Déli krónika 2019.05.13.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársai a Házhoz megyünk! elnevezésű bűnmegelőzési kampány keretében 2019. május 9-én a Fehérgyarmati Szamos – COOP ábécé előterébe települtek ki. A rendőrök az információs ponton hasznos vagyonvédelmi tanácsokkal látták el az érdeklődőket. A helyszínen az állampolgárok a megelőző vagyonvédelmi tanácsadás mellett, áldozatvédelemmel kapcsolatos ajánlásokat is kaphattak a szakemberektől. Ugyanezen a napon a szakemberek a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola 2. osztályos tanulóinak tartottak előadást a Rendőrség Biztonságra Nevelő Iskolai Programjáról. Az előadás során a diákoknak bemutatkozott Szabóné Dobos Éva r. főhadnagy, a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság munkatársa, egyben az új DADA rendőr, aki a 2019/2020-as tanévben kezdi meg munkáját az osztályban.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy svájci honosságú járműszerelvénnyel közlekedő 31 éves moldáv állampolgár még szombaton a polie.hu információi szerint. A rendőrök az ellenőrzés során megállapították, hogy a mikrobusz vontatmányán szállított motorkerékpárt a svájci hatóságok a Schengeni Információs Rendszerben körözik. A rendőrök a járművet lefoglalták, a külföldi férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították. A nyomozó hatóság a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Több mint 78 millió forintból alakítottak ki sport- és szabadidő centrumot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön. A helyszínen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arról beszélt, "egészségünket csak a sport segítségével őrizhetjük meg, ezt a szemléletet pedig át kell adnunk gyermekeinknek is".  Gömze Sándor polgármester elmondta, a sportcentrum a 402 millió forint értékű Zöld város pályázati programon belül 68 millió forintból valósult meg. Az egykor iskolaként funkcionáló épület belső tereit és tetőszerkezetét teljesen felújították, a kétszintes sportközpontban kondicionáló gépek, fallabdapálya és asztaliteniszezési lehetőség várja a sportolni vágyókat.  A város további tízmillió forintos ráfordításával az emeleten táncterem, gyereksarokkal rendelkező szabadidős terem, illetve a későbbiekben teqball is szolgálja majd a városlakók kikapcsolódását.  Az épület külső szigetelését egy következő pályázat segítségével oldaná meg az önkormányzat, ettől függetlenül az első vendégeket várhatóan már júniusban fogadhatja a sportközpont - tette hozzá a városvezető. 

Várhatóan országszerte megkezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása, és a pollenkoncentráció egyre többfelé érheti el a tüneteket okozó szintet - figyelmeztetett a tisztifőorvos a Facbook-oldalán. A közlés szerint a pázsitfűfélék pollenje a legjelentősebb allergének közé tartozik, májusban és júniusban a pollenterhelés jelentős meghatározója.  A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az arra érzékenyek idejében készüljenek fel és mielőbb keressék fel kezelőorvosukat - írták, hozzátéve: a tünetek erőssége megfelelő odafigyeléssel mérsékelhető. Megjegyezték továbbá, hogy a rendszeres fűnyírással csökkenthető a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja.

Őzbaktrófea-mustrát rendezett szombaton a nyírteleki Királytelek Vigadóban az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A kiállításon 38 vadásztársaság több mint 500 olyan őzbak agancsát mutatta be, amelyeket az április 15-én megkezdődött szezonban hoztak terítékre.

Minden harmadik adófizető megnézte az adóbevallási tervezetét, másfél millióan az interneten tekintették át az iratot –közölte Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a lakosság körében is egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, így néhány éven belül a közigazgatás első papírmentes hivatala lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A bevallások elfogadására jövő hétfőig maradt idő, az szja-bevallási tervezetek utána automatikusan véglegessé válnak. Míg korábban a határidő lejárta adóhivatali felszólítást és mulasztási bírságot jelentett, most azt, hogy sokaknak bármiféle teendő nélkül érvényes bevallása lesz. Tavaly például hárommillió magánszemélynek lett így végleges a bevallása.

Jelenleg több mint tízmillió embert lát el a magyar élelmiszergazdaság, de technológiai és egyéb fejlesztésekkel akár húszmillió embernek is tudna megbízható, egészséges élelmiszert adni - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke. Éder Tamás azt mondta, Magyarország csak akkor tud a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenybe beszállni, ha alkalmazza a digitalizáció és az automatizáció lehetőségeit és ha fejlődik a szektorban dolgozók együttműködése. Az elmúlt öt évben jellemzővé vált a munkaerőhiány a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is, ezért a szektorban dolgozók keresik az automatizálás lehetőségeit. A szakember a legfontosabb feladatnak a termelők és feldolgozók közötti tartós, szerződésen alapuló együttműködését tartja. Ennek azonban egyik gátja a 27 százalékos áfa, egy másik pedig, hogy a termelők csak kényszer hatására működnek együtt másokkal.

Ötödével bővült a magyarországi jégkrémpiac, amelynek éves mérete tavaly meghaladta a 35 milliárd forintot – közölte a Világgazdasággal a Nielsen. A hétfői lapszámban azt írták, hogy továbbra is a dobozos és a vödrös változatok a legkeresettebbek, amelyek együttesen az eladások 53 százalékát teszik ki. Négyből három jégkrémet 400 négyzetméternél nagyobb boltban vásárol a lakosság. Egyre nagyobb az igény a cukor- és a laktózmentes, valamint a vegán jégkrémekre is – olvasható a Világgazdaságban.

Hétfőtől és csak személyesen vehetik át a sem magyarországi, sem más uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen. Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem más uniós tagországban nem rendelkeznek lakhellyel, levélben szavazhatnak a május 26-i európai parlamenti választáson, ehhez május 2-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe. Ezt több mint 115 ezren tették meg. A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. A 132 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleten (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) lehet átvenni szavazási levélcsomagot. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ezekre a külképviseletekre már a múlt héten eljuttatta a csomagokat. A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.

 

Vissza