Déli krónika 2019.03.25.

Meghalt egy férfi, aki autójával lesodródott az útról Vasmegyer és Beszterec között vasárnap hajnalban - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség tájékoztatás szerint az autót vezető 25 éves férfi a járművével egy híd korlátjának is nekicsapódott, sérüléseibe a helyszínen belehalt. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

A Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági, Informatikai és Ügyviteli Szakgimnáziumában a Petőfi hetek keretében rendezték meg az irodalmi-történelmi vetélkedő döntőjét. A megmérettetést elődöntő előzte meg, amelyből 6 csapat jutott be a döntőbe. Történelemből előzetes feladat a szabadságharchoz fűződő naplórészlet írása volt, majd a zsűri a versenyzőkkel kirándulást tett a harc helyszíneire, ahol megismerkedhettek a tábornokokkal. 1. helye 9.b osztály csapata végzett. , második lett a 12. a, harmadik a 12. c osztály csapata.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság együttműködő partnereivel szervezett tavaszi átállást segítő közlekedésbiztonsági családi napot Nyíregyházán. Az immár hagyományosnak számító rendezvény célja, hogy az autósok és a kerékpárosok közvetlenül szakértőktől kapjanak segítséget a járművek tavaszi felkészítéséhez. A rendezvényen a rendőrök ellenőrizték a világítóberendezéseiket, a Nemzeti Közlekedési Hatóság mobil műszaki vizsgaállomásán a fékeket és a futóműveket vizsgálták meg díjmentesen. A gyerekeket közlekedésbiztonsággal kapcsolatos színező és kirakó foglalkozás várta, a nagyobbak kipróbálhatták a motor-szimulátort és a „részeg szemüveget”, a felnőttek pedig KRESZ-teszten mérhették fel tudásukat. Az átállást segítő akcióban idén 32 autós élt az ingyenes átvizsgálás lehetőségével. Voltak olyan gépkocsik, amelyek korlátozottan, de négy olyan is, amely nem felelt meg a közúti közlekedés műszaki követelményeinek. A kerékpárosok körében idén is népszerű volt a BikeSafe ingyenes kerékpár-regisztrációs program. A hiányosan felszerelt kerékpárokat a rendőrök ellátták a kötelező, elsősorban a láthatóságot biztosító tartozékokkal.

Vásárosnaménnyal közösen valósítja meg a Megyei Önkormányzat azt a projektet, amelynek keretében szemléletformáló programokat valósítanak meg az energiahatékonyság keretében. A projekt célja, hogy a lakosság szélesebb körében megismertesse a különböző energiahatékonysági lehetőségeket. Mivel szeretnék a legkisebbeket is megszólítani, óvodások és általános iskolások számára rajzversenyt hirdettek meg, a pályaműveket május 10-ig várják. Ezen kívül számos konferencia, szakmai előadás, workshop, kiállítás várja az érdeklődőket. Az energiahatékonyság pedig megjelenik Vásárosnamény kultikus rendezvényén, a Zoárd napi Sokadalom eseményen, amelyet idén korábban, június 14-16 között rendeznek meg az idén 40 éves beregi városban.

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban, a voksoláson két független jelölt indul - közölte a kisváros jegyzője. Bakosiné Márton Mária elmondta, a szavazást azért kell megtartani, mert a korábbi polgármester, Berencsi Béla (független) múlt év decemberében meghalt.  A 71 éves korában elhunyt településvezető 1975 júliusától irányította a Tisza-parti kisvárost; ezzel ő volt az ország második legrégebben hivatalban lévő polgármestere a Veresegyházat 1965 óta vezető Pásztor Béla után. A vasárnapi voksoláson két független jelölt, Trencsényi Imre és Németh Szilvia méreti meg magát. A reggel hat órától este hét óráig nyitva tartó hat szavazókörben 5374 választásra jogosult ibrányi adhatja le voksát. A megválasztott polgármester mandátuma az őszi önkormányzati választásokig tart majd.

Fokozott ellenőrzésbe kezd a rendőrség a vonatokon és a vasútállomásokon - közölték a police.hu-n. A Railpol (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált ellenőrzés kedden 7 órakor kezdődik és 24 órán át tart. Az akció célja a személyszállító vonatokon, vasútállomásokon és környékükön elkövetett jogsértések megelőzése, valamint az ellenük történő hatékony fellépés, a csomagok ellenőrzése a szerelvényeken, illetve a pályaudvarokon - áll a közleményben.

A nagyon ritka betegségek közé tartozik a tuberkulózis, vagyis a tbc Magyarországon - mondta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Felidézte, hogy Magyarországon százezer emberre vetítve évente hatan betegednek meg tbc-ben, és tavaly mindössze három 14 évesnél fiatalabb gyerek kapta el ezt a betegséget, ami az egész világon kiemelkedőnek számít. Ha így halad a kór visszaszorulása, akkor teljesen eltűnhet az országból - tette hozzá. Az államtitkár kitért arra, hogy a betegség visszaszorulásában nagy szerepet játszottak a múlt században meghozott egészségügyi intézkedések, például az oltások; ezek jótékony hatásai mostanra beértek, ezért szorulhatott vissza ennyire a tbc.

A közlekedési balesetek megelőzősére, Kreszmenők címmel indít új animációs sorozatot a rendőrség - mondta az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztályának megbízott vezetője.  Berzai Zsolt rendőr alezredes hozzátette: a sorozat nem a szankcionálható kihágásokat taglalja, hanem inkább ajánlásokat tesz a mindenki számára biztonságos közlekedés érdekében. Elmondta: az első rész a láthatósági mellény viseletének fontosságára hívja fel a figyelmet, míg a jövő héten megjelenő második epizód a kerékpáros fejvédő használatáról szól. A témákat indokolva azt mondta, évente átlagosan nyolcvan kerékpáros veszti életét Magyarország közutjain, ebből a legtöbb eset a láthatóság hiányával, illetve a baleset okozta komoly fejsérüléssel függ össze. A sorozat hanganyaga a rádiókban is hallható lesz a következő hetekben - fűzte hozzá Berzai Zsolt.

Már webes felületen, azaz akár a telefon böngészőjével, laptopon, tableten vagy asztali számítógépen is kitölthető a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) eddig csak applikációként használható digitális kárbejelentője. Az alkalmazást idén januári indulása óta 173 ezren töltötték le, a biztosítótársaságokhoz ezzel elküldött kárbejelentések száma meghaladja az 1200-at. Az alkalmazás és a webes felület jelenleg két, Magyarországon biztosított gépjárművet érintő káresemény bejelentésére használható. Többes baleset esetén párosával lehet kitölteni. A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt pedig továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez. Az alkalmazás még nem használható casco károk rögzítésére.

Olyan új helikoptereket állítanak szolgálatba Magyarországon, amelyek éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek - mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója. Az új mentőhelikopterek áprilisban állhatnak szolgálatba. A szolgálat összesen kilenc ilyen géppel rendelkezik majd, az első három érkezhet a jövő hónapban. A korszerű helikoptereket felszerelték meteorológiai radarral, robotpilótával, lélegeztető- és újraélesztő berendezésekkel, illetve ultrahanggal. Magyarország korábban nem rendelkezett tartalék helikopterrel, most viszont a kilenc új gép révén esetleges műszaki hiba sem okoz átmeneti leállást a mentésben, vagyis fejlődhet a légimentés rendelkezésre állása és területi lefedettsége is.

Madárvédelmi projekt indult az E.ON és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésében Az E.ON a nemzeti parkokkal, madárvédelmi szakemberekkel együttműködve több mint négyezer fészektartóval várja a gólyákat, korábban 4199 ilyen eszközt telepítettek, idén tavaszra újabb 144 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. A fészektartókat a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartják, szükség esetén cserélik. Az új fészektartókra fonott fészekalap is került, a beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. Áprilisban és májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósul meg gólyavédelmi program, ekkor madárbarát megoldások alkalmazásával építik át az oszloptranszformátorokat.

Hétfőn megkezdődött a 7,9 millió választópolgárnak a májusi európai parlamenti (EP-) választásról szóló értesítő kézbesítése. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek az európai parlamenti választás névjegyzékben, és melyik szavazókörben tudnak élni választójogukkal. Az értesítők nyomtatása a március 20-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött meg, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.  A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb április 5-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a május 26-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Vissza