Déli krónika 2020.09.04.

459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 7382 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 82 éves krónikus beteg, az elhunytak száma így 621 főre emelkedett, 3944-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 2817 fő. 120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 23 új esetet regisztráltak, így már 221-en vannak, akik igazoltan elkapták a vírust. A portál azt írja: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A kormány mai ülésén ismét értékeli a járványügyi helyzetet.

Új buszpályaudvart adtak át Csengerben. Ajárási székhelyhez méltó buszpályaudvar különlegessége, hogy nemcsak az utazóközönségnek teremt XXI. századi körülményeket, hanem különböző szolgáltatásoknak is otthont ad. A település más középületeihez hasonlóan a Makovecz Imre nevével fémjelzett organikus stílus jegyeit viseli az új épület, tökéletesen illeszkedve ezzel a város egyedi arculatához.A beruházás során kialakítottak egy 670 négyzetméteres alapterületű épületet, 2900 négyzetméternyi parkolót és utat, 1270 négyzetméternyi új járdát, és mintegy 3900 négyzetméternyi új zöldterületet.Szijjártó Péter a kormány nagyrabecsülését fejezte ki Csengernek és a csengerieknek: Ez a város Makovecz Imre építészeti örökségének a legfontosabb őrzője, gondozója és letéteményese. A magyar nemzet azért tudott fennmaradni, és a mostani, történelminek nevezhető kihívásokat is jól kezelni, mert miközben nyitottak és befogadóak vagyunk a legújabbra, legmodernebbre, ragaszkodunk az örökségünkhöz, a vallási, történelmi és kulturális hagyományokhoz is- fogalmazta meg a miniszter. Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja az eseményen kiemelte: fontos számunkra, hogy a járási hivatalnak is helyet adó Csenger megközelíthetősége jobbá és komfortosabbá vált a fejlesztésnek köszönhetően.

Összesen 4665 diák dolgozhatott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyári diákmunkaprogram keretében. Román István kormánymegbízott sajtótájékoztatón elmondta: a cégeknek, önkormányzatoknak nagy segítséget jelentenek a fiatalok, akik pedig így belekóstolhatnak a munka világába, tapasztalatokat szerezhetnek. Hozzátette, nagy öröm, hogy idén a diákok jelentős része a turizmus-vendéglátás területén keresett munkát, amely ágazat igencsak megsínylette a koronavírus-járványt. Román István közölte: eredetileg 500 millió forintos támogatást kaptak, amely mintegy 3000 diák foglalkoztatását fedezte volna, de ahogy nőttek az igények, szükséges volt további forrásokra, amit kormányzati döntésnek köszönhetően, meg is kaptak. Így megyénk országos szinten is az egyik legsikeresebb volt az idei diákmunka programban. Dr, Nagy Ervin, a Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta: 150 százalékos teljesítményt sikerült nyújtaniuk a július 1-augusztus 31 között zajló programban. Közlése szerint legtöbben még mindig az önkormányzat által fenntartott intézményekben dolgoztak, de idén nőtt azon fiatalok száma, akik a turizmus/vendéglátás és a mezőgazdaság területén próbálták ki magukat. 

A veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás (ADR) hatálya alá tartozó gépjárműveket ellenőrizték a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ellenőrei csütörtökön az M3-as autópályán.Az átfogó ellenőrzésben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, valamint a NAV illetékes munkatársai és közlekedési polgárőrök is részt vettek. Az M3-as autópálya kálmánházi pihenőhelyére tereltek minden közlekedőt. A katasztrófavédelem munkatársai összesen 52 járművet ellenőriztek, ebből 19 tartozott az ADR hatálya alá, szabálytalanságot, hiányosságot nem tártak fel.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a kormányhivatalok ügyfélszolgálatain újabb óvintézkedések léptek életbe, Ennek megfelelően az ügyfélfogadáskor az ügyfelek számára kötelező az arcot eltakaró maszk, kendő vagy sál viselése,az ügyféltérben kísérő csak kivételesen indokolt esetben tartózkodhat,a megfelelő védőtávolság biztosítása érdekében az ügyféltérben tartózkodó ügyfelek száma korlátozásra kerülhet.

Elnyúlhat a szezon a belföldi turizmusban. A Szallas.hu friss felmérése szerint csaknem minden második válaszadó tervez őszre többnapos utazást. A szeptemberi foglalások 21 százalékkal, az októberiek 14 százalékkal magasabbak az előző évinél, viszont jelenleg a novemberi 22 százalékkal elmarad 2019-hez képest. A legkeresettebb úti célok a méltán híres fürdővárosok, mint Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Eger és Hévíz. Szintén népszerű települések még Siófok, Egerszalók, Visegrád, Nyíregyháza és Miskolctapolca is a vendégek körében. A következő hónapokban az átlagos foglalási érték 65 ezer forint. A Szallas.hu adatai szerint a foglalások többsége két éjszakára, minden ötödik 3-ra, 18 százalékuk pedig egy éjre szól. Az apartmanok, a vendégházak, a panziók és a 3 csillagos hotelek a legkeresettebb szállástípusok.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2020. szeptember 1-jén 21 órakor egy járműszerelvénnyel közlekedő 33 éves román állampolgár. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a vontatmányon szállított Volkswagen Polo típusú gépkocsit a holland hatóság a Schengeni Információs Rendszerben körözi. A rendőrök a járművet lefoglalták, a külföldi férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Árokba csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután a 4927-es úton, Máriapócsnál. A nyírbátori hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Az autóban csak a sofőr utazott, megsérült és ugyan nem szorult be, ám könnyebb mozgatása miatt a beavatkozók a jármű egyik ajtaját feszítő-vágó berendezéssel eltávolították. A mentőszolgálat az autót vezető férfit súlyos sérülésekkel szállította kórházba.

A magyar lakosság legalább 20 százalékát érinti a pollenallergia, a parlagfű pollenkoncentrációja ezekben a napokban csúcson van - mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakember kitért arra, hogy az allergiás nátha asztma kialakulásához is vezethet, ezért fontos az allergia gyógyszerekkel történő tüneti kezelése. Nékám Kristóf kiemelte, aki asztmás, nagyobb valószínűséggel könnyebben lesz koronavírus-fertőzött, az allergia által kiváltott felsőlégúti gyulladás miatt a szervezet vírussal szembeni védekezése gyengébb. Az allergológus hangsúlyozta, a megfelelően kezelt allergia és asztma ellene hat a covid-fertőzésnek.

Vissza