Déli krónika 2020.09.08.

341 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9304 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 626 fő, 3972-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 4706 fő. 192 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 17 új eset van, így elérte az igazoltan fertőzöttek száma a 310-et.

Lezárult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Egészségfejlesztési Irodák felállítását és működtetését célzó pályázata, hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járásban. A támogatás keretösszege közel 540 millió Ft volt. Az Irodák -egyenként- a működésük 26 hónapjában közel 90 millió forintos vissza nem térítendő, 100%-os támogatási intenzitású keretösszeggel működtek, mely támogatásból megvalósított prevenciós munkát a projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósította meg, európai uniós támogatás segítségével. Az Irodák és a működtetett programsorozat alapvető céljai a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, az egészséget meghatározó életmód, illetve az egészségmagatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása és a járási lakosság egészségtudatosságának növelése volt. A fejlesztés eredményeként - az elnyert 89,77 millió forintból-, az Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a Fehérgyarmati Járásban nevű program keretében a ,kétéves támogatási időszakban közel 106 program és 850 program alkalom valósult meg a Fehérgyarmati járásban. A programok két részre oszthatók, az egyik egy programsorozat, mely életmódváltoztatásra ösztönözte és/vagy a már pozitív életmódot folytatók esetében a megerősítésében kívánt segíteni a lakosságnak. A másik típusú program, a betegségmegelőző és egészségfejlesztő programcsomag, melyek prevenciós hatást kívánt elérni. A megvalósított programokkal az érintett járás mind az 50 településére eljutottak az EFI szakmai megvalósító kollégái. A SZSZBMK (projektgazda) vezetősége tovább működteti az Egészségfejlesztési Irodákat, a korábban kialakított 24 új álláshely megtartásával és fenntartásával.

„Gólyafészek - Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért” - ez a címe annak a pályázatnak, amelynek célja olyan 18 és 35 év közötti, Vásárosnaményban lakcímmel rendelkező vagy a városba költözni szándékozóknak, akik a beregi település közigazgatási területén működő munkáltatóknál dolgoznak, vagy egyéni vállalkozást működtetnek a város közössége számára fontos, hiányzó tevékenységnek, foglalkozásnak számító szakmákban. Több tucatnyi szakmát felsorolnak a pályázati kiírásban, melynek nyertesei, ha a feltételeknek megfelelnek, fél évig havi fix összegű támogatásban részesülnek a várostól: a helyben maradók havi 40 ezer, a betelepülni szándékozók 70 ezer forintra számíthatnak. A többi között asztalos, gyógyszerész, óvónő, autóbuszvezető, gyógytornász, autófényező, pék, hegesztő, informatikus számíthat támogatásra - a teljes lista a város honlapján

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának jelzésére 2020. szeptember 6-án 1 óra 5 perckor Nagyecsed külterületén egy cseh honosságú gépjármű vezetőjével szemben intézkedtek a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsének munkatársai. A rendőrök a 27 éves ukrán állampolgárságú férfi által vezetett gépkocsiban 4 fő külföldi személyt találtak, akik okmányokkal nem rendelkeztek, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A magukat Srí Lanka-i állampolgárnak valló férfiakat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében előállították a határrendészeti kirendeltségre. Továbbá a nyomozók jelzésére Ököritófülpösön elfogtak a Csengeri Határrendészeti Kirendeltség munkatársai egy szintén cseh honosságú gépjárművel közlekedő 23 éves magyar és egy 43 éves moldáv férfit. A nyomozás adatai szerint mindhárom személy anyagi haszonszerzés érdekében nyújtott segítséget a migráns személyeknek az országhatár illegális átlépéséhez. A rendőrök az embercsempészés bűntett elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfiakat a rendőrfőkapitányságon gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuknak indítványozására az illetékes ügyészségnél.

Befejeződött az idei szúnyogirtási program, miután az elmúlt hetekben már nem alakultak ki nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az idén április elején kezdődött meg a szúnyogok irtása. A szakemberek földi eljárással 730 ezer hektárnyi területet kezeltek. A Népegészségügyi Központ csak a keleti országrészben engedélyezte a légi irtást, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szinte teljes területe ide tartozott, Fehérgyarmaton is volt ugye légi gyérítés.

Nyírbátor Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ néven alakult új felsőoktatási képzőhely a térségben. Az intézményben a jövőben a Debreceni Egyetem agrár-, valamint gazdaságtudományi karának képzései is elérhetők lesznek – jelentették be a hétvégi tanévnyitó ünnepségen. Belinszky Katalin igazgató az Unideb.hu tudósítása szerint köszöntőjében elmondta, Kelet-Magyarországon már a második közösségi felsőoktatási képzési központot hozták létre, Kisvárda után Nyírbátorban. Emlékeztetett, a Debreceni Egyetem Kisvárdán két kar hét szakával van jelen. Máté Antal, Nyírbátor polgármesterének köszöntője után Pető Károly, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja arról beszélt, hogy a térség gazdaságfejlesztésében a műszaki, informatikai, agrár, élelmiszeripari és közgazdasági tudományterületéhez kapcsolódó képzések alapozhatják meg a fejlődést, így ezeken a területeken indult egyetemi oktatás. 

Egyre több résztvevője van a Tanítsunk Magyarországért programnak, amelyhez már hét felsőoktatási intézmény csatlakozott - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László elmondta: szeretnék elérni, hogy 2022-re már mintegy tízezer mentor és mentorált vegyen részt a programban. Ezzel el tudják majd érni az összes olyan hetedikes és nyolcadikos általános iskolást az országban, akinek szüksége lehet erre - tette hozzá. A Nyíregyházi Egyetem az elsők között kapcsolódott be a programba, melynek több, mint 50 hallgató tagja, akik közel 200, a megye leghátrányosabb régiójába tartozó diákot támogatnak és segítenek abban, hogy tanuljanak és életcéljaikat megvalósíthassák.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetése vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy mezőkeresztesi házaspár ellen. A 34 éves férfi és 37 éves felesége három gyermekükkel érkeztek vasárnap délután Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre. A szülők az állatpark közelében parkoltak le autójukkal, amelyben a 14 éves lányukat több órára magára hagyták. Az apa a család távozása előtt az elektromosan működő ablakokat felhúzta, az autót központi zárral lezárta. A rendőrséget egy arra járó értesítette arról, hogy egy tűző napon parkoló, lezárt autóban tartózkodó lány kért tőle segítséget, mert rosszul van, nem kap levegőt. A lány belülről, segítője kívülről próbálta kinyitni az ajtókat, de nem sikerült. Végül a rendőrök emelték ki a lányt az autóból, miután egy civil villáskulccsal betörte az ablakát. A fiatalt a mentők kórházba vitték - tették hozzá. A mentés után érkeztek meg a szülők, akik azt mondták, nem gondolták, hogy ilyen baj történhet, és azt hitték, hogy a lezárt autó ajtaját a lány ki tudja nyitni belülről - olvasható a közleményben.

Vissza