Déli krónika 2020.09.16.

Több mint 62 millió forintból épült új piac Tuzséron, melynek átadó ünnepségét kedden tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban. Az eseményen jelen volt Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, aki rádiónknak adott nyilatkozatában a helyi piacok fontosságát emelte ki. Hang

Több nagyvárosban is növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján azt írta: Székesfehérváron, Budapest északi-, déli és központi területein, Miskolcon, Szolnokon, Nyíregyházán, Tatabányán, valamint Salgótarjánban és Győrben is növekedő tendenciát mutattak ki. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 14 460 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt nyolc krónikus beteg, így az elhunytak száma 654 fő, 4153-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9653 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a budapesti. 324 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig 468 igazolt fertőzöttről írnak, ez azt jelenti, hogy kedd óta 51 új esetet regisztráltak.

A magyar kormánynak 2010 óta egyik kiemelt célja a hazai egészségügyi ellátás korszerűsítése - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a helyi védőnői szolgálat felújított épületének átadásán kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabezdéden.  Vitályos Eszter elmondta, az elmúlt években európai uniós forrás segítségével újítottak fel 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 104 mentőállomást, emellett 23 új rendelőintézet és 31 mentőállomás épült meg. Öt népegészségügyi program indult célzott szűrőprogramokkal, egyre több orvos és egészségügyi szakember dolgozik itthon, emelkedik a születéskor várható élettartam, a legújabb statisztikai adatok szerint pedig több gyermek született idén, mint korábban - sorolta az elért eredményeket az államtitkár.

Az egész megyét bejárta kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal három munkatársa: a nyíregyházi repülőtérről délelőtt indulva ún. összevont felderítésen vettek részt. Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója a megyei napilapnak elmondta: a szakemberek azért szálltak gépre, hogy egyrészt felderítsék a parlagfűvel fertőzött térségeket, másrészt hogy felmérjék a termőterületek állapotát. A parlagfüves területeket a kormányhivatal szakemberei gépjárművekről, drónról, helikopterről és most magánrepülőről is ellenőrzik, és az a tapasztalat, hogy az idén jóval kevesebb a megyében a parlagfű, mint a korábbi években.Ezt erősítette meg Sipos Tibor, a megyei kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője is: 150 hektár körül van a fertőzött terület nagysága, ez pedig jóval alatta marad a korábban regisztráltaknak. A fertőzöttség mértékétől függően a büntetés 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed, de a cél nem a büntetés, hanem a prevenció és az, hogy tudatosítsák a földtulajdonosokban: a parlagfű irtása mindenki érdeke – tette hozzá Sipos Tibor.

A kormány 11 turisztikai térséget jelölt ki, amelyek a jövő év végéig 4 milliárd forintos támogatást kapnak uniós forrás bevonásával stratégiájuk kialakításához - jelentette be Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese. Ezzel lezárult a térségek felülvizsgálata a nemzeti turizmusfejlesztési stratégiával összhangban, és létrejött az a 11 turisztikai térség, amelyet a jövőben építeni kell. A vezérigazgató-helyettes szerint a turisztikai térségek kijelöléséről hétfőn megjelent kormányrendelet mérföldkő az ágazatban, és egyben tükrözi a Magyar Turisztikai Ügynökség szemléletváltását, azt, hogy a fejlesztések mellett az értékesítésre és a marketingre is fókuszálni kell. Könnyid László elmondta, abban bíznak, hogy a 11 térség a hazai turizmus versenyképes területe lesz. A tizenegy turisztikai térség mindegyike olyan saját márkát dolgoz ki, amely segíti piaci pozíciójuk meghatározását és az értékesíthetőséget. Szerinte a térségek egymástól jól megkülönböztethetőek, így lehetőség lesz a versenyképes utazási csomagok kialakítására. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a négyes pontba sorolja, a Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség nevet viseli. A, b és c alpontjai pedig Tokaj térsége, a Felső-Tisza térsége és a Nyírség térsége.

A kormány által bevezetett utazási korlátozások általában véve nincsenek hatással az agráriumra, és a közúti áruszállítás is az eddigiekhez hasonlóan zavartalanul működik tovább, írja a Kelet-Magyarország. A szomszédos országokból érkező mezőgazdasági idénymunkások beléphetnek az országba, valamint azon gazdálkodók munkája is biztosított, akiknek a határon átnyúló földek miatt szükséges az ingázás valamely szomszédos országba – közölte Rácz Imre. Az Agrárkamara megyei elnöke kiemelte, a belépőnek igazolnia kell a beutazás célját. Ebben kell megindokolni a munkavállaló beutazásának szükségességét, gazdasági értékét, esetlegesen hivatkozni szerződéses megbízatásra vagy egyéb magyarázatra. Amennyiben a beutazási indok igazolásának hitelességével kapcsolatban bármiféle kétség merül fel, akkor azok a szabályok lépnek életbe, melyek a nem magyar állampolgárok belépésekor érvényesek. A szomszédos országok állampolgárai, valamint az ott élő magyar állampolgárok az országba legfeljebb 24 órára kérelem nélkül beléphetnek, amennyiben az államhatártól 30 kilométernél távolabb nem utaznak. Rácz Imre azt is hozzátette: a kormányhivatal illetékes szerve fokozott munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzést tart a zöldség-gyümölcs betakarítás időszakában, ezért felhívják minden olyan gazdálkodó figyelmét, aki idénymunkást foglalkoztat, hogy időben tegyen eleget a kötelező bejelentési és adminisztrációs előírásoknak.

A Mátészalkai Rendőrkapitányság munkatársai 2020. szeptember 15-én Mátészalkán ellenőrzés alá vontak egy személygépkocsival közlekedő 30 éves helyi lakost. A rendőrök az intézkedés alatt megállapították, hogy a férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányság a járművezetéstől jogerősen eltiltotta. A rendőrök a férfit a rendőrkapitányságra előállították és járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt őrizetbe vették.

Vissza