Déli krónika 2019.05.10.

Várossá válásának 40. évfordulóját ünnepli Fehérgyarmat, ez alkalomból a településen május 18-án, szombaton jubileumi ünnepséget rendeznek, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház színháztermében. 16 órára várnak mindenkit, köszöntőt mond Dr. Tilki Attila ogy. képviselő és Dr. Péter Csaba polgármester, ezt követően ünnepi testületi ülés veszi kezdetét. Lesz múltidéző filmvetítés, műsort ad az Erkel Ferenc városi vegyeskar, és sor kerül a város tortájának ünnepélyes felvágására is. 18 órától jubileumi operett-est keretében szórakoztatják a közönséget a fellépő művészek: a város szülöttje, Baksa András mellett Egyházi Géza, Mahó Andrea, Kiss Ági és Kertes Fruzsina.

Ipari mennyiségben gyártott, 25 millió forint értékű vágott és szárított dohányárut találtak az egyik szabolcsi településen illegálisan működő dohányüzemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói - közölte a hatóság észak-magyarországi igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-vel. Kovács Dorina elmondta, a NAV tizenkét helyszínen tartott házkutatásokat, az egyik címen házi készítésű vágógéppel, mérlegekkel és csomagolóeszközökkel felszerelt dohányüzemet, egy másik helyszínen pedig a vágott dohány cigarettahüvelyekbe töltésére szolgáló gépet foglaltak le. A razzia során összesen 32 ezer szál házilag töltött cigaretta, ötszáz kilogramm vágott dohány, valamint másfél tonna vágásra előkészített szárított leveles dohány került elő. Emellett hatvan liternyi azonosítatlan eredetű pálinkát és ezerkétszáz doboz zárjegy nélküli külföldi cigarettát is találtak. A tetten ért elkövetők a külföldről vásárolt szárított dohánylevelet házi technikákkal, de ipari mennyiségben aprították és csomagolták, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében árusították. A 25 millió forint értékű dohányterméket és az előállításhoz használt eszközöket lefoglalták, a gyanúsítottaknál talált ötmillió forint készpénzt az okozott adóhiány megtérülésére vagyonbiztosítás alá vették. A nyomozók hét embert jövedéki termékre elkövetett költségvetési csalás és orgazdaság miatt gyanúsítottként hallgattak ki - közölte Kovács Dorina.

Idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság szervezte meg a Kerékpáros Iskola Kupa országos döntőjét 2019. május 7. és május 9. között Nyíregyházán. Az eseményen a megyei fordulókon legjobb eredményt elérő 40 lány és fiú felső tagozatos diák mérte össze tudását, KRESZ elméleti és kerékpáros ügyességi feladatokból. Az országos megmérettetés 2019. május 9-én megtartott ünnepélyes eredményhirdetésén a versenyzők a nyereményeket az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága képviseletében Szádvári József r. alezredestől és dr. Hudák Zsolt r. ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettestől vehették át. A fiúknál a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei induló, Fedecsku Márton végzett az első helyen.

Kamion gázolt el egy férfit, aki a leállósávban éppen kereket cserélt Hajdúdorog közelében, az M3-as autópálya 211-es kilométernél péntek kora reggel - közölte a katasztrófavédelem. A baleset a Nyíregyháza felé vezető oldalán történt, az érintett sztrádaszakaszt lezárták, a forgalmat a helyszínelés idejére elterelték - fűzték hozzá. A helyszínre a hajdúnánási hivatásos tűzoltók vonultak.

Nőket prostitúcióra kényszerítő svájci-magyar bűnszervezet három tagja ellen emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A Eurojust segítségével megvalósuló svájci-magyar együttműködés eredményeként a bűnszervezet három tagja Magyarországon, másik három tagja pedig Svájcban áll bíróság elé. A vádlottakra bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem és kitartottság bűntette miatt a főügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a kizsákmányolt nőktől elvett több millió forintra a bíróság vagyonelkobzást rendeljen el.

Márciusban a húsvéthatás határozta meg az idegenforgalmi statisztikát. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal növekedett - jelentette pénteken a Központi Statisztikai hivatal (KSH).  Márciusban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma 2,8 százalékkal csökkent, alapvetően amiatt, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén viszont áprilisra esett.  A szálláshelyekre érkező 405 ezer külföldi vendég 998 ezer vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek száma 1,7 százalékkal csökkent. A vendégek száma 451 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 965 ezer volt. A belföldi vendégforgalom alakulására hatással volt az is, hogy a múlt évben a március 15-ei hosszú hétvége négynapos volt, illetve a nagypéntekkel kezdődő húsvéti ünnepek és az iskolai tavaszi szünet kezdete is márciusra esett - tudatta a KSH.

Már nyomtatják a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban pénteken sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, 8 millió 14 ezer választópolgár szavazhat majd a választáson. Közölte, összesen 8,4 millió szavazólapot nyomtatnak, ehhez 81 tonna papírt használnak fel.     A kőbányai nyomdában készítik a kétféle (a magyarországi és külképviseleti, valamint a levélben szavazáshoz szükséges) szavazólapot, valamint az egyéb választási kellékeket, például a jegyzőkönyveket, borítékokat is.

Két hétre, május 13-tól 26-ig lezárják a Budapest-Keleti pályaudvart előre tervezett karbantartás miatt, ez idő alatt az érintett vonatok mindegyike módosított menetrend alapján közlekedik - mondta Loppert Dániel, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatón, Budapesten. Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. értékesítési igazgatója elmondta, hogy a kéthetes lezárásra kidolgozott menetrendben a vonatok a fővárosi pályaudvarok valamelyikére érkeznek, és onnan indulnak, mindenhol átszállást biztosítanak a BKK-val együttműködve. A Keleti pályaudvar lezárása számításuk szerint két hét alatt 160 ezer jegyet váltó és további 11 ezer bérletes utast érint, a jegyértékesítési rendszert a fogadó pályaudvarokon megerősítik, a különböző vasúti internetes keresőkben - köztük az Elvira oldalon és a vonatinfo mobilalkalmazásban, a www.mav.hu/keleti honlapon - a változást átvezették, ezért érdemes ezeket is használni a tájékozódáshoz - mondta a MÁV-Start igazgatója.

Az idei első negyedévben 49 900 forint volt a személyautókra megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagdíja, az autósok így csak 1,6 százalékkal fizettek többet a kötelezőért, mint tavaly ilyenkor – közölte a Netrisk.hu. Sebestyén László ügyvezető igazgató kifejtette: bár a kárköltségek továbbra is emelkedő trendet mutatnak, többek között a díj-összehasonlítást lehetővé tevő alkuszi szolgáltatások is megfelelő biztosítói versenyt teremtenek, ez erősen korlátozza a díjak emelkedését. Az első negyedévben kezdeményezett összes kgfb-szerződés 40 százaléka volt évfordulós váltás. A biztosítók számos díjkedvezményt kínálnak, amelyek összességében akár harmadával is csökkenthetik az adott autóra fizetendő díjat.

Vissza