Déli krónika 2020.09.03.

301 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6923 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős beteg, az elhunytak száma így 620 főre emelkedett, 3930-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 2373 fő. 100 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 15 új esetet regisztráltak, így már 198 embernél mutatták ki a fertőzést a járvány kezdete óta.

Az új világgazdasági korszakban csak a magyar emberek munkája teheti naggyá az országot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vásárosnaményban, a Versenyképesség Növelő Támogatási Okirat átadási ünnepségén. Szijjártó Péter a kormány szövetségeseinek nevezte a beruházást tervező vállalatokat, amelyek - mint mondta - olyankor fejlesztenek, amikor a világ más részein leépítésekről és leállásról szólnak a hírek. Magyarországnak az egészségügyi védekezés után a gazdasági védekezést is meg kell nyernie, elkerülve a termelés visszaesését, és megvédve a munkahelyeket - tette hozzá.

Egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a cigarettacsempész- és orgazdahálózat, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A bűnbandák működéséhez egymillió doboz cigi köthető, 8 elkövető már letartóztatásban van, közölte Simon Béla őrnagy. A határmenti orgazdák az adózatlan ukrán cigarettát fedőáru, elsősorban polisztirol szigetelőanyag között szállították.  A rajtaütéskor negyvenegy pénzügyi nyomozó, illetve pénzügyőr tizenhat helyszínen tartott házkutatást. Csempészeket, szállítókat, orgazdákat, valamint a bűnbanda vezetőit is sikerült elfogni. 11 személyt gyanúsítottként hallgattak ki, közülük 8 elkövető letartóztatásban van. A pénzügyi nyomozók bizonyítékként cigarettát, adó-vevő készülékeket, gépjárműveket, illetve készpénzt is foglaltak.  A NAV bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és orgazdaság miatt nyomoz.

Szeptember 2-tól visszavonásig látogatási tilalmat rendeltek el a Felső-Szabolcsi Kórház egész területén Kisvárdán. A látogatóknak lehetőségük van csomagot küldeni a betegnek, ezek leadására délutánonként, 15:30-16:30 között van lehetőség, a kórház portáján. Fontos, hogy a csomag megfelelően azonosítható legyen. A kórház azt kéri, hogy csak egy fő hozzátartozó jelenleg meg az adott időben. Az intézmény hangsúlyozza emellett, hogy a látogatási tilalom ideje alatt is lehetősége van egy szülőnek a Gyermekosztályon, beteg gyermeke melletti tartózkodásra, lehetőség van apás szülésre és a súlyos állapotban lévő beteg látogatására is, megfelelő óvintézkedések mellett. ezen kivételeket az érintett főorvos engedélyezi.

A szeptemberi tanévkezdéskor 423 köznevelési feladat-ellátási helyen léptek szolgálatba iskolaőrök - közölte Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára. Jelezte: további helyszínekre is toborozzák és képzik az iskolaőröket. Azokon a helyeken léptek szolgálatba az iskolaőrök ahol a továbbképzés, az iskolapszichológus, a szociális munkás, a tantestület eddigi munkája nem volt elegendő a rend teljes körű fenntartásához.  Az iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel. Utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor. Iskolaőr több megyei településen lesz majd, mások mellett Fehérgyarmaton, Mátészalkán és Nyíregyházán is.

Újabb településeken javulhat az egészségügyi alapellátás a Magyar falu program pályázatainak köszönhetően - közölte a Miniszterelnökség. A közlemény szerint újabb 72 győztes pályázatot hirdetettek a Magyar falu program részeként korábban közzétett, orvosi rendelők fejlesztését célzó pályázati kiírása kapcsán. A támogatás az ötezres, és ez alatti állandó lakosságszámú településeknek új, többcélú egészségügyi létesítmény létesítését, vagy már meglévő önkormányzati tulajdonban lévő létesítmény átalakítását, felújítását, korszerűsítését, illetve az ezzel kapcsolatos berendezések, eszközök beszerzését teszi lehetővé. A nyertesek között megyei település is található, Rakamaz, Ramocsaháza és Zsurk nyert most forrást.

Szeptember 5-én, a szabadtéren augusztusban már nagy sikerrel debütált Neil Simon-musicallel, az  Édes Charity premierjével indul a 2020/2021-es évad a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A teátrum évadnyitó ülésén Kirják Róbert igazgató elmondta: izgalmas produkciókkal, sok újdonsággal, és olyan előadásokkal készülnek, melyek nemcsak a repertoárt frissítik fel, de ismét nagy közönség kedvencek lehetnek. Fontos, hogy a járványhelyzet miatt kötelező lesz a maszk viselése, és a nézőtéri nyitást is korábbra teszik, egész pontosan fél órával korábbra. Emellett már biztossá vált, hogy a határkorlátozások bevezetése miatt elmarad az évad második bemutatója, Bertold Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámája, amelyet Keresztes Attila rendezett volna. Helyette a Krpili című darabot láthatja majd a közönség. Kirják Róbert az évad indításáról azt mondta: egy hónappal a bérletek értékesítésének zárása előtt már a tavalyi kamarabérletesek 78 százaléka, a nagyszínpadi bérleteseknek pedig 73 százaléka megvette bérletét. Megjegyezte azt is, a diákbérletek eladásának várható csökkenése miatt nem kizárt, hogy kevesebb gyermekelőadást fog játszani a társulat. A színházban 2 színész szerződtetése mellett (Gulyás Attila és Ténai Petra), ismert vendégművészek és 7 gyakorlatos színész is játszik majd Nyíregyházán. Ami a színészeket és a színház munkatársait illeti, Kirják Róbert közölte: a Művész Stúdióban mindenkinél kötelező lázmérés lesz belépéskor, és arra kérte kollégáit, hogy a színház épületében ne fogadjanak vendégeket. Hozzátette azt is, hogy a következő napokban a teljes társulatot tesztelik majd koronavírusra.

Szeptember 10-én éjfélig lehet pályázni az Idősbarát önkormányzat díjra, amelynek pénzjutalmát idén egymillióról másfél millió forintra emelték - közölte Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára. A kormány számára fontos, hogy elismerjék azoknak az önkormányzatoknak a munkáját, amelyek figyelnek az idősügyi feladatokra, e téren jó gyakorlatokat alakítanak ki, továbbá kiemelt figyelmet kap a koronavírus-járvány terheit enyhítő önkormányzati tevékenység is - mondta a helyettes államtitkár. Az Emmi és a Belügyminisztérium által közösen, idén 17. alkalommal kiírt pályázaton 12 önkormányzatot fognak jutalmazni - tette hozzá Beneda Attila. A pályázat benyújtásának feltételei a www.kormany.hu és a www.csalad.hu honlapon ismerhetők meg. Az Idősbarát Önkormányzat díjjal megyei település is rendelkezik, Nyíregyháza például kétszer kapta már meg az elismerést.

Éjszakai életmódot folytató, állatkertekben ritkán látható és nehezen szaporodó Geoffroy-macska (Dzsofri macska) kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban, közölte Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető.  A szaporulat hatalmas szakmai siker, hiszen a világ állatkertjeiben mindösszesen 75 egyed él, s az elmúlt 12 hónapban összesen 3 helyen sikerült szaporítani ezt a ritka macskafélét. A park fontos küldetésének tartja a természetben veszélyben lévő állatok bemutatását és tenyésztését. A ritka faj egyedei az Európai Fajmegőrzési program keretében érkeztek Nyíregyházára.  A jelenleg 2 hónapos 72 napnyi vemhesség után világra jött nőstény kölyköt eddig anyja rejtette, de a héten már a szerencsésebb látogatók megtekinthetik a kifutóban is.

Vissza