Déli krónika 2019.05.06.

Tunyogmatolcsi Református Egyházközségnél jeles eseményre készülnek május 11-én, szombaton, ugyanis a templom toronyórájának felújítása apropóján kulturális délutánt szervez a presbitérium és a gyülekezet a helyi művelődési házban. Tisza Béla, a gyülekezet jelenlegi gondnoka a Szabolcs Online-nak elmondta, hogy az óra még az 1950-es évek elején működőképes volt. Idén a tervek szerint megújul a matolcsi templom tornya, ennek kapcsán döntöttek úgy, hogy a toronyórát is felújítják. Gergely Tamás, az egyházközség lelkipásztora szerint egy toronyórát, egy templomot felújítani, megszépíteni nem csak a gyülekezetnek fontos, hanem a település lakóinak és a jövő generációjának szempontjából is.

Az úttestre dőlt egy fa Kisnamény és Gacsály között vasárnap a 4141-es számú úton. A fa akadályozta a közúti forgalmat, a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók kézi erővel távolították el. Felborult egy személyautó is a 4145-ös út Tuzsér és Komoró közötti szakaszán, egy vasúti átjárónál.  A jármű, amely egy sorompót is megrongált, a tetején állt meg. Egy ember utazott benne, ő a mentők megállapítása szerint megsérült. A balesethez a záhonyi hivatásos tűzoltókat riasztották. A tűzoltók áramtalanították a gépkocsit. A helyszínelés idejére félpályán lezárták az érintett útszakaszt.

Közel 700 millió forintos fejlesztési forrást nyert a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium és a Vásárosnaményi Eötvös József iskola és annak tagintézménye. Az épületek energetikai felújítása már régi célja mind az önkormányzatnak, mind a Kisvárdai Tankerületi Központnak. Az önkormányzat terve, hogy élen járjanak az energiatakarékos megoldások használatában:

Szalagkorlátnak ütközött, árokba sodródott és az oldalára borult egy személygépkocsi a 38-as főúton, Rakamaz határában. A balesethez a nyíregyházi hivatásos és a rakamazi önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek áramtalanították az autót, amelyben egy ember utazott. Ő könnyebben megsérült, a mentők kórházba szállították. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

A Nemzeti Sportközpontok és a kislétai önkormányzat együttműködésével B típusú sportpark épült több mint kilencmillió forint értékben.  Többek között fekvőtámaszozni, húzódzkodni, tolódz­kodni, has- és hát­izmot erősíteni és létrára függeszkedni is lehet a 70 négyzetméteres, gumiburkolatú területen.

A Debrecen–Mátészalka vonal több szakaszán pályakarbantartást végeztek az elmúlt hónapban, melynek köszönhetően sebességkorlátozásokat szüntetettek meg, így javulhat és kiszámíthatóbbá válhat a vonatok közlekedése – írja közleményében a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Az elvégzett munkák eredményeképpen Nyíradony és Nyírgelse között szüntetettek meg sebességkorlátozásokat, így ezeken a szakaszokon, – a kiépítéskor tervezett – 80 km/órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A korlátozások megszüntetésén kívül cél volt a menetidő fenntartása, a menetrend kiszámíthatósága, továbbá a vasúti pálya műszaki állapotának megőrzése. Az áprilisi karbantartás során Hajdúsámson állomáson síncserét, vágányszabályozást végeztek, korszerűsítették a vasúti átjárót, az áthaladást zökkenőmentessé, kényelmessé tevő új gumielemeket (ún. STRAIL-elemek) építettek be. Nyíradonyban aljcserét és vágányszabályozási munkát végeztek el, a vasútvonal állomások közötti szakaszain több helyen sín- és vasbetonalj cserét, javítást és vágányszabályozást végeztek.

Május 5-én vasárnap zajlott a Nyíregyházi Állatparkban a Nemzetközi Medve Nap, a „Happy Bears Day”! A tematikus nap célja az volt, hogy minél többet megtudjanak a résztvevők a világon élő medvefajokról – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezető-szóvivője. A Nyíregyházi Állatpark az országban egyedülálló módon 3 medvefajt tart; a jegesmedvét, a barnamedvét és Dél-Amerika egyetlen medvefaját, a pápaszemes medvét. A medve nap keretében játékos formában ismerkedtek meg a látogatók a macikkal; voltak látványetetések, vetélkedők, kézműves sarok, és az Ázsiában élő medvefajok veszélyeztetettségéről is hallhattak előadást a résztvevők. A botanika rajongói láthattak medvetalp kaktuszokat, medvehagymával ízesített menüt és medvehagymás pogácsát kóstolhattak.  mellett volt méz kóstolás és méhészeti bemutató is.

Informatikai hiba miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni a magyarországi határátkelőhelyeken, így a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is hétfőn t - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján. A szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán - írják. A közlemény szerint a határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az azokon várható várakozási időről a police.hu oldalon, illetve a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

A héten megjelent új verziónak köszönhetően könnyebben kezelhetővé válik, és átláthatóbb lesz a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) digitális alkalmazása, az E-kárbejelentő - közölte a biztosítók szövetsége. A tájékoztatás szerint több technikai változtatás mellett egyebek közt bővült az előre elkészített ikonokkal megrajzolható baleseti helyszín eszköztára. A biztosítási szakemberek azt remélik, hogy a nyári utazási csúcsszezonban már több mint kétszázezer gépjárművezető készül majd útnak indulni a mobiltelefonjára, tabletjére letöltött digitális kárbejelentővel.

Vízjogi létesítési engedély nélkül is díjmentesen öntözhetnek a gazdák a tavaszi szárazság okozta nehézségek mérséklése érdekében, a rendkívüli öntözési célú vízhasználat részeként - mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán hétfőn. Az intézkedést a szárazság miatt vezette be a kormány, a gazdák így külön engedély nélkül 1200 köbméternyi vizet használhatnak fel mintegy 100 hektárnyi területen legfeljebb egy hónapig, a tartósan vízhiányos időszakban - fűzte hozzá. Az agrárminiszter azt mondta, a tavaszi vetés növekedését nagyban nehezítette, hogy februártól áprilisig a sokéves átlagnál 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott. A kormány ezért kiterjesztette az öntözési idényt, majd április 1-től elrendelte a tartósan vízhiányos időszakot, a gazdák pedig ennek köszönhetően tudnak díjmentesen öntözni - idézte fel. Nagy István hangsúlyozta: a tavaszi szárazság okozta nehézségek mérséklődni látszanak a hétvégén hullott csapadékkal, de az esőzés sem vett le minden gondot a gazdák válláról.

Már több mint 10 ezren jelezték, hogy az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a 132 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni. A legtöbben, 946-an a londoni külképviseletet jelölték meg, de sokan szavaznának Brüsszelben, Münchenben, Bernben, Berlinben, Stuttgartban, Hágában, Bécsben és Csíkszeredában. A külképviseleti szavazáshoz május 17-én 16 óráig kell kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt a lakóhely szerinti jegyzőtől.

Csak 37-en élték túl az Aeroflot utasszállító gépének moszkvai kényszerleszállását- jelentette ki Szvetlana Petrenko, a kiemelt fontosságú balesetek és bűnügyek esetében eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője vasárnap este Moszkvában.     Az SSJ-100-as repülőgép 78 főnyi utassal és személyzettel a fedélzetén hajtott végre kényszerleszállást a seremetyjevói repülőtéren vasárnap délután. A repülőgép a földet érést követően gyulladt ki, az utasokat  felfújt csúszdán mentették a gépből.

Vissza