Déli krónika 2019.05.14.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2019. május 9-én a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott program megvalósítása érdekében lakossági fórumot tartott Fehérgyarmaton. Az érdeklődők a helyszínen a bűnmegelőzési szakemberektől prevenciós tanácsokat kaptak, továbbá megtekinthették a pályázat keretében biztosított vagyonvédelmi bemutatótáskát. Benne olyan vagyonvédelmi eszközökkel ismerkedhettek meg az állampolgárok, melyek könnyen beszerezhetőek a saját biztonságuk érdekében.

Idén is Superbrands díjas a PANYOLAI márka. Az elismerő oklevelet a vállalat székhelyén adta át Kövesdi György, a Superbrands-program képviselője Lakatos Gergelynek, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatójának. A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a kiváló márkák részesülnek díjazásban. A díj odaítéléséről egy többlépcsős előszűrést követően 45 tagú, független, marketingszakmai és vállalatvezető szakemberekből álló bizottság dönt a minden évben.

A magyarságtudat és a nemzeti összetartozás eszményének erősítését tűzte zászlajára a Magyar Vidék Napja, amelynek Aranyosapáti adott otthont – írja a szon. A rendezvényen Nick Ferenc főszervező köszöntötte e megjelenteket, aki elmondta: mindenkit szívesen látnak. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke az értékek megbecsülését, a kistelepülések népességmegtartó képességének erősítését hangsúlyozta. A kulturális programokkal, kirakodóvásárral, könyvbemutatóval színesített rendezvénnyel párhuzamosan szakmai konferenciát is rendeztek, melynek fókuszában a vidékbiztonság állt. A vendégek az emlékezés kertjében kopjafákat avattak, amelyekre Nick Ferenc elnök kötötte fel a nemzeti színű szalagokat. A lovagterem falán felavatták Wass Albert domborművét, a napot kulturális gála és nótaműsor zárta.

A KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projektben elnyert eszközök használatára vonatkozó típusvizsgát tettek az önkéntesek szombaton. Még márciusban tizenöt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő önkéntes mentőszervezet részére került átadásra több kárfelszámoláshoz használható eszköz, összesen húsz áramfejlesztő és tizenkilenc zagyszivattyú. Az önkéntesek hetente egy alkalommal, elméleti és gyakorlati felkészítéseken vettek részt, hogy elsajátítsák a pályázaton elnyert eszközök használatát. Ezt követően került sor a típusvizsgára, amelyen a jelenlévők megszerezték a használathoz szükséges képesítést.

A zöldárban szedték a szemetet a Tiszán Vásárosnaménynál a PET Kupa önkéntesei. A Felső Tiszán kezdetben csak nyáron meghirdetett akció célja, megtisztítani a Tisza árterét a szeméttől. Új kezdeményezés, hogy a természetvédők a Tisza áradásakor is eljönnek, a napokban Vásárosnaménynál, a híd környékéről halászták a vízfelületről a hulladékot. Az akcióban a FETIVIZIG és a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület is közreműködött.

Sok helyen okozott károkat a viharos szél, amely tetőket bontott meg, fákat döntött az utakra vagy autókra - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak gondot, amelyek úttestre, villanyvezetékekre, vasúti felsővezetékekre, vasúti sínre dőltek. A tűzoltók folyamatosan végzik a viharkárok felszámolását. Az északkeleti országrészben, főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében is gyakran riasztották viharkárokhoz a tűzoltókat. Nyíradonyban például telefonvezetékre, Ricsén és Vörsön villanyvezetékre, míg Debrecenben, valamint a 41-es főúton, Napkor és Apagy között autóra dőlt fa, zuhant ág.

920 millió forintos (állami és európai uniós) támogatásból újult meg és bővült a kisvárdai Várday Kata Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, az ünnepélyes projektzárót hétfőn rendezték – írja a KM. Az eseményen az intézmény igazgatója, Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett kiemelte: a református oktatásnak nem csak múltja, jelene, hanem jövője is van. A beruházásnak köszönhetően a keresztény értékek szerint oktatás modernebb közegben folytatódhat tovább – fogalmazott. A Kisvárdai Református Egyházközség vezető lelkipásztora, Nt. Százvai László elmondta: a Nyírség és a Rétköz hátrányos helyzetű településein élő református vallású lakosainak kiemelt alapfokú és egyetlen középfokú bázisa, ennél fogva nem csak a város, hanem a kisvárdai, a cigándi, a záhonyi, vásárosnaményi, mátészalkai és a fehérgyarmati járás területéről is fogadja a tanulókat. A beruházás keretében a meglévő főépületben kialakítottak egy új tantermet, egy stúdiót és egy raktárt, épült egy új épületszárny, melyben helyett kapott 2 új közösségi tér, 6 tanterem, egy számítástechnikai szaktanterem, irodák, ahogy egy 225 négyzetméteres tornateremmel is gazdagodott az intézmény.

Rendkívüli nyitvatartási rend lép életbe a kormányablakokban az európai parlamenti választás hétvégéjén, május 25-én és 26-án - közölte a Miniszterelnökség. Mint írták, a kormány fontosnak tartja, hogy a választásokon minden magyar állampolgár élhessen szavazati jogával. Ehhez minden technikai feltételt biztosítanak, a szavazáshoz azonban érvényes okmányokkal kell rendelkezni, ezért lép életbe a rendkívüli nyitvatartási rend a kormányablakkal, okmányirodával rendelkező településeken. A május 25-én és 26-án nyitva tartó kormányablakok listája és nyitvatartási rendje a kormanyhivatalok.hu weboldalon elérhető.

Az előző évhez képest 10 százalékkal többen - várhatóan több mint 215 ezren - táboroznak majd az idei nyáron a www.taborfigyelo.hu eddigi adatai szerint. Tóth Béla, a portál vezetője az MTI-hez eljuttatott összegzésében kiemelte: a szülők közel fele még nem választott tábort gyermekének, így a következő hetekben "igazi rohamra" lehet számítani a megmaradt helyekért. Az idei előrejelzések meghaladják a tavalyi 200 eyer fős részvételi rekordot, várhatóan több mint 215 ezer gyermek fog táborozni 2019-ben. A növekvő gyermekszámra a táborszervezők is reagáltak, és ahol megoldható, ott újabb turnusok indítását irányozták elő, ugyanis a legjobb ár-érték arányú táborok már március-áprilisban beteltek, és csak várólistára tudták felvenni a jelentkezőket. Az új turnusok indításával azon gyermekek is esélyt kaptak a legjobb táborokra, akik még nem foglaltak. A táborkínálat óriási, csak a Táborfigyelőn közel ezer táborturnus közül lehet válogatni ár, helyszín és tábortéma alapján is. Egy napközis tábor átlagára 35 ezer, míg az ott alvós táborok átlagköltsége 50 ezer forint.

Május 15-től nettó 19 eurócentes (nagyjából 60 forintos) felső korlátja lesz az Európai Unión belüli telefonhívások percdíjának, SMS-enként pedig legfeljebb 6 eurócentet (20 forintot) számolhatnak majd fel a szolgáltatók - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az új szabályok a tagállamok között eddig fennálló nagy árkülönbségeket hivatottak eltörölni. "A roamingdíjak 2017-es eltörlése után az EU most intézkedéseket hozott a nemzetközi hívások után felszámolt túlzott díjak korlátozására. Ezen lépéseknek köszönhetően a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy telefonszámlájuk nem fog kellemetlen meglepetéseket tartogatni, ha saját országukból vagy ha külföldről európai számot hívnak" - közölte Marija Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

Vissza