Déli krónika 2019.03.29.

Pro Silva Hungariae Emlékplakettet vehetett át az rdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Nagy Zoltán, a NYÍRERDŐ Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze a Bockerek-erdőben a természetes felújításra alapozott szálalóvágás bevezetésben elért eredményeiért, közösségteremtő munkájáért. Nagy Zoltán 1978-tól a Fehérgyarmati Erdészetnél dolgozott kerületvezető erdészként egészen 2015-ös nyugdíjba vonulásáig. Szolgálati idejében az Alföld egyik legértékesebb erdőtömbjét, a Bockerek-erdőt kezelte. Megvalósítója volt az alföldi körülmények között teljesen újszerű, Pro Silva szemléletű gazdálkodásnak. Ez az erdőkezelési mód a keménylombos őshonos erdőtársulások – elsősorban gyertyános-tölgyesek – természetközeli felújítása, a lehető legjobban megközelítve a természetes folyamatokat, szakítva a tarvágásos erdőfelújítások korábbi gyakorlatával. Munkája mellett a térség magánerdő-gazdálkodóit is segítette szakmai iránymutatásaival.

Az állami tulajdonú MVM Zöld Generáció Kft. Mátészalkán hoz létre négy helyszínen napelemparkot, erről tartottak projektindító sajtótájékoztatót a Dienes Galériában - közölte Hanusi Péter. A polgármester facebookos bejegyzésében megírta: A rendezvényen Kovács Sándor egyéni országgyűlési képviselő úr a beruházás térségi szerepét és Magyarország Kormányának energiastratégiájába való illeszkedését emelte ki köszöntőjében. A megújuló energia alkalmazása az energiaszükséglet biztosítására kiemelt fontosságú környezetünk védelme szempontjából, így nagy örömömre szolgál, hogy környezetünk védelméhez így is hozzájárulhattunk Mátészalkán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói kommandósokkal vonultak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik illegális cigarettakereskedőjéhez. Az orgazda lakásán tartott házkutatáson nagyobb mennyiségű cigaretta, arany és készpénz mellett egy engedély nélkül tartott fegyver is előkerült. A pénzügyi nyomozók és a NAV bevetési egységének munkatársai a cigarettakereső kutya segítségével megtalált, majdnem 40 ezer doboz csempészcigi mellett mintegy 15 millió forint értékben foglaltak készpénzt, ékszereket és gépkocsikat. Az ügyben egy férfit és egy kettős ukrán-magyar állampolgárságú nőt hallgattak ki gyanúsítottként üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt. Ha bebizonyosodik bűnösségük, akár 5 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak. A NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága 2018-ban több mint 450 nyomozást folytatott le dohánytermékekkel kapcsolatos bűncselekményekben, és összesen több, mint 700 ezer doboz cigarettát foglalt le, egymilliárd forintot is meghaladó értékben.

Az ország egész területére kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csapadékmentes időjárás miatt a száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.  A Nébih közlése szerint az elmúlt egy hétben is sok tűzeset volt, ezért az ország teljes területén elrendelik a tűzgyújtási tilalmat. Ezalatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép is tájékoztatást ad.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága és a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság munkatársai vonták intézkedés alá egy 26 éves vásárosnaményi lakost. A megalapozott gyanú szerint a férfi rendszeresen árusított visszatérő ügyfeleinek új pszichoaktív anyagnak minősülő bódítószert Vásárosnamény és Kisvarsány területén. A rendőrök a férfi gépkocsijából és a lakásából is foglaltak le ismeretlen eredetű, kábítószer gyanúját keltő anyagot, amiről a gyanúsított kihallgatása alatt azt vallotta, hogy a tulajdonát képezi és saját használatra szerezte be. A gyanúsítottat a rendőrség új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette és előterjesztést tett letartóztatásának indítványozására.

Akár százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) osztályelnöke az M1 aktuális csatorna Híradójának szerdán. Az elmúlt másfél hónapban feleannyi csapadék esett, mint a sokéves átlag. Ekkora aszályra az elmúlt 20 évben nem volt példa - jegyezték meg a Híradóban. A vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti: a búza és a repce van a legnagyobb veszélyben. Valahol ki sem csírázott a növény, máshol fele akkora, mint ilyenkor lenni szokott. A tényleges károk a szokásos áprilisi állapotfelmérésből derülnek majd ki - mondták a műsorban.

A lejárt szavatosságú élelmiszerek árusítása a leggyakoribb probléma, amellyel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai az ellenőrzések során találkoznak - mondta Pleva György a hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. Az igazgató a gyakori szabálytalanságok közé sorolta a nyomon követhetetlen élelmiszerek forgalmazását, továbbá a minőséghibák is rendszeresen előfordulnak. Bár problémák továbbra is vannak, lassú javulás tapasztalható ezen a téren - mondta az igazgató. Ez annak köszönhető, hogy a vállalkozók mind jobban megismerik a szabályokat, illetve számítanak az ellenőrzésre. A műsorban elhangzott, az idén az országos tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzési sorozat március 25-től a húsvéti ünnepek végéig, április 22-ig tart. Az országos akció során a szakemberek a hagyományosan népszerű árukat, többek között a sonka, tojás, bor, édesség, valamint szezonális zöldség- és gyümölcstermékeket ellenőrzik.

Az Uniós tagállamok nemzeti kormányainak legkésőbb 2021-ig kell dönteniük arról, hogy a jövőben, az óraállítás megszűnése után a nyári, avagy téli időszámítást használja-e. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda az Euronews kérdésére közölte: egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel. A magyar emberek véleményét figyelembe véve, a későbbiekben kíván dönteni az ügyben. Most vasárnap lesz a következő óraátálllítás: hajnalban 2 órakor 3 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás.

Április elsejétől komoly változás jön a kórházakban: élesíti az új várólista regisztráló-elszámoló rendszerét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Az új rendszerben hibajelzést kap az orvos, ha a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének. Az indokolatlanul előbbre vett páciens műtétjét pedig nem fizeti ki a biztosító és körülbelül 40 ezer forintra bünteti a szolgáltatót. A cél, hogy a műtéti lehetőségeket kihasználva az intézményekben a lehető legkorábban operálják meg a betegeket.

Új módszerrel, az úgynevezett patronos vértisztítással küzdenek a szepszis ellen - mondta Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője. A szakértő elmondta, az új módszer lényege, hogy a testben keringő vért kivezetik, így a fertőzés nem tud eljutni a sérülés helyétől a létfontosságú szervekhez.  A vért egy speciális patronon, a benne lévő úgynevezett biokompatibilis gyöngyökön vezetik át, amelyek képesek megkötni a gyulladásos anyagokat. Azzal, hogy nagy mennyiségben kivonják a szervezetből ezeket, tompítják a gyulladást, és így megmenthetik a beteget. Az eljárás nagyjából a művesekezeléshez hasonló - fűzte hozzá.

Vissza