Déli krónika 2020.09.11.

718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, 4014-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő. 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. Szabolcsban is megugrott az esetszám, tegnap óta 42 új esetet regisztráltak, így már 375 főnél mutatták ki a koronavírus fertőzést a járvány kezdete óta.

Forgalomkorlátozás várható 2020. szeptember 11-től a Fehérgyarmaton, a Tömöttvár és Kiss Ernő úti körforgalmi csomópontban útburkolat bontási és helyreállítási munkálatok miatt – írja az önkormányzat a város közösségi oldalán. A közleményben az olvasható, a körforgalomban süllyedéses úthiba miatt szükséges a javítás. A süllyedés oka egy használaton kívüli szennyvízvezeték sérülése, írják. A Magyar Közút veszélyesnek ítélte a kialakult helyzetet, ezért meg is kezdődtek a munkálatok. A forgalomkorlátozások várhatóan 2020. szeptember 20-ig fennmaradnak. A rekonstrukció alatt a Kiss Ernő utca felől a Tömöttvár utcára nem lehet majd kihajtani a körforgalomból, ezért, aki Csenger irányába közlekedne, kerülőutat kell választania. A városvezetés arra kéri a közlekedőket, hogy a forgalomkorlátozásokkal járó kellemetlenségek ellenére türelemmel, fokozott odafigyeléssel és egymást segítve közlekedjenek!

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében elmaradnak a színházi előadások és a kulturális rendezvények Nyíregyházán – közölte a városháza sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel. Kása Brigitta aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője sajtóközleményben azt írta, hogy határozatlan időre felfüggesztik a Cantemus kórus énekkari próbáit és előadásait, fertőtlenítik a kórus használatában lévő helyiségeket, valamint – ahol lehetséges – elrendelték az otthonról történő munkavégzést. A kórus határozatlan ideig vendégeket és látogatókat sem fogadhat. Későbbi időpontra halasztják el a Váci Mihály Kulturális Központ szeptemberre és októberre meghirdetett előadásait és rendezvényeit, a Móricz Zsigmond Színház valamennyi játszóhelyén határozatlan ideig elmaradnak a színházi előadások, próbák és egyéb programok. Az önkormányzat nem tartja meg az őszre tervezett városi fesztiválokat, a városüzemeltető társaság péntektől elkezdi a közterületi játszóterek és utcabútorok fertőtlenítőszeres lemosását. Az aljegyző megjegyezte, az operatív munkacsoport jelenleg is több, a tavaszihoz hasonló óvintézkedés és korlátozó intézkedés visszavezetésének lehetőségét vizsgálja Nyíregyházán.

Háromszor annyi fertőzöttet regisztráltak augusztusban, mint a koronavírus-járvány első hullámában, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az emberek veszélyérzete mára megszűnt, köszönhetően a korlátozó intézkedések csökkenésének és a fiatalok körében gyakran tünetmentes fertőzöttségnek. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a krónikus betegségben szenvedők, valamint az idősebb korosztály számára akár végzetes is lehet a koronavírusos megbetegedés. Dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese a nyíregyháza.hunak azt mondta: az elmúlt hónapokban komoly változásokon ment keresztül az ellátórendszer, hozzátéve, hogy az ellátás előjegyzés szerint, minden telephelyükön teljes funkcióban üzemel. Amikor valaki a kórházba érkezik, egy kötelező előszűrésen esik át. Ez arra szolgál, hogy kiemeljék azokat a betegeket, akik kockázatot jelentenek a többi beteg vagy az ellátó személyzet számára.  Ha gyanús esetet szűrnek ki, azt a COVID-ambulanciára kísérik, ahol egy részletesebb kivizsgálással, szükség esetén mintavétellel bizonyosodnak meg a fertőzöttségről, melynek eredményéig házi karanténra kötelezik a beteget.

Szeptember 15-én ismét a magasból ellenőrzik a szakemberek a megye parlagfüves fertőzöttségét. A hagyományos terepszemle mellett helikoptert és drónokat is bevetettek már az idei ellenőrzéseken, közölte a megyei kormányhivatal. Ezúttal repülőgépes felderítés során térképezik fel a megye teljes területét a mezőgazdász és növényvédelmi felügyelők. A szakemberek a parlagfüves területeket bemérik, jegyzőkönyvezik és lefotózzák, amely dokumentumok a későbbi eljárások lefolytatásához szükségesek. A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves és nem megfelelően gyomirtott területeket, táblaszéleket is dokumentálják. A kormányhivatal az idei esztendőben is többször felhívta a gazdálkodók figyelmét a védekezés fontosságára és arra, hogy a szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás elvégzése. A gazdálkodók kötelessége a fertőzött részeken az egészségkárosító allergén parlagfű kiirtása. A nem megfelelően gyomirtott kultúrákban (napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye), táblaszéleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást. Amennyiben ez nem történik meg, eljárás indul és a parlagfüves terület nagyságtól függően 15.000-5.000.000 Ft-ig terjedő növényvédelmi bírságot kell kiróni, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell. Ezt az összeget a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell megfizetnie.

Több millió forint értékű csempészett dohánytermék eltulajdonítása közben fogtak el egy négyfős bandát kedd éjszaka egy nyíregyházi társasház pincéjében a szabolcsi rendőrök - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. A rajtaütéskor a férfiak egy általuk feltört pincéből igyekeztek ellopni magyar adó- és zárjegy nélküli dohánytermékeket. A társaság tagjait - két nyíregyházi, egy tiszarádi és egy érpataki férfit - a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával kihallgatták, őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat. A pincében tárolt jövedéki termékeket - a mintegy 2856 doboz cigarettát, a 17,5 kilogramm mennyiségű vágott dohányt -, valamint a nyomozók által intézkedés alá vont tulajdonost a rendőrség átadta az eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.

A Nagykálló Önkéntes Tűzoltó Egyesület éves minősítő gyakorlatát sikeresen végrehajtotta, teljesítette szerdán. Az ÖTE szakmai felkészültségét is bizonyította a gyakorlaton, a következő egy évben is önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületként működik közre a székhelye szerinti településen, többek között a tűzmegelőzési, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában.

Októberig járják az országot a szűrőbuszok, amelyek minden kiválasztott településen biztosítják az általános állapotfelmérésen, kardiológiai, nőgyógyászati, szűrővizsgálaton való részvételt, illetve a vastagbélszűrési egységcsomagot. Szeptember 14-én és 15-én a szűrőbusz Nagycserkeszre érkezik. A szűrőbuszon elérhető szolgáltatások megvalósításában a Nyíregyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is közreműködnek.

Vissza