Déli krónika 2019.03.26.

A barabási rendőrök az elmúlt héten is ellenőrizték a kerékpárosokat a közúti balesetek megelőzése érdekében. Akiknél valamilyen hiányosságot tapasztaltak, a figyelmeztetés mellé első és hátsó kerékpáros-lámpát, valamint láthatósági mellényt adtak ajándékba. A rendőrök ezen alkalommal is több alig, vagy teljesen láthatatlan kerékpárost tettek láthatóvá. A lámpák és prizmák nem csak kötelező tartozékai a kerékpárnak, de életet is menthetnek. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az úttesten láthatósági mellény viselése is kötelező, de lakott területen belül is sokkal hamarabb észrevehető egy mellényt viselő biciklis. A láthatóság az úttesten közlekedő gyalogosok számára ugyanilyen jelentőséggel bír.

Ismét tűzgyújtási tilalom lépett életbe más megyék mellett Szabolcs-Szatmár-Beregben is, ez pedig azt jelenti, hogy keddtől tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében, a kijelölt tűzrakóhelyeken, beleértve a vasút és közút menti fásításokat, továbbá tilos a parlag- és gazégetés is. A tilalmat azért rendelte el a Nébih, merta csapadékmentes időjárás miatt fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye. Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Szatmár-beregiként is biztos lehet abban, hogy biztonságos termékek kerülnek majd az ünnepi asztalra – megkezdődött ugyanis az országos tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzési sorozat, amely egészen húsvét végéig, április 22-ig tart. Az akciót a Nébih koordinálja. A szakemberek a hagyományosan népszerű árukat: sonkát, tojást, bort, édességeket, valamint szezonális zöldség- és gyümölcstermékeket ellenőrzik. A növényi termékeknél kiemelten vizsgálják a primőr árut, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket.  Az ellenőrzés fő célja az, hogy a vásárlók a megnövekedett forgalom mellett is rendezett árusító helyeken biztonságos termékeket tehessenek kosarukba. Tapasztalatok szerint a szezonális ellenőrzések hatása egyre jobban érvényesül.

Tiszalökön mintegy ezer négyzetméteren égett lakossági hulladék és fanyesedék. A tűzesethez kiemelt riasztási fokozat mellett vonultak Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltói, több gépjárművel. A mentést a nyíregyházi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A katasztrófavédelmi mobil labor a helyszínen méréseket végzett, amelyek nem igazoltak egészségre káros koncentrációt. A beavatkozók kettő vízágyúval, hat vízsugárral, kéziszerszámokkal és kettő munkagép segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Több mint hétmillió forint gyűlt össze a tavaly elindult jótékonysági Kutyaszemmel program keretében, amelyet 28 különböző vidéki állatvédő szervezet között osztottak szét, hozzájárulva ezzel a gazdátlan állatok életminőségének és a vidéki menhelyek helyzetének javításához. A kutyabarát közösségek adományainak köszönhetően kutyaház, kennelsor, kifutó, melegedő épült az állatoknak, valamint számos sérült, beteg kutya esett át egészségügyi kezelésen, valamint több kiló kutyatáp is érkezett a menhelyekhez - közölte a jótékonysági akciót elindító Cofidis Magyarország.  Az adomány a Hangya Közösség közreműködésével került a legmegfelelőbb helyekre. A sátoraljaújhelyi menhelyre melegedő került, a karcagi menhely eszköz és élelmiszer tárolót kapott, Mátészalkán orvosi költségekre fordították az adományt, Nyírmadán pedig kennelsor épült. A kisvárdai menhely új tetőszerkezetet kapott, az ózdi menhelyre új szivattyú és fertőtlenítőgép került. Az ezen kívül fennmaradó összeg fedezte a kutyák egészségügyi költségeit, kutyatápját és a kutyák ellátásához szükséges eszközöket.

Akár itt Szabolcsban is szembesülhet azzal, hogy a húsvét közeledtével még drágább lesz a tojás, a terméktanács szerint akár 10-20 százalékos emelkedés is jöhet. Most a 10 darabos tojásért átlagosan 410 forintot kérnek, ez azonban húsvétra akár 500 forintra is emelkedhet. A termelők szerint több tojót kell beállítaniuk a megugrott forgalom miatt, az ünnep után viszont veszteségbe fordulhatnak a termeléssel, mert a kereslet visszaesik majd a tojások iránt.

A 2018-2019-es tanévben 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást hetedikes lányának, tavaly még tízezer szülő mondott nemet az ingyenes vakcinára - írja a Világgazdaság. A kormány a 2018-ban lezárult közbeszerzési eljárás keretében 2020-ig a lányok HPV-oltására 3,4 milliárd forintot biztosít. Az idei tanévben a védőoltásra jogosult lányok száma 46 ezer volt, 422 szülő azért nem kérte a vakcinát, mert gyermeke korábban már megkapta az oltást. Tavaly ősszel közel 40ezer lánynál kezdték meg az oltási sorozatot. Így a korábbi évekhez képest javultak Magyarországon a HPV-átoltottsági adatok, az idei tanévben már 78 százalék körül van. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint a HPV elleni oltási kampányokat bevezető európai országok között az átoltottság eléri a 75 százalékot. Magyarországon a méhnyakrák vezető haláloknak számít, a mellrák után a második leggyakoribb nemi szervi daganat. Évente 1200-1300 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt.

Mire jó a matek? címmel országszerte ingyenes előadássorozat indul gimnazistáknak. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kezdeményezés célja, hogy a tanárok bemutassák, a matematikának van értelme. Mosóczi András, a BME óraadója és a mateking.hu webes matematika oktatóprogram megálmodója a közlés szerint kiemelte: a matematika sajnos nem a legnépszerűbb tantárgy, aminek talán az lehet az oka, hogy a diákok többsége valójában nem érti igazán sem magát a matematikát, sem pedig azt, hogy mire tudná a megszerzett tudását hasznosítani. Ezen szeretnének változtatni az ingyenes előadásokkal. Rámutatott: szeretnék bebizonyítani, hogy a matematikát meg lehet tanítani, sőt meg is lehet szeretni. Az elkövetkezendő hónapokban számos gimnáziumba látogatnak majd el, de az oktatási intézmények még jelentkezhetnek a www.mateking.hu/mirejoamatek oldalon.

Magyarországon nincs, de Európában szórványosan előfordul a madárinfluenza - mondta Vajda Lajos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának vezetője. Az igazgató szerint Magyarország a 2016-2017-es nagy járvány után 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását. Az akkori tapasztalatokból okulva, elmondható, hogy a vadmadarak hurcolták be a betegséget, ugyanakkor nem minden baromfitartó telep volt megfelelően felkészülve a járvány kivédésére: nagy volt az állatsűrűség és egyéb hiányosságok is voltak. Felhívta a figyelmet, hogy még mindig érvényben van az akkor meghozott főállatorvosi határozat, ami például arra szolgál, hogy sikerüljön megakadályozni a vadmadaraktól származó fertőzést.

Közel duplájára nőtt a magyarországi elektronikai hulladék mennyisége 2007 óta. Átlagosan 6 kiló elektronikai hulladék jut egy év alatt egy magyarra – számolt az Eurostat. Ez az adat majdnem duplája a 2007-esnek. A magyar mutató az EU-átlag kétharmada. A régiónkból az osztrákok termelik a legtöbb elektronikai hulladékot, fejenként 9,7 kilót évente, míg a legkevesebbet a románok, az ottani 1,6 kilós adat az EU legalacsonyabb száma. Az unióban a legtöbb elektronikai hulladék a svédek és a britek után marad, 16,5, illetve 14,8 kiló.

Vissza