Déli krónika 2019.05.02.

Fehérgyarmaton egy háromemeletes társasház homlokzatáról hullott a vakolat és veszélyeztette a járókelőket. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével a meglazult darabokat eltávolították, személyi sérülés nem történt.

Szlogenpályázatot hirdetett Fehérgyarmat – a település honlapján olvasható információk szerint olyan szlogenterveket várnak, melyek egyedi módon tükrözik Fehérgyarmat értékeit (természeti-, épített környezeti, kulturális örökségét), amely jelmondat segíti a város szellemiségével történő azonosulást, világossá teszi, hogy a fehérgyarmatiak mit gondolnak magukról, városukról. Bárki pályázhat bármilyen típusú tervvel. Fontos, hogy a szlogen dinamikus legyen, jól beazonosítható, könnyen megjegyezhető és egyedi. A pályázatokat május 17-ig várják postán, vagy személyesen, a beérkezett munkákat május 31-ig bírálják el. Bővebb információ olvasható a pályázati kiírásban.

Lakásotthonokból szöktek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatalok. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Baktalórántházi Rendőrőrsének járőrei Baktalórántházán igazoltattak egy 16 éves lányt. Az ellenőrzés alatt megállapították, hogy ellene a Nyíregyházi Rendőrkapitányság eltűnése miatt körözést rendelt el. A Mátészalkai Rendőrkapitányság munkatársai Nyírkátán vontak ellenőrzés alá egy eltűnése miatt körözés alatt álló 13 éves lányt. A Tiszavasvári Rendőrkapitányság Tiszadobi Rendőrőrsének munkatársai pedig egy 16 éves fiút igazoltattak Tiszavasváriban, akiről kiderült, hogy eltűnése miatt a Mátészalkai Rendőrkapitányság rendelte el a körözését. A rendőrök a fiatalokat előállították és meghallgatásuk után visszavitték őket azokba a lakásotthonokba, ahonnan engedély nélkül távoztak.

Agrárgazdasági kérdések, és felkészítő tréningek program projektnyitó rendezvényét tartották meg Baktalórántházán. Gerják József, a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta: csak előre vezet az út, így igyekeznek korszerűbbé és hatékonyabbá tenni az oktatást és a felnőttképzést, hiszen ebből a régió agráriuma és a mezőgazdaságból élő családok is profitálnak. A konzorcium (melynek a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium mellett tagja még hat szakképző intézmény is) egymilliárd forint uniós és állami támogatásban részesült, ennek köszönhetően az ország keleti részén közel nyolcezren szerezhetnek (10 százalékos költség-hozzájárulással) OKJ-s bizonyítványt, többek közt az erdészet, a méhészet vagy a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás területén. Az érdeklődők közel húsz képzési forma közül választhatnak – írja a Szabolcs Online.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szabolcsi munkatársai a nyíregyházi piacon ellenőrizték az árusítást, hogy kiszűrjék azokat, akik engedély nélkül adják el portékáikat - közölte Dávid Zoltán pénzügyőr alezredes. A NAV Megyei Adó-és Vámigazgatóságának sajtóreferense, rendészeti főosztályvezető közölte: a nyíregyházi „KGST-piacon” rendszeresen jelen van a NAV, most 26 munkatársuk tartott összehangolt ellenőrzést, melynek során az engedélyeket, a nyugtaadást és a foglalkoztatás szabályszerűségét ellenőrizte. Emellett az adóhátralékot felhalmozókat is kiszűrte, a tartozásokat a helyszínen behajtotta, akár az árukészlet lefoglalásával is.  A 26 vizsgálat nyomán 18 esetben állapítottak meg jogsértést, amiből 10 esetben engedély nélküli kereskedés miatt összesen 345 ezer forint helyszíni bírságot kellett kiszabni. Az adósok a helyszíni eljárásban megfizették adótartozásukat, így az árukészlet lefoglalására nem került sor. A végrehajtók közel félmillió forint adóhátralékot szedtek be. A továbbiakban 1,5 millió forint bírság kiszabása várható. A közeljövőben gyakran lehet hasonló ellenőrzésekre számítani a megye egész területén.

Öt megyére adott ki veszélyjelzést a heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Heves megyében pénteken heves zivatarok alakulhatnak ki károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében.

Az érintett kistelepülések többségében elég lehet ingatlanvásárlásra a falusi családi otthonteremtési kedvezmény nagycsaládosoknak szóló támogatási összege, a nem városközeli községekben öt és fél millió forintért házat lehet venni – írja a Magyar Nemzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint míg a használt lakások átlagos ára az agglomerációk ötezer fő alatti településein 13,9 millió forint, a vonzáskörzeteken kívül eső, hasonló nagyságú településeken 5,5 millió forint volt 2018-ban. A falusi csok július 1-jén indul, a háromgyermekes családoknak tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, amelynek felét lehet vásárlásra, a másik felét pedig felújításra, bővítésre fordítani. A KSH adataiból az is kiderül, hogy az utóbbi években nőtt a kisebb települések részesedése a használtlakás-piac forgalmából, miközben a fővárosé 2015 óta folyamatosan csökken. A megyeszékhelyek és a kisebb városok részesedése ezalatt csak kismértékben változott, a községeké viszont emelkedett, tavaly minden negyedik adásvétel a községekben jött létre

A mikrovállalkozások között messze a legnépszerűbb adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), részben az alacsony adóteher, részben az egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt. Idén januárban már 311 ezer vállalkozás választotta a kata szerinti adózást, legnagyobb részük egyéni vállalakozó, kisebb részben pedig betéti társaságok. A PwC Magyarország adószakértője, Honyek Péter a Magyar Hírlapnak kifejtette: jellemzően a szolgáltató cégek választják ezt az adónemet, taxisok, fodrászok, könyvelők, egyéni ügyvédek, szerelők, független biztosítási ügynökök, művészek, szabadúszó újságírók, óraadó tanárok. Kereskedő vállalkozások általában nem ezt választják, mivel a kata kiszámításánál semmilyen költség nem számolható el, az ingatlan-bérbeadási tevékenység esetében pedig nem választható a kata.

Idén várhatóan több mint 10 milliárd forintért kötnek támogatott mezőgazdasági biztosítást a gazdálkodók, amely után 2019-ben mintegy 5 milliárd forint díjtámogatást vehetnek igénybe, a díjtámogatási kérelmet május 15-ig érdemes benyújtani. A díjtámogatás térítésének a feltétele, hogy a gazdálkodók legkésőbb június 11-ig külön tüntessék fel az egységes díjtámogatási kérelemben, hogy a támogatást igénybe kívánják venni. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége becslése szerint az „A” típusba tartozó, azaz szántóföldi növényekre, borszőlőre és almára, illetve ez évtől csonthéjas és héjas növényi kultúrákra is kötött csomagbiztosítások esetében a díj 65 százalékát fizethetik majd vissza. A „B” típusba tartozó ültetvény és zöldségkultúrák, valamint a többi támogatott biztosítások esetében 40-40 százalék körüli mértékű lehet a visszatérítés, erre nyújthat fedezetet a rendelkezésre álló, 5 milliárd forint keretösszeg. Az alkuszszövetség tapasztalatai szerint a gyakorlatban a támogatott biztosítások többsége tűz- és jégkár, illetve vihar okozta kár kockázatára terjed ki. A különösen az alföldi megyékben pusztító tavaszi aszály okozta károk részleges megtérítésében a biztosítók viszonylag csekély mértékben érintettek. A május 15i határidőt érdemes betartani, ezt követően ugyanis késedelmi szankcióval kell számolni, melynek mértéke munkanaponként a támogatási összeg 1 százaléka.

 

Vissza