTJÁK AZ UTAT TISZABECS-TISZAÚJLAK HATÁRÁTKELŐHELYEK KÖZÖTT

PET-kupát rendeznek Szatmárcseke és Tiszamogyorós között

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.03.

Szatmárcseke és Tiszamogyorós között rendezik az idei PET Kupát

Egy mátészalkai fiatal ittasan, jogsi nélkül vitte el szobatársa autóját

Körözött jármű Csengersimánál

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.02.

Ismét megmászták a SZIRT-et

Körözött gépkocsi a csengersimai határátkelőhelyen

ÖT EMELET MAGAS 16 PÁLYÁS CSÚSZDAPARK NYÍLT MEG KISVÁRDÁN

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.08.01.

Hamisított útlevél miatt ítélte el a bíróság

TISPOL Truck & Bus megyei eredményei

A hajóból mentést gyakorolták

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.07.31.

LÁNGOLT EGY AUTÓ SONKÁD KÖZELÉBEN

Evett, ivott, de fizetni nem tudott az aranyosapáti férfi

NYÁRI GYERMEK-EVANGELIZÁCIÓS HÉT VÁSÁROSNAMÉNYBAN

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.07.30.

Tizenötödször is jön az Oldalvágány fesztivál

KÖZSÉGÉBEN DÍSZPOLGÁR LETT NÁBRÁD KORÁBBI POLGÁRMESTERE

Körözött jármű a magyar-ukrán határon

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.07.27.

Rendőrök jártak a tiszalöki táborban

Támadást indítanak a tiszai hulladék ellen

Időközi polgármester-választást tartanak Tiszavasváriban

Olvasson tovább...