Déli krónika 2020.09.09.

411 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9715 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 628 fő, 3984-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5103 fő. 221 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 5 új esetet regisztráltak, a járvány kezdete óta 315 fertőzöttről tudunk.

Elkészült Fehérgyarmat új piaccsarnoka, a mintegy 500 millió forint értékű beruházást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében adták át a szatmári kisvárosban. A tárcavezető beszédében kiemelte, a földszintes, háromhajós épület méltó a város regionális tekintélyéhez, a félmilliárd forint értékű befektetés pedig jól illeszkedik az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiájához, a nemzeti, a gazdasági és környezeti fenntarthatósághoz. A fejlesztés a kereskedelem ösztönzése mellett hozzájárul a munkanélküliség csökkentéséhez, a térség hagyományainak megőrzéséhez, illetve az épület tervezésénél energiahatékonysági szempontot is figyelembe vettek a tervezők - méltatta a beruházást Palkovics László. Hang

Nyíregyházán, Budapest északi és központi területein, valamint Debrecenben nőtt az új koronavírus örökítőanyagának mennyisége a 36. héten végzett szennyvízvizsgálatok szerint, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.  A fertőzöttek emelkedő száma és az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az országos tiszti főorvos az ország minden szociális intézményében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ez alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményelhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására. Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével - különösen indokolt esetben - lehet elhagyni. A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények elhagyhatók, de csak szervezett szabadidős céllal. Nem számít az intézmény elhagyásának, ha valaki csak a kertbe megy ki. Új ellátottakat felvenni csak akkor lehet, ha rendelkeznek két negatív koronavírusteszttel. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalanok éjjeli menedékhelyére, de a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalanokat mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn tartották a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) Országos Képzési Évnyitóját. Sztojka Attila, a TEF főigazgatója elmondta, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára szervezett felnőttképzés keretében összesen mintegy 10 ezer embert vontak, illetve vonnak be a különböző programokba. A legtöbb képzés a Komplex telep-programokban, az „Aktívan a tudásért” és a „Nő az esély” elnevezésű projektben van. Sztojka Attila szerint a legfontosabb, hogy a végzettség megszerzése után az emberek dolgozhassanak, saját és családjuk életkörülményei javuljanak. Ennek érdekében a Belügyminisztérium intézménye, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság – a rendelkezésére álló eszközeivel – nyomon követi a végzettek elhelyezkedését is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) területén is megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban. Boros Anita a Tisza partján megtartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon évente több mint 18 millió tonna hulladék keletkezik, ennek jelentős része építési és bontási, kisebb része pedig valamilyen ipari vagy települési kommunális hulladék, illetve veszélyes és mezőgazdasági hulladék. Hangsúlyozta, a kormány az ország megtisztítására hívta életre ezt a projektet, amely elsődlegesen a leginkább szennyezett területeket, így vasúti és közúti létesítményeket, különböző erdőterületeket és nemzeti parkokat, folyókat, illetve önkormányzati közterületeket érint. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára arról beszélt, a vízügyi igazgatóságok a hazai vízfolyások mellett illegálisan elhelyezett, általában veszélyes hulladék miatt idén huszonöt esetben rendeltek el valamilyen vízkárelhárítási fokozatot.

Idén már több mint 15 ezer pályázat érkezett a Magyar falu programra - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta, a Magyar falu program helyi életminőség javítását célzó különböző pályázati kiírásaira idén eddig több mint 15 ezer kérelmet adtak be a kistelepülési önkormányzatok, a történelmi egyházak, a falvakban működő civil szervezetek és a területileg illetékes tankerületi központok, mások mellett innen a megyéből is. Az elmúlt hétvégén négy pályázati kiírás zárult le. Szolgálati lakások felújítására, kialakítására, faluházak felújítására, óvodai sporttermek, tornaszobák fejlesztésére, valamint óvodaépületek felújítására pályázhattak a falvak önkormányzatai összesen 14,5 milliárd forint keretösszegben. Hét pályázati kiírás továbbra is nyitva áll: elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására, építési telkek kialakítására és közművesítésre, önkormányzati kerékpárút építésére, egyházi közösségek illetve önkormányzatok tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztésére szeptember 10-ig lehet a kérelmeket benyújtani. Ezen felül iskolaépületek felújítására, valamint iskolai tornatermek, tornaszobák fejlesztésére szeptember 18-ig áll nyitva pályázati kiírás.

Vissza