Déli krónika 2019.05.01.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkatársai orchideatúrát szerveztek a napokban.  A Túristvándi határában elterülő hagyásfás legelőn – ahogyan legtöbben ismerik, a Rókáson – nézhették meg az érdeklődők az egyik védett hazai orchideafajt, az agár sisakoskosbort (Anacamptis morio); a halvány rózsaszíntől egészen a sötét ibolyaszínig láthatták pompázni a virágokat a védett gyepen. A séta során többek között erről a növényről, a legelőről és a Túr folyóról is sok érdekességet hallhattak a látogatók. A szatmár-beregi tematikus túrasorozat célja, hogy minél többen megismerjék a térség különleges táji adottságait és természeti értékeit.

Pár napja volt olvasható az interneten, hogy a mátészalkai kórház belgyógyászatán komoly nehézséget okoz, hogy az elromlott lift miatt a beteghordóknak ölben kellett levinnie a betegeket a második emeletről. A Kelet-Magyarország utánajárt a problémának. Vitkai Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház sajtófőnöke a lapot arról tájékoztatta: a lift műszaki problémáját azonnal jelezték az üzemeltetőnek. A cég már megrendelte a cserére szoruló alkatrészt, ami reményeik szerint mielőbb megérkezik Magyarországra. Az intézmény számára is elsőrendű szempont a betegek, hozzátartozók és munkatársaik kényelme és biztonsága, ezért a mozgásképtelen betegeket az első emeleti, akadálymentes belgyógyászati osztályon helyezték el, illetve szakemberek segítségét kérve felmérik egy második lift kialakításának lehetőségét és költségeit is.

Vásárosnamény Önkormányzata elkezdte a gergelyiugornyai Tisza-part nyári szezonra való felkészítését, melynek köszönhetően számos fejlesztés valósul meg a biztonság növelése és a turizmus fellendülése jegyében. A Beregi Hírek információi szerint 161 millió forintot költenek első körben a munkálatokra. Nyárig elkészül az üdülőövezet teljes cserje-és bozótirtása, a szemét és uszadék összegyűjtése, elszállítása, és eltávolítják a még balesetveszélyes fákat. Emellett az Atlantika Vízividámpark előtti buszmegállót, a Diófa kemping környékét, és a Tisza part felé vezető utat is rendbe teszik. Kihelyezésre kerül egy strandlejáró és megtisztítják az egész homokos partot, a strandfoci pályákat tiszai homokkal töltik fel. A biztonság fokozása érdekében az üdülőövezet több pontján kamerarendszert telepítenek.

  1. április 30-án került megrendezésre Tiszadobon a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó és Csecsemőgondozó versenyének megyei döntője. Vásárosnaményt három csapat képviselte a versenyen. A Csecsemőgondozó versenyen az Eötvös József Általános Iskola és ÁMK csapata első helyezést ért el, így ők fogják az országos döntőben megyénket képviselni Makón, sőt a Magyar Vöröskereszt különdíját is megnyerték. Az Elsősegélynyújtó versenyen gyermek és ifjúsági kategóriában is volt naményi csapat. A gyerekek között 10 csapatból szoros versenyben végül a harmadik helyen végzett az Eötvös József Általános Iskola és ÁMK csapata. Az ifjúsági kategóriában a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium PEDDA nevű csapata első helyezést ért el, ezzel jogot nyertek a megye képviseletére a Zalaegerszegen megrendezésre kerülő országos döntőben.

Idén rekordszámú, mintegy száz veterán autó vesz részt a Mercedes-Benz Classic Csillagtúrán, amelyet 11. alkalommal rendeznek meg május 17. és 19. között.  A szervező Mercedes-Benz Hungária Kft. közlése szerint a verseny lényege nem a gyorsaság, hanem az, hogy meghatározott idő alatt egy adott távot teljesítsenek a résztvevők, miközben márkatörténeti, valamint típusismereti feladatokat oldanak meg. A Mercedes-Benz hazai importőre által kétévente megrendezett Classic Csillagtúra verseny résztvevői az idén a közép-magyarországi és észak-alföldi régiót járhatják be olyan városokat érintve, mint Mezőkövesd, Hortobágy, Nyíregyháza vagy Tokaj.

Egy férfi halálra késelte édesapját kedden este Nyírmártonfalván - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel. Balogh Tamás Péter a családi tragédiáról elmondta, kedden késő este érkezett bejelentés arról, hogy Nyírmártonfalván egy családi házban szóváltás után egy 39 éves férfi többször késsel megszúrta 64 éves édesapját, aki a helyszínen életét vesztette. A gyanúsított férfit a rendőrség kihallgatja.

Május 5-én, vasárnap tojásles és fiókaébresztő programra várják önt is a Sóstói-erdőbe. Az E-misszió Egyesület rendezvényén megnézik, és számba veszik a fiókákat – a találkozó 9 órakor a nyíregyházi Sóstói-erdőben, az erdei tornapályán lesz. Az egyesület az elmúlt években több mint 50 fészekodút helyezett ki a Sóstói-erdőbe, ezek gyakori lakói a szén- és kék cinegék, mezei verebek és csuszkák, de előfordult örvös légykapó és seregély is már. A madarak mellett mogyorós pelék és erdei egerek is szívesen használják szaporodófészekként vagy téli álmuk során ezeket a biztonságos kis helyeket. Az aljnövényzet, nagyobb ágak és kullancsok miatt érdemes zárt cipőben és hosszú nadrágban érkezni az eseményre.

Létrehozzák a sürgősségi gyermekellátás rendszerét a nemzeti gyermekegészségi programban - mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy napokon belül jelenik meg a közbeszerzési pályázat megfelelő ágyak beszerzésére, hogy a szülők beteg gyermekük mellett maradhassanak a kórházban. Úgy fogalmazott: bízik benne, hogy ez maximum 1-2 hónapon belül megoldódik. Arról is beszélt: már készül a törvénymódosítás és a részletes szabályozás, hogy a háziorvosok valamennyi szakvizsgájukat használhassák.

A téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be, amennyiben az időjárás a következő hetekben sem rontja el a termést - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc elmondta, hogy az aszályos ősz és tavasz egyetlen mezőgazdasági kultúrának sem kedvez, ugyanakkor a szamócát kevésbé érintette, mivel az ültetvényeket öntözik. A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000-4000 forint között mozgott, míg a spanyol és görög importgyümölcs ennél jóval olcsóbban volt kapható. A vásárlók a magyar szamóca árának csökkenésére májusban, az alacsonyabb termelési költségű, szabadföldi szamóca megérkezésével számíthatnak.

Három év alatt 108 új tűzoltóautó állt szolgálatba a katasztrófavédelemnél a szervezet most zárult, 2014 óta tartó járműfejlesztési programjának keretében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel közölte: az új járművekből valamennyi megyei igazgatóság kapott, az autókat műszaki mentésre alkalmas eszközökkel is felszerelték. Mint ismertette, a hazai gyártású gépjárműfecskendők beszerzéséhez 14,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Európai Unió programja. A gépjárműfecskendő berendezései, valamint a korszerű málhafelszerelések városi környezetben és lakott területen kívül, nehéz terepviszonyok között is biztosítják a tűzoltók hatékony beavatkozását.

Vissza