Déli krónika 2019.03.28.

 „A Reformáció Kulturális Útvonala” (röviden: ECRR) című pályázatnak keretében a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás elektronikus információs pontot helyezett ki a város központjában, mely hasznos információkkal szolgál az ide látogató turisták számára. Az ECRR projekt olyan regionális fejlesztési kezdeményezés, amelynek célja, a reformáció gazdag örökségének feltárása. Mivel világszerte egyre nagyobb az ezzel a témával kapcsolatos turisztikai kereslet, kínálat. Erre alapozva az ECRR egy transznacionális kulturális útvonalhálózatot alakít ki annak érdekében, hogy turisták minél nagyobb számát vonzza Közép-Európába. A projektben részt vevő országok: Németország (vezető partner), Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Olaszország, Szlovénia és Csehország. A megvalósítás időszaka alatt megalapításra került egyesület, mely továbbra is segíti majd az útvonal működését, bővítését. Ennek az egyesületnek térségünkből már tagja a Középkori Templomok Egyesülete is. A projekt az Interreg Central Europe program keretében valósul meg.

Átadták a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályának 5,7 milliárd forintból felépített új elhelyezési épületeit a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban. Miskolczi Csanád rendőr ezredes, a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóságának vezetője az ünnepségen elmondta, a kormány 2016-os döntésének értelmében a határőrizet megerősítésére háromezer új státusszal emelkedett a Készenléti Rendőrség létszáma, a bővülés eredményeképpen a meglévő hét mellett további nyolc határvadász bevetési osztályt hoztak létre vidéki székhelyeken. Nyírbátorban 309 készenléti rendőr lát el szolgálatot, az új elhelyezési objektum biztosítja az állomány megfelelő bevetési képességének fenntartását szolgáló kulturált elhelyezést. A megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti kirendeltségének területén felépített, csaknem hétezer négyzetméter alapterületű két új elhelyezési épület egyikében a 110 pihenőkörletet, klimatizált irodákat, teakonyhákat, raktárakat, hat fegyverszobát, eligazító helységet, kondicionáló termet alakították ki, a másik épületblokkban kapott helyet a kétágyas szobákkal épített garzonszálló. A lakókörletek minikonyhával és vizesblokkal felszereltek.

Tarpa Nagyközség Önkormányzata II. Rákóczi Ferenc születésének 343. évfordulója alkalmából, a Rákóczi emlékév tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést március 27-én. Az ünnepi program lovasok bevonulásával kezdődött, majd Szécsi Szabolcs polgármester köszöntötte a megjelenteket. Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője a múlt századi Nyírvidékből idézve hangsúlyozta, hogy mit jelent a mának II. Rákóczi Ferenc: Ő az önfeláldozás példája. Előtérbe helyezte a nemzet céljait. A rodostói száműzetésében is megmaradt igaz magyarnak.

A Debrecen-Mátészalka vonalon áprilisban pályakarbantartást végeznek, ezért április 6-tól 18-ig éjszakánként egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, Hajdúsámson és Mátészalka között pedig pótlóbuszok szállítják az utasokat.  A pótlóbuszok nem érintik Nyírgelse, Nyírbogát, Hodász és Nyírmeggyes állomásokat, illetve megállóhelyet, hanem a bekötőutaknál található buszmegállókban lehet felszállni rájuk. A felújítás után több szakaszon is megszüntethető a jelenlegi sebességkorlátozás, ezáltal javul a vonatok menetrendje. A szakaszon vasúti átjárókat is korszerűsítenek – írja közleményében a MÁVINFORM. Az áprilisi felújítás során a hajdúsámsoni állomáson síneket, 15 váltónál pedig kavicsaljat cserélnek. Korszerűsítik a vasúti átjárót is, az áthaladást zökkenőmentessé, kényelmessé tevő új gumielemeket építenek be. Nyíradonynál ugyancsak cserélik a váltók aljzatát, továbbá két vágányt javítanak, és felújítják a peront is. Nyíradony és Nyírgelse között egy szakaszon vágánykarbantartó gépekkel teszik stabilabbá a pályát, hogy megszüntessék a jelenlegi sebességkorlátozásokat.

Tizenegy előadást tekinthet meg a közönség a megújult szabadtéri színpad nyári programsorozata keretében Nyíregyházán - közölte a Móricz Zsigmond Színház. Az 1,2 milliárd forintból teljesen felújított, új nevén Rózsakert Szabadtéri Színpad évada június 14-től augusztus 17-ig tart. Újdonság, hogy előadásait összekapcsolták a 2019-es Vidor Fesztivál versenyprogramjával: a színházi seregszemle tizenhét éves történetében először a szervező Móricz Zsigmond Színház zenés vígjátékok számára is hirdetett pályázatot. A Zenés Vidor Nyár címre keresztelt programban bemutatásra kerülő 11 előadásból 7 került be a versenyprogramba. Látható lesz mások mellett A férfiak a fejükre estek című zenés vígjáték a Turay Ida Színház előadásában, Veres1 Színház Galambos Attila és Szente Vajk Csoportterápia című "mjúzikelkámedijét" mutatja be, a nyitóelőadás - egyben a szabolcsi teátrum következő évadának első nagyszínpadi bemutatója - június 14-én a Delila című vígjáték lesz. A Rózsakert Szabadtéri Színpad 2019-es programját augusztus 17-én Kern András zenés estje zárja.

Akár 10 százalékkal is drágulhat a sonka idén húsvétkor. Az árakban idén is óriásiak a különbségek: a 900 forintos gyorspácolt sonkáktól a 2500-3000 forintos kilónkénti árig terjed a skála – derült ki a TV2 riportjából. A Nébih szerint érdemes odafigyelni a húsvéti sonka minőségére, mert nem is minden nevezhető sonkának, amit annak adnak el, a gyorspácolt sonkák minősége pedig sokszor nem is felel meg az élelmiszer-biztonsági követelményeknek. Emiatt a hivatal március 25. és április 22. között folyamatosan ellenőrzi a húsvéti sonkák minőségét. A GfK piackutatása szerint tavaly 8 milliárd forintot költöttünk húsvéti sonkákra, ami körülbelül 4200 kilogramm húst jelent. A legtöbbet – több mint 1600 tonnát – parasztsonkából vettek az emberek, amelynek átlagára tavaly 1900 forint körül volt.

Négy éve él a csok, azóta 97 ezer család igényelt támogatást, közülük 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést. Az állam eddig 219 milliárd forintot fizetett ki. Az igénylők között viszont csak 482 olyan házaspár vett fel támogatást, ahol még nem volt gyermek, de vállaltak hármat. Az adatok alapján folyamatosan nőtt a támogatás népszerűsége, de 2018-ban megtorpant a növekedés. Tavaly október óta a kétgyermekes családok is igényelhetik, a háromgyermekeseknek pedig immár 15 millió forint járhat a korábbi 10 helyett, új lakás vásárlása esetén. Ez bővült ki újra a családvédelmi akcióterv meghirdetésével, ennek hét pontja alapján a családi otthonteremtési kedvezmény minden korábbinál kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető, így bővül a csok kedvezményes hitele is, a két- vagy többgyerekesek pedig már használt lakás vásárlására is igénybe vehetik azt.

Az Európai Parlament második olvasatra is támogatta az egyszer használatos műanyagok, például tányérok, evőeszközök, szívószálak és fülpiszkálók betiltását 2021-től. A döntést 560 szavazattal, 35 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. Eszerint 2021-től az alábbi műanyag termékek lesznek betiltva az Unióban: egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák), egyszer használatos tányérok, szívószálak, fülpiszkálók,      léggömbök pálcikái, és oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak. A tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

 

Vissza