Déli krónika 2019.04.30

A pénzügyi –számviteli ügyintézők Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén (OSZTV), a KSZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági, Informatikai és Ügyviteli Szakgimnáziuma 13.a osztályos tanulója, Juhász Alexandra I. helyezést ért el, Szász Anikó 13.a osztályos tanuló pedig IV. helyezett lett, így mindketten mentesültek a teljes szakmai vizsga letétele alól. Az intézmény másik két diákja: Bíró Krisztofer és Nagy Fanni 13.a osztályos tanulók szintén kimagasló eredményt értek el, a szakmai vizsga nagy részének letétele alól mentesültek, továbbá Bíró Krisztofer pénzügyi-adózási ismeretek szóbeli versenytevékenységéért KÜLÖNDÍJBAN részesült. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen minden évben rangsorolják az iskolákat is. Idén a diákjainknak a versenyen nyújtott teljesítménye, elért eredményei alapján a Fehérgyarmati Petőfi Sándor  Közgazdasági, Informatikai és Ügyviteli Szakgimnázium összesítésben 1. helyezést ért el, így Magyarország legeredményesebb közgazdasági képzést folytató intézménye lett, és hozzájuk került a legjobb közgazdasági iskolának járó vándorserleg.

Miskolcon rendezték meg a 2018/2019. tanévi Kézilabda „B” kategóriás Diákolimpia® Országos Döntőjét április 25-28. között. A négynapos versenyen az V-VI. korcsoport képviselői küzdöttek meg egymással legjobb tudásuk szerint, hogy a torna végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet. A tanévben összesen 145 iskolai csapat nevezett a versenysorozatra, s végül közülük került ki az országos döntő legjobb csapatai. A lányoknál fantasztikusan szerepeltek a fehérgyarmatiak, III. lett ugyanis a Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium csapata. A bronzérem mellett pedig két különdíjat is hazahoztak a fiatalok.  A legjobb kapus Filep Fatime Kincső, a Gólkirálynő 39 góllal Fekete Flóra lett.

Vásárosnamény Város Önkormányzata elektronikai hulladék gyűjtési akciót hirdetett a város lakói számára. A múlt hét csütörtökön a városból rengetegen használták ki a lehetőséget, több mint egy kamionnyi újrahasznosítható hulladék gyűlt össze. A begyűjtött e-hulladék szállítása, tárolása, kezelése alaposan átgondolt szakmai és környezetvédelmi irányelvek alapján történik, ezáltal a hulladék hasznosítható részei visszakerülnek a körforgásba, a nem hasznosítható elemek pedig biztonságos és ellenőrzött módon kerülnek megsemmisítésre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a napokban Nyíregyházán rendezte meg a „Házhoz megyünk” elnevezésű országos vagyonvédelmi programhoz kapcsolódó vetélkedő megyei döntőjét. A kampány részeként ugyanis a rendőrség vetélkedőre hívta a vállalkozó kedvű családokat. A versenyre háromfős csapatok jelentkezhettek, ahol mind a három generáció (nagyszülő, szülő, felső tagozatos diák) képviseltette magát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy rendőrkapitányság csapata mérte össze tudását. A résztvevők elméleti és játékos gyakorlati feladatokat oldottak meg. A megmérettetésen a fehérgyarmati csapat szerepelt a legjobban, így ők képviselhetik majd megyénket az országos döntőn.

Április 30-áig kapják meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásában szereplő címre a papíralapú adóbevallási tervezetet azok, akik kérték a postázást, valamint azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adót tartalmaz. Emellett, azok is kapnak levelet, akiknek a tervezetében a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatközlése miatt ellentmondás van - közölte a NAV. A tájékoztatás szerint a postai csomag általánosságban tartalmaz egy rövid, személyre szabott tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot. Kiegészítő nyilatkozatot azok kapnak, akiknek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz.

Május 2-án 16 óráig kérhetik regisztrációjukat a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok. Az idei EP-választás újdonsága, hogy regisztráció után voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük. Ők levélben adhatják le voksukat. Azoknak a határon túli választópolgároknak, akik már korábban, az országgyűlési választások előtt regisztráltak, ezt nem kell megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is. Aki azonban még nem regisztrált, május 2-án 16 óráig teheti meg a www.valasztas.hu honlapon vagy postai úton. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint jelenleg 116 743 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben. Az NVI a szavazólap képének jogerőssé válása után juttatja el a határon túli választópolgároknak a szavazási levélcsomagot, amely tartalmazza a szavazólapot is. A szavazási levélcsomagot a választópolgár kérheti postai kézbesítéssel, de átveheti az általa megjelölt külképviseleten is május 11-től. Ekkortól lehet leadni a levélszavazatokat is a külképviseleteken vagy feladhatják postán is, ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie az NVI-hez.

Drasztikusan csökkentek a gépkocsifeltörések, illetve kevesebb kocsit is loptak el Magyarországon az elmúlt években - írja a PRE-STAT adatai alapján a Pénzcentrum. 2010-ben még országosan 16 890-et regisztráltak a hatóságok, azóta viszont évről évre szinte csak csökkent ez a szám. Tavaly csak valamivel több mint 2700 kocsit törtek fel, vagy loptak el az egész országban. A legtöbbet Budapesten, szám szerint 1412-t. Ezen belül a XI. kerület a legkockázatosabb 182 esettel. Megyei szinten Pest a második a főváros után, majd Bács-Kiskun és Heves megye következik. Vidéken Kecskemét a legveszélyesebb város: itt 102 autót loptak el, törtek fel tavaly, a második Pécs 64 esettel, a dobogó harmadik fokán pedig 63-63 bűntettel Miskolc és Győr áll.

Mind az építész tervezőknek, mind az építőipari kivitelezőknek és az eljáró hatóságoknak is új kihívás, hogy megfeleljenek az épületekre vonatkozó energetikai követelményeknek. A szabályozás fokozatosan lépett hatályba: 2018. január 1-jétől a költségoptimalizált követelménnyel, ami azt jelenti, hogy a korábbinál körülbelül 40 százalékkal kell energiatakarékosabbnak lenniük az építészeti megoldásoknak. 2021. január 1-jétől pedig a csaknem nulla energetikai szint követelményeit kell teljesítenie az érintetteknek - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének környezettudatos és könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke. Ebbe egyaránt beletartozik a fűtéshez, a világításhoz és a hűtéshez használt energia. A szabályozásnak a használatba vételi engedély megszerzésekor kell megfelelni, tehát már a tervezéskor figyelembe kell venni, mikorra készül el az ingatlan. Az építőiparban több környezetkímélő alternatív megoldás is létezik.

Vissza