Déli krónika 2019.05.08.

Ünnepélyes keretek között, házszenteléssel egybekötve adták át Fehérgyarmaton a Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ újonnan épült székhelyét. Az eseményen Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár az átadáson elmondta: ebben a korban az egyik legnagyobb kihívás az az elmagányosodás érzése. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ember nem magányra született, az ember nem maradhat magára, tartoznia kell egy közösséghez, egy családhoz, egy községhez, egy faluhoz, egy városhoz. Csak akkor lesz valós segítség, csak akkor lesz valós kapcsolatokkal megtöltve, ha az emberi hozzáadott érték, az emberi szolgálat és az emberi kapcsolatok ezt hozzá tudják tenni, hiszen akkor a beruházás nem csak szép lesz, de tartalmas is – fogalmazott. A Szolgáltató Központ 193,87 millió forintból épült, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával.

Megkezdték Kocsordon az Egészségház épülete előtti parkoló és feljáró felújítását. Ebben az épületben van a gyermekorvosi és a fogorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, valamint a családsegìtő és gyermekjóléti szolgálat is. Földi István, a település polgármestere Kocsord közösségi oldalán adta hírül, hogy ebben az évben a közfoglalkoztatási program keretében lehetőség nyílt a parkoló és a feljáró felújítására. A betonozás után rendbe teszik az ott található csapadékvíz elvezetőket, és tervezik az épületegyüttes teljes felújítását is.

Idén június 21-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára, amelyet augusztus 22. és 25. között ötödik alkalommal rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.      Koltay Gábor filmrendező, a zsűri elnöke a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a fesztivál lényege felmutatni azokat az emberi erőfeszítéseket, amelyek a magyarság megmaradása érdekében nagyon sok helyen léteznek. A versenyben - amelynek kiírása a tudositok.hu oldalon érhető el - azok a rövid filmek vehetnek részt, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét. A legjobb filmek készítői az idén több mint 2 millió forint értékű díjat kaphatnak.

Idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság szervezte meg a Kerékpáros Iskola Kupa országos döntőjét május 7. és május 9. között Nyíregyházán. A megmérettetésre az ország valamennyi megyéjéből és Budapestről érkeztek diákok. Az eseményen a megyei fordulókon legjobb eredményt elérő 40 általános iskolai felső tagozatos tanuló vesz részt. A mindent eldöntő megmérettetésen a versenyzők először KRESZ elméleti, majd kerékpáros ügyességi feladatokban mérik össze tudásukat. Megyénket a nyírcsaholyi általános iskola tanulói képviselik. A háromnapos rendezvény több nyíregyházi helyszínen zajlik, de a megnyitójának, zárásának, valamint egyes versenyfeladatok lebonyolításának is a Nyíregyházi Egyetem ad otthont, az eredményhirdetésre május 9-én kerül sor.

2019-ben az Országos Martin György Néptáncszövetség új típusú minősítő fesztivált indított, ahol a táncegyüttesek az ország 3 különböző helyszínén megrendezett szakmai versenyen 15- 25 perces szerkesztett műsorokkal, 5 fős zsűri előtt minősíthették néptánc tudásukat. A zsűri a részletes szakmai értékelés mellett 3 címet ítélhet oda: emléklappal, nívódíjas együttesként vagy kiemelt nívódíjas együttesként távozhatnak a versenyzők. Nyíregyházán a Szabolcs Néptáncegyüttes - a második legmagasabb pontszámmal - elnyerte a szakmai zsűri legmagasabb elismerését, a legjobbaknak járó „Kiemelt Nívódíjas Együttes” címet a „Viszi a víz sej-haj” c. verseny produkciójával, a Váci Mihály Kulturális Központban megrendezett minősítő fesztiválon nyújtott teljesítményük alapján – közölte az együttes.

A hazai és a külhoni nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítésére és a Kárpát-medencei hagyományos öltözetkultúra továbbörökítésére 220 millió forintos keretösszeggel indult pályázat - mondta az Agrárminisztérium (AM) kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa. A pályázók nyomtatott és elektronikus kiadványok, filmek készítésére, bemutatóterek kialakítására és rendezvények megvalósítására költhetik az egyszeri, vissza nem térítendő támogatást – mondta V Németh Zsolt. Az idei hungarikum pályázat révén szeretnék elterjeszteni a nemrég megalkotott nemzeti érték emblémáját. Rengeteg lehetőség áll a pályázók előtt, a karikás ostortól kezdve, a solymászaton át, egészen a magyar íjig számos hungarikumot népszerűsíthetnek majd.

Összesen 32 milliárd forintot ajánlhattak volna fel személyi jövedelemadójukból (szja) az adófizetők, végül ebből mindössze 14,5 milliárd forintról nyilatkoztak - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek annak kapcsán, hogy május 20-án lejár az szja-bevallás határideje, vagyis még van idő rendelkezni az 1 százalékokról.  Az adófizetők az egyházaknak, civil szervezeteknek, illetve a Nemzeti tehetségprogramra ajánlhatják fel adójuk egy-egy százalékát. Az egyik százalékkal az arra jogosult civil szervezetek tevékenységét segíthetik az adózók, a másik százalékot 31 egyház valamelyikének vagy a Nemzeti tehetségprogramnak juttathatják. Tállai András a lapnak nyilatkozva arra biztatott mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel. Elmondta, hogy május 2-ig az adófizetők 485 ezer rendelkező nyilatkozatot adtak be elektronikus úton, tavaly ugyanezen napig 424 ezer nyilatkozat futott be az internetes felületen.

Évente mintegy 400 ezer kerékpár készül Magyarországon, ezek több mint fele, nagyjából 220 ezer darab a hazai piacon talál gazdára, a fennmaradó részt exportálják - írta a Világgazdaság. A Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség (MKKSZ) adatai szerint Magyarország adja az európai kerékpárgyártás 3 százalékát, ezzel a hetedik helyen áll a kontinensen. A szövetség a lappal közölte azt is, hogy az elmúlt években az újkerékpár-eladások 3-5 százalékkal visszaestek, annak ellenére, hogy a jó minőségű, drágább kerékpárok eladási számai egyre nőnek. Az MKKSZ adatai azt mutatják, hogy a magyar fogyasztók átlagosan 80 ezer forintért vásárolnak kerékpárt, bár megjegyzik, hogy a szövetség kilenc tagvállalata inkább magasabb árkategóriájú modelleket forgalmaz.  Az európai trendeket követve a hazai ipar és kereskedelem jövőbeni hajtóereje az elektromos rásegítésű kerékpárok elterjedése lehet.

Mivel nincs idő a Brexit kivitelezésére a választásokig, Nagy-Britanniában is megtartják az Európai Parlamenti választásokat, jelentette be David Lidington, a brit kabinetiroda vezetője. A brit kormány kabinetirodája vezetőjének, David Lidingtonnak keddi nyilatkozata szerint most már elkerülhetetlen Nagy-Britannia részvétele a hónap végén esedékes európai parlamenti választásokon, mivel nincs elég idő a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikálására az EP-választásokig.

Vissza