Déli krónika 2019.05.07.

Megújul a Fehérgyarmat Város Önkormányzatának tulajdonában lévő, TRV Zrt. által üzemeltetett Fehérgyarmati szennyvíztisztító telep – tudta meg szerkesztőségünk. A KEHOP keretében elnyert pályázatot mintegy 1,1 millió forinttal támogatja az Európai Unió. A munkálatok 2018-ban kezdődtek, 5 db városi szennyvízátemelő teljes felújításával, korszerűsítésével. Jelenleg a telepen a régi elavult rendszer bontási és az új telep építésének előkészítő munkálatai folynak. 2019 év végén tervezik a próbaüzemet, 2020 év elején pedig átadják a kivitelezők a telepet. Az új létesítmény minden paraméterében meg fog felelni a XXI. század követelményeinek. Napi kapacitása eléri a 2300 m3-t, 14700 lakos egyenértékkel. A beruházás keretein belül sor kerül még a kezelő épület felújítására, a régi iszapprés cseréjére, 220 m2-es géptároló valamint egy 100 m2-es vasvázas tároló építésére is.  A megújult telepen komposztálást is fognak végezni a szakemberek. Az ehhez szükséges szalma és zöld hulladék tárolók is megépülnek. A beruházással jelentősen csökken a környezetünkre háruló terhelés.

A Csengeri Határrendészeti Kirendeltség munkatársai 2019. május 7-én kora reggel fogtak el Tisztaberek belterületén egy határsértőt. A magát amerikai állampolgárnak valló férfi okmányokkal nem rendelkezett, így sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodása jogszerűségét nem tudta hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a férfit meghallgatása céljából a határrendészeti kirendeltségre előállították – írja a police.hu.

Közel 10,6 millió forintból létesült bölcsőde Pusztadoboson – értesült szerkesztőségünk. A település önkormányzata 2017-ben nyert közel 10 millió forintot a nevelési intézmény kialakítására. A megvalósítás során egy önkormányzati épületet újítottak fel, és megtörtént a szükséges eszközök beszerzése is. A fejlesztés eredményeképpen 2019. május 2-tól összesen nyolc fő, 3 éven aluli gyermek napközbeni ellátását biztosítják a Pusztadobosi Mini Bölcsődében, segítve ezzel a kisgyermekes szülők munkaerő piacra való visszatérését. Az első napon Dani Attila polgármester, Sata Bertalanné szakmai vezető és Váradi Éva intézményvezető köszöntötte a megjelenteket. A beruházás közel 600 ezer forintos önerő mellett a magyar kormány támogatásával valósult meg.

A rendőrség a 2015 őszén útjára indított „Házhoz megyünk” elnevezésű országos kampánysorozatot idén is folytatja. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a prevenciós programmal legközelebb 2019. május 9-én 9-11 óráig Fehérgyarmaton, a Szamos-Coop ABC-ben várják az érdeklődőket. A szakemberek az információs pontokon tájékoztatást adnak a különböző korosztályoknak megfelelő bűnmegelőzési programokról, illetve igény esetén személyes tanácsadásra is lehetőség nyílik a vagyonvédelem, az internet veszélyei, a drogprevenció, az áldozatvédelem és a családon belüli erőszak témakörében. A megjelentek a helyszínen a „BikeSafe” programba ingyenesen regisztráltathatják kerékpárjukat.

A sokadik olyan videót osztja meg Facebook-oldalán a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, amin az útdíjat lebillenthető rendszámtáblával megúszni igyekvő kamionost buktatnak le. A legfrissebb ilyen videóban a 47-es tőúton elkapott kocsi módszerét mutatják be: a rendszámtáblát úgy szerelték fel a hűtőrácsra, hogy igény szerint lehajtható legyen, hogy a kamera így ne tudja leolvasni a rendszámot. A hasonló módszerrel lebukók komoly büntetésre számíthatnak, a több százezer forintos bírság mellett akár hároméves szabadságvesztés is lehet a büntetés egyedi azonosító jel megváltoztatása miatt.

A szülők nélkül élő gyerekek helyzetére és a nevelőszülőségre próbálja felhívni a figyelmet az SOS-Gyermekfalvak új kampánya - mondta Szlankó Viola pszichológus. A kampányban híres emberek gyermekei anyák napi verseket mondanak a szülők nélkül élő gyerekekért. Az SOS-Gyermekfalvak pszichológusa hangsúlyozta: Magyarországon 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondozásban, de mindössze 5500 nevelőszülő van. Szükség van a folyamatos toborzásra. Az elmúlt öt-hat évben egyre több gyereket kellett kiemelni családjából valamilyen életvezetési probléma, bántalmazás, elhanyagolás vagy a szülők szenvedélybetegsége miatt. Emiatt is fontos, hogy minél több ember figyelmét felkeltse a nevelőszülői pálya - fűzte hozzá.

A magyar GMO-mentes stratégia nem változik, Magyarország továbbra is kiáll az Alaptörvényben meghatározott GMO-mentességért - jelentette ki az erről szóló tematikus napon az agrárminiszter. Nagy István azt mondta: Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik a korszerű mezőgazdasági termelés kialakításához, és a megfelelő minőségű, mennyiségű élelmiszer előállításához.

Májustól díjmentesen érhető el az aszálymonitoring-hálózat online felülete. A vízügyi ágazat által kidolgozott vízhiány-előrejelző rendszer az agrárium szereplői számára jelzi, hogy mikor kell vizet juttatni egy adott területre, a szárazság növényekre gyakorolt negatív hatásainak megelőzése érdekében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Magyarországon 300 ezer gondozott asztmás él, de feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség; itthon évente 15-20 ezer új beteget diagnosztizálnak - hívják fel a figyelmet szakemberek az asztma világnapján. Az asztma a légutak tartósan fennálló gyulladásos megbetegedése, amely miatt a légutak beszűkülnek és fulladás, nehézlégzés, köhögés, mellkasi feszülés jelentkezik spontán, gyakran a hajnali órákban vagy fizikai terhelés, sportolás hatására. A beteg életében vannak tünetmentes periódusok is. A betegség kialakulása pontosan nem ismert, de a fő kockázati tényezők közé sorolják a genetikai hajlamot és a belélegzett anyagok kombinációját, amely allergiás reakciókat idézhet elő, vagy irritálhatja a légutakat. A szakemberek szerint nagy problémát okoz, hogy a betegek körülbelül 50 százaléka nem használja rendszeresen az asztmagyógyszereit, pedig az esetek többségében tünetmentes időszakban is folyamatosan alkalmazni kell a megelőző gyulladásgátló terápiát.

Ismét lehet pályázni a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) Családbarát önkormányzat díjára - közölte a szervezet az MTI-vel. A NOE az elismeréseket 2006 óta olyan helyhatóságoknak adományozza, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal erősítik a családos közösségeket, könnyebbé téve ezzel a gyermeknevelést a hétköznapokban. A közlemény szerint a pályázatra június 15-ig lehet jelentkezni e-mailben a noe@noe.hu, postai úton pedig az 1056 Budapest, Március 15. tér 8. címen. A díjakat szeptemberben adják át az Országházban. Az elismerésre pályázhatnak a korábban már díjazott önkormányzatok is, hiszen a Családbarát önkormányzat díj nem egy örökös elismerés, hanem évről évre újra pályázható és elnyerhető az elmúlt év intézkedései alapján - írták.

Június 8-án Budapesten rendezik meg első alkalommal a Nemzeti Futóversenyt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a rendszeres sportolás fontosságára. A szervezők tájékoztatása szerint a rajt és a befutó a Hősök terén lesz, az útvonal pedig az Andrássy úton halad végig. A nevezési díjakból preventív, egészségmegőrző programokat támogatnak. A tíz kilométer mellett rövidebb, öt kilométeres távra is nevezhetnek, amely tökéletes kezdés azok számára is, akik még nem indultak futóversenyen" - nyilatkozta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda vezetője. A rendezvény célja továbbá, hogy javítson azon a statisztikán, miszerint Európa legelhízottabb nemzete a magyar, a világon pedig a negyedik helyen áll. Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó, a Nemzeti Futóverseny egyik nagykövete közölte: a futóverseny nem csak egy rendezvény, küldetése is van: az ország megmozgatása és életmódváltásra késztetése.

Pénteken 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe.  A május 26-ai EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesítő uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik. A Magyarországon lakóhellyel rendelkező csaknem 113 ezer európai uniós állampolgár választójogát hazája helyett Magyarországon is gyakorolhatja az EP-választáson. Ehhez az szükséges, hogy a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérjék névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.hu oldalon. A kérelmek benyújtására május 10-én 16 óráig van lehetőség. Az NVI nyilvántartása szerint eddig 3 096 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe.

Vissza