Déli krónika 2020.09.10.

476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 630 fő, 3990-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5571 fő. 234 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 18 újabb esetet regisztráltak, így már 333-an biztosan elkapták a koronavírust a járvány kezdete óta.

A kormány olyan szövetségeseket keres, akik fejlesztik egy adott térség gazdaságát, munkahelyeket teremtenek, valamint készen állnak a fejlődésre és a fejlesztésre - jelentette ki Palkovics László a konzerviparban tevékenykedő Jonaco Kft. gyártástechnológiai fejlesztésének átadásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton. Az innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, Magyarország a fejlődés európai élmezőnyébe tartozik, ezt pedig a dolgozó magyar emberek munkája tette lehetségessé. Palkovics László elmondta, a mostani tulajdonos tavaly vette át a konzervgyártó üzemet, bő fél év elteltével az akkori 26 dolgozóról 250-re nőtt a foglalkoztatottak létszáma, konzervgyártó kapacitását pedig hatszorosára növelte a társaság. Ez a vállalkozás kifejezetten illeszkedik a térség mezőgazdaságához – tette hozzá a tárcavezető. A nagyobbrészt saját forrásból, kétmilliárd forint körüli összegből megvalósított technológiaváltáshoz szükség volt a kormány támogatására, a konzervgyár újraindításához 200 millió, munkahelyteremtésre pedig 78 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság. A jövőben a folytatódó gyártástechnológiai beruházások mellett a szennyvízkezelés korszerűsítését is szeretnék megvalósítani a fehérgyarmati üzemben.

A Nyírbátori Határrendészeti Kirendeltség és a Nemzeti Adó és Vámhivatal Adó- és Vámigazgatóság Nyíregyházi Rendészeti Főosztály munkatársaival közösen tartottak ellenőrzést 2020. szeptember 8-án Nyírbátor térségében. A rendőrök és a pénzügyőrök közös szolgálatellátása során kiemelt figyelmet fordítottak a külföldiek jogszerű magyarországi tartózkodásának vizsgálatára, az illegális migráció és a hozzá kapcsolódó bűncselekmények megelőzésére, megszakítására, illetve a jövedéki termékekkel való visszaélést elkövetők kiszűrésére.

Az országos tisztifőorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is. Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat. A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében - kockázatbecslést követően - a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja. A dokumentum szerint, a rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi birság szabható ki. A megyei kórházakban, így a fehérgyarmati kórházban is már korábban elrendelték a teljes látogatási tilalmat.

Azok, akik a megyében előnyben részesítik a tömegközlekedést, számukra lesz fontos az információ, miszerint leszállítják a maszk nélkül utazókat szeptember 15-től a Volánbusz és a MÁV-Start járműveiről. "A hónap közepétől kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain" - tartalmazza a közlemény. A vonatokon a kalauzok leszállíthatják a maszk nélkül utazókat, az autóbuszokra a sofőrök pedig fel sem engedik azokat az utasokat, akik nem takarják el az arcukat. Hangsúlyozták, hogy munkatársaik rendőri intézkedést kérhetnek, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást. A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén bírságot ró ki - ismertették.

A kormánynak fontos a határmenti térségekben élők véleménye - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömbölyön. Kontrát Károly emlékeztetett, a kabinet képviseletében tárgyalásokat folytattak a garbolci, a zajtai, az ömbölyi és a dombegyházi kishatárforgalmi átkelővel rendelkező községek polgármestereivel, az egyeztetéseken pedig szóba került ezek valamilyen formában történő megnyitása is. A tájékoztatón elhangzott: az érintett települések polgármestereinek kérését meghallgatva a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb határátkelők nyíljanak meg a magyar-román határszakaszon. Az eseményen Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője arról szólt, a gazdasági mellett oktatási és egészségügyi szempontból is fontos a kapcsolat a járvány alatt a szomszédos, de már határon túli térségekkel. Garbolc és Szárazberek (Bercu) között 2013-ben, Zajta és Nagypeleske (Peles) között 2015-ben, Ömböly és Károlypuszta (Horea) között 2017-ben létesült közúti kapcsolat, ekkor vált lehetővé a határátlépés a magyar és román települések között. Az átkelőket a koronavírus-járvány kezdetéig szombatonként lehetett használni.

3 millió forint értékű mérőberendezést adományozott az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának. Az új eszköz a koraszülöttek és az intenzív betegek szervezetének oxigén és szén-dioxid ellátásáról mutat valós idejű képet, melynek segítségével az orvosok azonnal tudnak intézkedni probléma esetén. Dr. Adorján Gusztáv a SzSZBMK főigazgatója elmondta: a jótékonysággal a gyógyítás minőségét tudjuk javítani.

Úti ikon átadásával és felszentelésével emlékeztek II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulójára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.  Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke az ünnepségen emlékeztetett, az ikon nem messze áll attól a helytől, ahol 1991 augusztusában leszállt a katolikus egyházfőt Máriapócsra szállító katonai helikopter. A Latorcai-Ujházi Aranka és Monostory Viktória ikonfestőművészek alkotta, a helyi idősotthon előtt felállított műalkotást Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg és szentelte fel.

Az idén is több tucat madár-, erdeiegér- és pelecsalád lakta be az E-misszió Egyesület Sóstói-erdőbe kihelyezett mesterséges fészekodúit, ám az állatok sajnos nem takarítanak maguk után. A következő évi sikeres költés elősegítésére a felgyűlt fészekanyagot kitakarítják. Az egyesület ezért szeptember 12-én, szombaton várja a madár- és erdőbarát önkénteseket a nyíregyházi parkerdőbe, hogy tiszta odútelep várja az őszi-téli időszakban is az erdő madarait. Az elmúlt évek odútisztításai során a résztvevők többször megcsodálhattak apró pelekölyköket, erdeiegér-családokat vagy éppen denevéreket. Lehet segíteni létracipelésben, odúpucolásban, szükség esetén javításban. A járványhelyzet miatt az erdőben is tartani kell a másfél méteres távolságot a résztvevők között, az aljnövényzet, nagyobb ágak és kullancsok miatt érdemes zárt cipőben és hosszúnadrágban érkezni. Találkozó szeptember 12-én, szombaton 9.30-kor az erdei tornapályánál. Esős idő esetén a program elmarad.

Vissza