Déli krónika 2019.03.27.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkatársai is részt vettek a Te Szedd! elnevezésű országos kezdeményezésben. A Túristvándi határában elterülő Rókás-legelőn, valamint Cégénydányádon, a Kende-kúria parkjában és környezetében is szép eredményekkel zárult az önkéntes szemétszedési program a helyi iskolások bevonásával. A két helyszínen, két nap alatt közel 50 zsák szemét gyűlt össze a szorgos kezeknek köszönhetően. Köszönet illeti a kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola és a Cégénydányádi Általános Iskola diákjait és pedagógusait.

A víz világnapja alkalmából magas színvonalú, példamutató tevékenységük elismeréséül a belügyminiszter a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) három munkatársát tüntette ki.  Pintér Sándor Kvassay Jenő emlékérem kitüntetést adományozott Hoszták Ferenc szakágazati vezetőnek, Miniszteri Elismerő Oklevélben részesítette Máté Mihály szakaszmérnök-helyettest és Az Év Vízügyi Dolgozója elismerést adományozott Veress Róbert gát- és csatornaőrnek. A FETIVIZIG dolgozói a jeles napon rendezett budapesti ünnepségen vehették át az elismeréseket.

Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja 2019. március 25-i hatállyal Dr. Szabó Tündét nevezte ki a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjévé, megyei tisztifőorvossá. Az erről szóló okmányt a főosztály állománygyűlésén március 26-án adta át a kormánymegbízott az új főosztályvezetőnek. Dr. Szabó Tünde orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte, 1992-ben anasthesiologia- intenzív therápia szakvizsgát, majd 2008-ban háziorvostan szakvizsgát tett. 1999-ben népegészségügyi szakember képzettséget szerzett. Orvosként dolgozott a Fehérgyarmati Városi Kórházban, a Nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban. 1994 és 2004 között a DEOEC Egészségügyi Főiskolai karának szakigazgató helyettese, majd a Népegészségügyi Tanszék vezetője, főiskolai docens. 2004-től vállalkozó háziorvos.

Egy különleges virág, a kockásliliom kedvéért szerveznek túrát szombaton a Beregi-síkon. Tavasszal a Márokpapit övező fás legelőket nagy számban díszíti ez a dekoratív védett növény, hazánkban a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet mellett Zala megyében és Gemenc környékén tenyészik. A kockásliliomnak számos tájneve van; a kongóvirág név – ahogy Márokpapi környékén illetik – a virágok bókoló helyzetére, míg a kotuliliom elnevezés a növény élőhelyére utal. A kockásliliom-túra megközelítőleg 4-5 kilométeres, ami sétával, fényképezéssel és pihenőkkel együtt 3-4 órát vesz igénybe. A találkozó a Csiperke Erdei Iskola és Táborban (Márokpapi, Kossuth u. 111.) lesz március 30-án, szombaton 10 órakor.

Több helyen is lángra kapott a száraz fű a megyében. Nyíregyházán, Vasmegyeren, Kisvárdánál és Beszterecen ötszáz négyzetméteren, Nyírmihálydiban egy hektáron égett foltokban a száraz fű és az avar. A beavatkozók több vízsugárral, puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja az ügyészség azt a kisnaményi nőt, aki szabálytalanul használta a vegyes tüzelésű kályháját, minek következtében a szén-monoxid visszaáramlott a lakásba, és a nő 12 éves fia meghalt. Avádlott két gyermekével élt a kisnaményi szoba-konyhás lakásukban, melynek fűtésére egy vegyes tüzelésű vaskályhát használt. A kályha rossz műszaki állapotban volt, házilag készített füstcsővel. A kémény már évek óta nem volt kitisztítva, és hulladékot is égettek benne, emiatt a füstcsőben nagy mennyiségű korom rakódott le. 2018. január 26-án este a vádlott a gyermeket, illetve 17 éves nővérét egyedül hagyta a lakásban. A gyerek a kályha melletti ágyon elaludt, és a lakásba visszaáramló szén-monoxidtól mérgezést szenvedett. Fel is ébredt, azonban ráesett a forró kályhára, amitől megégette magát, majd a szoba közepére zuhant, és a füstmérgezéstől elhalálozott. Nővére segíteni próbált rajta, de ő is elájult a mérgező gáztól. A vádlott gondatlansága vezetett a vádirat szerint a halálos eredményhez. A törvény szerint öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki gondatlan emberölés miatt.

Rekordidő, mindössze hét hónap alatt készült el az új egészségház Laskodon egy vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően. Az önkormányzat a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Regionális Alaptól 2018-ban elnyert 60 millió forintos támogatást, amit az egészségügyi alapellátások fejlesztésére lehetett fordítani. Tavaly július közepén tették le az épület alapkövét, március idusára pedig kulcsátadásra készen, teljesen felszerelt állapotban várta ünnepélyes felavatását. A beruházás során az épület előtt egy 10 beállós parkolóhelyet is kialakítottak. Az egészségcentrum megfelel a XXI. századi igényeknek és követelményeknek. Az eddig elavult épületekben működő orvosi rendelő és a védőnői szolgálat ebben az új egészségházban közösen működik mostantól. Ezzel remélhetőleg megoldódnak a 970 lélekszámú kis település háziorvosi­praxis-gondjai is.

Az e-szja felületen egészíthetik ki, és küldhetik be legegyszerűbben az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket az adóhatósághoz, mert a kiegészítések nélkül nem válik automatikusan bevallássá május 20-án a tervezet. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében. Aki módosítani szeretné a tervezetet, használja a portál kereső funkcióját, például a tavalyi, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemhez elég a keresőbe beírni a "bérbeadás" kulcsszót, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja az adózót, ahová az adatokat rögzítenie kell. Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot vagy postacímet - hívták fel a figyelmet. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők az e-szja portál "lekér" funkciójával letölthetik a korábbi évi (16SZJA, 17SZJA), valamint az idén benyújtott 18SZJA bevallásukat, megkönnyítve ezzel annak önellenőrzését vagy javítását.

Idén 75 milliárd forintból 18 célterület fejlesztését támogatja a Magyar falu program - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár azt mondta, egy kistelepülés akármennyi pályázatra jelentkezhet, de érdemes csak a prioritást élvező területekre pályázatot benyújtaniuk. Beszélt arról is, hogy a kedden bejelentett új pályázatokon orvosi rendelők felújítására, orvosi eszközök beszerzésére és orvosi szolgálati lakások építésére kaphatnak támogatást a kistelepülések. A pályázat keretösszege 11 milliárd forint. A pályázatok elbírálása gyors lesz, mert ha sokáig elhúzódik, nőhetnek például az építőanyagok költségei. Ez azt eredményezné, hogy az önkormányzatoknak önrészt kellene vállalniuk, a Magyar falu programban viszont nem várnak önerőt a pályázóktól - hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

Szinte minden megyében csökkent az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma, a rekordot Fejér megye tartja, ahol nyolccal kevesebb a gazdátlan körzet. A kivétel Budapest, ahol hárommal nőtt a tartósan betöltetlen helyek száma – írja a Magyar Hírlap. Két év alatt hatvannal csökkent – 249-ről 189-re – az üres alapellátó fogorvosi praxisok száma. Az alapellátó fogorvosok finanszírozása 2010 óta folyamatosan növekszik, azóta összesen 13,5 milliárd forinttal több támogatást kaptak a praxisok. Ugyanakkor az érintettek év eleje óta többször kilátásba helyezték tiltakozó akció szervezését, mivel a háziorvosokéhoz képest alacsonyabb támogatást kapnak. Az üres praxisok csökkenése a lap szerint valószínűleg annak köszönhető, hogy 2017 óta a fogorvosok jelentkezhetnek a letelepedési pályázatokra, amely jelentős támogatást jelent.

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. A képviselők emellett egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Vissza