Déli krónika 2020.09.14.

Ketten meghaltak egy közlekedési balesetben szombat délelőtt Csaholc közelében - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. Az eddigi adatok szerint egy Vámosoroszi felől Csaholc irányába közlekedő személygépkocsi vezetője előzés közben elvesztette uralmát a jármű felett, lesodródott az úttestről és az árokba csapódott - tájékoztattak. A járműben utazók közül ketten életüket vesztették, egy utast a mentők kórházba szállítottak. A baleset körülményeit a rendőrség szakértő bevonásával vizsgálja - olvasható a www.police.hu oldalon.

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 153 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642 fő, 4117-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 8394 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 49 új esetet regisztráltak. Az igazolt fertőzöttek száma így a járvány kezdete óta már 430.

Eredményes volt a Magyar Vöröskereszt nyári véradókampánya, közölte a MVK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete. Június 15. és augusztus 31. között élsportolók, zenészek és színészek közreműködésével próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy nyáron is és a járványidőszakban is szükség van vérkészítményre. Júniusban és júliusban körülbelül 32-34 ezer véradóval találkoztak, ez elegendő mennyiséget jelent. Augusztusban volt egy "mélyrepülés", amikor korlátozni kellett a vérkészletek kiadását, de felhívásukat követően volt egy rekordot hozó nap, amikor több mint 2700 véradó jelentkezett, így az átlagos augusztusi számokat tudták teljesíteni. Közölték: egyelőre nem tudnak az egyetemeken, főiskolákon véradásokat szervezni, a járványidőszakban a települési vezetőkkel konzultálva otthonaikhoz közeli intézményekben próbálják elérni az embereket. Jelenleg a külföldről hazatérők 14, a fertőzésen átesettek 30 nap elteltével adhatnak vért.

Első alkalommal a boltost és a vevőt megbüntetik, másodjára figyelmeztetik a kereskedőt, harmadjára viszont be is zárathatják az üzletét, ha a vásárlás során bárki, aki bent tartózkodik, elmulasztja a maszkviselési kötelezettséget. A mindennapos ellenőrzések szigorításáról döntött a kormány, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a szombat esti tévéinterjújában. A kormányfő úgy fogalmazott: ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, ő és a bolt is kap büntetést, a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet. Megjegyezte: nem az "állam izmait" akarják mutogatni, csak belátást kérnek mindenkitől, viszont ha nem tartják be a szabályokat, akkor azt ki kell kényszeríteni. Ezt nem durván kell, hanem a közjó érdekében világosan, értelmesen, az együttműködés hangján megfogalmazott kérésként - mondta.

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 38. héten is tervez helyszíni ellenőrzéseket. Az érintett települések között ott van Botpalád, Fehérgyarmat, Vásárosnamény, Kocsord, Tunyogmatolcs, és Nyíregyháza is. A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják. Felhívják a figyelmet, hogy a revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

Határsértők akadtak fenn Csengerben és Csarodánál is. A Csengeri Határrendészeti Kirendeltség egyik szolgálaton kívül lévő munkatársa igazoltatott 2020. szeptember 12-én Csengerben egy külföldit. A magát afgán állampolgárnak valló férfi személyazonosságát, illetve magyarországi tartózkodásának jogszerűségét nem tudta igazolni. A határrendészeti kirendeltség munkatársai a férfit idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében előállították. A Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség járőrei fogtak el három határsértőt 2020. szeptember 12-én a Gelénes és Csaroda közötti útszakaszon. A külföldiek gambiai állampolgárnak vallották magukat, de okmányokkal személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni. A rendőrök előállították őket a határrendészeti kirendeltségre, ahol a lefolytatott idegenrendészeti eljárás alatt megállapították, hogy Magyarország területére illegálisan léptek be. A rendőrök a külföldieket a röszkei ideiglenes biztonsági határzárhoz szállították, ahol el kell hagyniuk Magyarország területét.

A nemzeti összetartozás évében Zajtát választották az idei megyenap helyszínéül. A rendezvényen átadták az első világháborús emlékművet, amire a helyiek régen vágytak. Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere köszöntőjében elmondta, a településen korábban nem volt az első világháborús hősökért állított emlékmű, ezért a megyenapon a zajtaiak régi vágya teljesült az impozáns szobrok átadásával. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke az eseményen kiemelte: köszönettel tartozunk Zajtának a hűségéért, hiszen a nehézségek közepette sem feledkeztek meg a település lakói a hovatartozásukról. Az eseményen részt vett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes is. Beszédében elmondta: Magyarország szuverenitása több száz évig korlátozott volt. És ez igaz volt az első világháború idején is. Örömteli eseménynek nevezte a Megyenapot, hozzátéve: a megye Szent István művének kiteljesedéseként a helyi érdek, helyi érték és helyi közösség képviseletének legfontosabb intézménye. Szükség van olyan infrastrukturális fejlesztésekre, ami a Kárpát-medence népeit összeköti, és a közös politikai, gazdasági és kulturális felemelkedés kereteit szolgálja. Ezért aztán Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a következő években a térség közlekedési lehetőségei és a határon átnyúló kapcsolatai a lehető leginkább erősödjenek. A megyenapon Seszták Oszkár emlékzászlót adományozott Zajta polgármesterének, és átadták a megyei kitüntetéseket is.

A pénzügyminiszter szerint a keresztény kultúra olyan erőforrás, amely megtartja a nemzetet, alapja a szabadságnak és a megújulás forrása is. Varga Mihály Nyíregyházán az örökösföldi református templom szentelési ünnepségén elmondta: a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, és segíti őket abban, hogy közfeladataikat és közösségépítő szolgálatukat minél jobb feltételek között láthassák el. Nyíregyháza-Örökösföld új templomának megépítését a helyi református közösség kezdeményezte. A mintegy 700 millió forintos beruházást a Magyarországi Református Egyház Zsinata mellett a kormány 450 millió forinttal támogatta. Az új református templomból, gyülekezeti házból és parókiából álló épületegyüttest Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervezte. A 250 hívőt befogadó templom tornya harminc méter magas, a gyülekezeti házban kapott helyet a lelkészi hivatal, a gyülekezeti terem, emellett kisebb csoporttermek, csendes szoba, baba-mama szoba, gyülekezeti konyha, raktárak és mellékhelyiségek állnak a hívők és a személyzet rendelkezésére.

A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás - erről beszélt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díjak átadóünnepségén, Budapesten szombaton. A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége - hangoztatta a miniszteri biztos.Az Év tanára díjat 2020-ban Orosz Tamás, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium testnevelő tanára kapta, aki nyolc éve tanít testnevelést, diákjai jelölték a 2019-20-as tanév Év tanárának díjára! Az Év tanára díjra a diákok jelölhetik tanáraikat, a jelölteket egyetemi oktatókból álló szakmai bizottság értékeli, és diákok is voksolhatnak rájuk.

űködnek.

Vissza